Najbardziej znanym badaczem związku pomiędzy dietą a długowiecznością jest Valter Longo, profesor gerontologii i nauk biologicznych, dyrektor Instytutu Długowieczności na Uniwersytecie Południowej Kalifornii w Los Angeles, jak podaje Women's Health.
Okazuje się, że głównym źródłem naszego zdrowia jest niewielka ilość jedzenia, a nawet post. W jego książce Dieta długowieczności opisał aż 8 filarów, od których zależy wydłużenie naszej urody i młodości. Na czym polegają i jak się do nich stosować?
Zobacz również: Stulatkowie zdradzili przepis na długowieczność. Oto 5 złotych zasad
Według badacza, wystarczy jeść ryby 2-3 razy w tygodniu, unikając gatunków, które kumulują w sobie duże ilości rtęci. Ten model żywieniowy powinien obowiązywać przez większą część życia, dopóki człowiek nie zacznie tracić na starość masy mięśniowej. Wtedy należy wprowadzić dodatkowo jajka albo sery.
Według profesora powinno być to od 0,7 do 0,8 grama na 1 kilogram masy ciała dziennie, chyba, że wyczynowo uprawiamy sport, albo jesteśmy bardzo aktywni fizycznie. Po przekroczeniu 65. lat ilość protein powinna zostać podniesiona o ok. 15%.
Najlepiej do minimum. Trzecia zasada przypomina też, abyśmy spożywali jak najwięcej węglowodanów złożonych w opozycji do cukrów prostych.
Niby oczywiste, ale w czwartym filarze ekspert podkreśla, że zdrowa dieta jest bogata w minerały, witaminy i mikroskładniki. Właśnie dzięki nim organizm skutecznie walczy z oznakami starzenia.
Człowiek powinien spożywać produkty, które rosną w obrębie jego miejsca zamieszkania. Każdy organizm jest przystosowany do tolerancji i trawienia określonych składników w zależności od położenia geograficznego. Według profesora Longo należy brać przykład z naszych przodków. Według badacza dieta oparta na lokalnych składnikach zmniejsza ryzyko chorób autoimmunologicznych.
Szósty element dotyczy częstotliwości spożywania posiłków. Powinniśmy jeść rzadko, najlepiej dwa posiłki dziennie, w tym jeden bardzo obfity (ok. 1200 kcal) plus mała przekąska. Taka strategia ma w zupełności wystarczyć oraz zapobiegać przejadaniu się.
Siódmym zaleceniem doktora jest jedzenie w ograniczonym przedziale czasowym. Najlepiej spożyć całą żywność w ciągu 12 godzin. Profesor Longo rekomenduje nawet skrócić ten czas do 10 godzin, aby uzyskać lepsze efekty.
Ósma i ostatnia już zasada dotyczy stosowania kilkudniowych postów, które zdaniem badacza przynoszą spektakularne rezultaty w kwestii długowieczności. Osoby poniżej 65. roku nie powinny jednak decydować się na głodówki więcej niż dwa razy w ciągu roku.
Zobacz również: 5 najważniejszych składników jesiennej diety. Jak ją skomponować?
Źródło: Women's Health / msn.com