Wydaje nam się, że wszystkie produkty przechowywane w lodówce dłużej zachowają swoją świeżość. Odruchowo więc umieszczamy tam żywność, której wbrew pozorom wystarczy jedynie ciemne i suche miejsce np. w szafce. W ten sposób niepotrzebnie blokujemy miejsce, a niektóre warzywa wręcz gniją i tracą swój smak. Czego na przyszłość lepiej nie wkładać do lodówki?
Zobacz również: QUIZ: Co najbardziej lubisz jeść? Zdradza to Twoją osobowość
To jeden z najczęściej popełnianych błędów. Niska temperatura pozbawia pomidory nie tylko smaku, ale i soczystości. Wszystko przez rozkład cukrów, kwasów i substancji zapachowych, do którego dochodzi w takich warunkach. Znacznie lepiej przechowywać je w temperaturze pokojowej.
Choć wiele osób tak robi, niestety nie wszystkie z nich wiedzą, pod wpływem chłodu zawarta w nich skrobia przekształca się w cukier. To znacząco psuje ich smak, a nawet kolor.
Marchew przechowywana w lodówce bardzo szybko gnije. Aby dłużej zachować jej żywotność, lepiej po prostu umieścić ją w suchej i ciemnej szafce.
Zaliczają się do nich melony, ananasy, kiwi czy cytrusy. Do lodówki włóżmy je dopiero po przekrojeniu, inaczej stracą swój wyjątkowy aromat i smak.
Zobacz również: Genialny trik, dzięki któremu plastikowy pojemnik na żywność wyczyści się sam