Są takie produkty spożywcze, bez których trudno wyobrazić sobie udany posiłek. Najchętniej jedlibyśmy je codziennie, zwłaszcza jeśli uchodzą one za zdrowe i pożywne. Skoro ich spożywanie nie grozi przykrymi konsekwencjami to dlaczego mielibyśmy odmawiać sobie też przyjemności?
Zobacz również: 12 produktów spożywczych, przez które Twoje włosy, cera i figura wyglądają coraz gorzej
Jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych w kuchni wielu Polaków bez wątpienia są jajka. Dla dużej grupy osób to wręcz podstawowy element wyposażenia lodówki. W końcu jajka sprawdzają się w całej gamie potraw. Niektórzy nie wyobrażają sobie śniadania, w którym brakuje jajecznicy, omletu czy jajek na twardo. Ten produkt spożywczy jest niezastąpiony także podczas przygotowywania naleśników, ciast czy wielu sałatek. Nie wspominając już o roli, jaką odgrywa w polskiej kuchni w czasie Świąt Wielkanocnych.
Niestety ostatnie badania nie przynoszą dobrych informacji dla miłośników jajek, zwłaszcza tych, którzy spożywają je wyjątkowo często. Okazuje się, że już jedno jajko dziennie może w negatywny sposób przełożyć się na nasze zdrowie.
Eating just ONE egg a day increases your risk of diabetes by 60 per cent, study warns https://t.co/LODyp3l6ey
— Daily Mail Online (@MailOnline) November 16, 2020
Do takich niepokojących wniosków doszli naukowcy z Australii. Odkryli oni, że spożywanie zaledwie jednego jajka dziennie może zwiększyć ryzyko cukrzycy typu 2. Badacze przeanalizowali dane dotyczące grupy 8,5 tys. dorosłych z Chin i stwierdzili, że istnieje zależność między częstą konsumpcją jajek a podwyższonym poziomem cukru we krwi.
Długofalowe i częste spożywanie jajek (więcej niż 38 gramów na dzień) przełożyło się na większe ryzyko zachorowania na cukrzycę u dorosłych Chińczyków o 25 proc. Jednak w przypadku osób, które spożywały ponad 50 gramów jajek dziennie to ryzyko wynosiło już 60 proc. Stwierdzono też, że na cukrzycę w związku z nadmierną konsumpcją jajek w większym stopniu narażone są kobiety.
Dlaczego badanie skupiło się wyłącznie na diecie obywateli Chin? Dr Ming Li z uczelni University of South Australia wyjaśniał, że to dlatego, iż w ostatnich latach przeszli oni od tradycyjnej diety składającej się ze zbóż i warzyw na dietę bardziej przetworzoną, obejmującą większe ilości mięsa, przekąsek oraz właśnie jajek. W latach 1991-2009 poziom spożycia tego produktu spożywczego w Chinach prawie się podwoił. W latach 1991-1993 wynosił 16 gramów, w latach 2000-2004 było to 26 gramów, a w roku 2009 już 31 gramów. Ponadto Chiny są jednym z krajów, w którym cukrzyca jest jednym z najpoważniejszych zagrożeń dla zdrowia publicznego.
Fot. Unsplash.com
Badanie naukowców z Australii wywołało jednak wiele kontrowersji w świecie medycyny. Dr Juliet Gray, dietetyczka z organizacji British Egg Industry Council skrytykowała metodologię eksperymentu i stwierdziła, że na jego wyniki mogą mieć wpływ także inne czynniki, m.in. takie jak uboga dieta.
Wnioski z badania nie reprezentują jego wyników w dokładny sposób, a w związku z tym są mylące. Osoby, które spożywały większą liczbę jajek cechowała uboga dieta. Często spożywały dania z fast foodów oraz dania smażone na głębokim tłuszczu, a także miały wyższy wskaźnik BMI, nadciśnienie i podwyższoną ilość lipidów we krwi. Nie dziwi więc, że ryzyko cukrzycy jest w ich przypadku większe.
Co sądzicie o wynikach tych badań? Zniechęciły was do częstego spożywania jajek?
Zobacz również: Produkty spożywcze, których pod żadnym pozorem nie wolno ze sobą łączyć