Ten owoc zawiera najwięcej witaminy C. Nie ma sobie równych!

Dowiedz się, jakie produkty są bogatymi źródłami tej cennej substancji.
Ten owoc zawiera najwięcej witaminy C. Nie ma sobie równych!
fot. Jasmin Schreiber / Unsplash
15.02.2021

Witamina C ma silne działanie przeciwutleniające, jest potrzebna do produkcji kolagenu i wspiera układ odpornościowy. Poprawia przyswajalność żelaza, chroni przed miażdżycą i przyspiesza gojenie się ran. Ze względu na wymienione właściwości, ważne jest zapewnianie organizmowi odpowiednich ilości witaminy C. Sprawdź, jak naturalnie dostarczać sobie witaminy C!

Jedzenie owoców dzikiej róży

Dzika róża prawdopodobnie wyprzedza wszystkie inne owoce, jeśli chodzi o zawartość witaminy C – 2,500 mg na 100 g. Jej owoce stanowią również źródło kwasu foliowego, witamin A, B1, B2, E, K, karotenoidów, flawonoidów, garbników i soli mineralnych. Dziką różę można zbierać samodzielnie albo kupić w sklepie. Najwięcej witaminy C zawierają świeże owoce. Aby móc przechowywać je poza sezonem, warto je zamrozić, ususzyć albo wykorzystać do przygotowania słodkich przetworów takich jak marmolada czy sok.

Fot. iStock

Uzupełnienie jadłospisu o warzywa zawierające dużo witaminy C

Naturalnym sposobem na dostarczenie sobie witaminy C jest urozmaicenie diety o warzywa zawierające duże ilości cennej substancji. Na talerzu przez cały rok nie może zabraknąć papryki. 100 g żółtej ma w sobie aż 183 mg, a 100 g czerwonej 128 mg kwasu askorbinowego. Papryka zawiera też inne ważne dla organizmu substancje odżywcze. Czerwone odmiany są znakomitym źródłem karotenoidów o działaniu przeciwutleniającym i chroniącym przed nowotworami. Paprykę najlepiej jeść na surowo – w sałatce, na kanapkach albo samą, jako przekąskę.

Fot. Nathan Dumlao / Unsplash

Kolejnym warzywem zawierającym sporo witaminy C jest natka pietruszki. 100 g to aż 133 mg naturalnej witaminy C. Natka dostarcza ponadto organizmowi wapnia, żelaza, magnezu, chlorofilu i prowitaminy A. Wspiera trawienie, działa pozytywnie na cerę i odświeża oddech. Warto dodać ją do soków, koktajli i przygotowywanych potraw. W diecie dostarczającej witaminy C nie może zbraknąć jarmużu. Już 2 liście pokrywają 200% zalecanej dawki substancji. Warzywo zawiera też dużo związków siarkowych rozkładających potencjalnie rakotwórcze substancje. Z jarmużu można zrobić sok, chipsy albo dodać go do sałatki. W witaminę C bogate są również brokuły, brukselka, kalafior i kapusta. Warto jeść je jak najczęściej, by naturalnie dostarczyć sobie substancji o istotnych właściwościach zdrowotnych.

Suplementacja witaminą C

Warto wspomagać stosowanie zdrowiej diety, przyjmując suplementy z witaminą C. Nie ma powodów do obaw, jeśli chodzi o ewentualne przedawkowanie. Nadmiar substancji szybko zostaje usunięty z organizmu. Suplementacja zalecana jest przede wszystkim w przypadku obniżenia się odporności organizmu. Warto, by rozważyli ją również palacze oraz osoby spożywające duże ilości cukru. Preparaty z witaminą C mogą mieć postać tabletek, kropel, proszku czy żelek witaminowych dla dzieci. Łatwo dostosować więc formę suplementu do indywidualnych preferencji.

Spożywanie owoców z dużą zawartością witaminy C

Dobrym i smacznym sposobem na naturalne dostarczanie do organizmu witaminy C jest jedzenie świeżych owoców zawierających wyjątkowo dużo potrzebnej substancji. Oprócz wcześniej omówionej dzikiej róży sporo kwasu askorbinowego mają w sobie czarne porzeczki. 100 g owoców to aż 181 mg witaminy C. Czarna porzeczka wzmacnia serce, obniża ciśnienie krwi oraz wpływa korzystnie na naczynia krwionośne. Wspomaga przemianę materii i oczyszczanie organizmu.

Kolejnym świetnym źródłem witaminy C jest kiwi. 100 g owocu zawiera 92,7 mg substancji. Jedno kiwi wystarczy, by dostarczyć sobie solidną porcję naturalnej witaminy. Owoc słynie też z zawartości błonnika, żelaza, luteiny, wapnia, potasu oraz witamin A, E i K. Kiwi to świetny środek na wzmocnienie odporności i wsparcie metabolizmu. Sporo witaminy C znajdziemy też w truskawkach. 100 g owoców zawiera 58,8 mg witaminy C. Truskawki zawierają więcej pożytecznej substancji niż cytrusy, choć to głównie one kojarzą się z kwasem askorbinowym.

Fot. iStock

Dostarczanie sobie witaminy C w naturalny sposób wcale nie jest trudne. Wystarczy, że na talerzu pojawiają się świeże owoce i warzywa. Stosowanie zdrowej diety można uzupełnić suplementacją kwasu askorbinowego, szczególnie w sezonie spadków odporności. Warto sięgać po preparaty z witaminą C jesienią i zimą, lecz podstawowym źródłem ważnej dla organizmu substancji powinno być spożywanie świeżych produktów bogatych w kwas askorbinowy.

 

Artykuł sponsorowany

Komentarze (1)
Ocena: 5 / 5
gość (Ocena: 5) 16.02.2021 11:05
Zimą trzeba dostarczać sobie sporo witaminy C, dlatego kupiłam wyciskarkę wolnoobrotową 4Swiss swan bm 105, w której bez problemu mogę robić soki z dodatkiem pietruszki i jarmużu. A z dzikiej róży mam zrobione pyszne dżemy na zimę i trochę też jej zamroziłam.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie