Często słyszymy, że to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dzięki pożywnemu śniadaniu nabieramy sił na cały dzień, jesteśmy zdrowsi i łatwiej nam utrzymać prawidłową wagę. Brzmi wyjątkowo logicznie, dlatego do tej pory mało kto podważał tę znaną wszystkim prawdę.
Zobacz również: Zadziwiające rzeczy, które dzieją się z Twoim ciałem, kiedy przestajesz spożywać nabiał
Do czasu, kiedy uznani naukowcy przyjrzeli się kilkunastu badaniom na ten temat i doszli do zaskakujących wniosków - czytamy na łamach prestiżowego „The British Medical Journal”. Szczegółowa analiza 13 przeprowadzonych wcześniej eksperymentów wykazała, że nie istnieje taka zależność.
Regularne jedzenie śniadania wcale nie działa odchudzająco. Zazwyczaj wręcz przeciwnie.
Wcześniej uważano, że dzięki śniadaniu nasz metabolizm działa sprawniej i pozwala zmniejszyć ryzyko nadwagi. Wyklucza także podjadanie w ciągu dnia. Liczby, do których dotarli badacze, świadczą jednak o czymś zupełnie innym.
Osoby jedzące zaraz po przebudzeniu przyjmują średnio o 260 kalorii więcej każdego dnia i są o pół kilograma cięższe od tych, którzy nie mają rano apetytu. Co wcale nie oznacza, że śniadanie należy uznać za niezdrowe.
Dzięki niemu jesteśmy bardziej skoncentrowani, ale coś za coś.
Zobacz również: 15 produktów spożywczych, których nie wolno jeść na czczo
Problemem nie jest pierwszy posiłek w ciągu dnia, ale jego skład. Zdecydowana większość badanych sięga po przetworzone i mocno słodzone płatki, biały chleb, dżem czy kremy do smarowania pieczywa. Takie śniadanie na pewno nie jest zdrowe, lekkie i dietetyczne.
Nie dość, że samo w sobie jest bardzo kaloryczne, to paradoksalnie potęguje głód. Chwilę po przetrawieniu rogalika z czekoladą znowu jesteśmy głodni. Możemy uniknąć tego efektu spożywając np. pieczywo pełnoziarniste albo warzywa i owoce bogate w błonnik.
Śniadanie samo w sobie nie tuczy. Tuczy to, co sobie serwujemy
- tłumaczą naukowcy. Czasami lepiej wyjść z domu z pustym żołądkiem, niż zapychać go cukrem i prostymi węglowodanami.
Zobacz również: Dziwne rzeczy, które dzieją się Twoim ciałem, kiedy przestajesz jeść chleb