Jesień to czas, w którym zaczyna brakować nam energii. Dni robią się coraz krótsze, temperatura spada, a my zaczynamy czuć się zmęczeni i senni... Kluczem do dobrego samopoczucia jest wówczas zbilansowana dieta. To właśnie z niej nasz organizm czerpie niezbędne elementy!
Anna Lewandowska podzieliła się z fanami receptą na zwiększenie energii o tej porze roku. Trenerka po raz kolejny powtórzyła, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Poleciła też pomysł na smaczny i pożywny posiłek o poranku według własnego przepisu.
Zobacz również: Jesienny krem z dyni w wersji fit. Przepis od Ewy Chodakowskiej
Podstawowa rada to zwracanie uwagi na indeks glikemiczny. Im jest niższy, tym więcej energii dostarczy nam posiłek. Sprawdzonym sposobem Ani na rozpoczęcie dnia jest przygotowanie klasycznej owsianki. Płatki owsiane można również zastąpić zdrową kaszą jaglaną.
Płatki owsiane dostarczają Waszym organizmom błonnika, głównie beta-glukanu, który posiada właściwości prebiotyczne. Spowalnia on procesy przyswajania cukrów, zapobiegając otyłości oraz wzmacnia układ odpornościowy. Płatki owsiane są również dobrym źródłem witamin z grupy B, fosforu i potasu, a także magnezu, który chroni nas przed uczuciem zmęczenia
- przekonuje na swoim profilu dietetyczka.
Aby zwiększyć w niej zawartość węglowodanów, trenerka dorzuca do środka garść suszonych owoców oraz naturalnego miodu. Jak przekonuje, takie połączenie postawi na nogi nawet największego śpiocha!
Zadbajcie o to, aby w Waszym śniadaniu znalazły się produkty dostarczające białka, takie jak jaja lub ryby (np. łosoś lub tuńczyk). W dobrze skomponowanym zestawie śniadaniowym powinny znaleźć się także zdrowe tłuszcze, takie jak awokado, orzechy lub olej kokosowy. Dodajcie do tego również węglowodany złożone, by zapewnić sobie uczucie sytości na dłużej i ustrzec się przed napadami wilczego głodu. Doskonale w tej roli spisują się płatki owsiane, grube kasze i ciemne, pełnoziarniste pieczywo
- tłumaczy wyczerpująco trenerka.
Nie można również zapominać o pozostałych posiłkach. W porze lunchowej warto zatroszczyć się o zastrzyk w postaci glukozy, która odżywia nasz mózg, a także połączyć węglowodany z białkiem. Według trenerki, chude mięso z kaszą oraz surówką z kiszonek pozwoli nam odzyskać siłę.
Unikajcie produktów wysokoprzetworzonych, które powodują tylko chwilowy zastrzyk energii. Po niedługim czasie od ich spożycia czujemy się zazwyczaj ociężale i ospale
- ostrzega Lewandowska.
Ania przypomina również o tym, aby regularnie się nawadniać. Jeśli ktoś nie przepada za zwykłą wodą, może dorzucić do niej plaster cytryny, świeżą miętę albo imbir lub przestawić się na wodę kokosową, bogatą w magnez, potas, sód, wapń oraz fosfor.
Na kolacje gwiazda rekomenduje potężną dawkę witamin i minerałów oraz tłuszczów nienasyconych. Gdzie je znajdziemy?
Ryby są źródłem białka, witamin, składników mineralnych i zdrowych tłuszczów, które pozytywnie wpływają na nasze serce i mózg. Ryba najlepiej smakuje mi w towarzystwie brokułów i szpinaku. Warzywa te zawierają dość sporo żelaza, którego niedobór może być przecież jedną z głównych przyczyn przewlekłego zmęczenia
- podsumowuje.
Zobacz również: 5 najważniejszych składników jesiennej diety. Jak ją skomponować?