Wszystko, co spożywamy, posiada konkretną wartość odżywczą. Istnieją produkty reklamowane jako 0 kalorii, ale trudno wyobrazić sobie jedzenie o ujemnym bilansie energetycznym. Nie zmienia to jednak faktu, że niektóre przekąski mogą wpływać na obniżenie masy ciała, a kilka z nich wymienia serwis realbuzz.com.
Zobacz również: Jedz ten owoc codziennie przez 2 miesiące i zobacz, co stanie się z Twoim ciałem
Lista obejmuje składniki, które powinny znaleźć się w jadłospisie każdego, kto próbuje schudnąć. Pobudzają przemianę materii, obniżają poziom insuliny we krwi i stymulują spalanie kalorii. Spożywane regularnie mogą przynieść efekty porównywalne do ćwiczeń na siłowni (choć oczywiście najlepiej połączyć dietę z aktywnością fizyczną).
Na co warto się skusić?
#1 Grejpfrut
Stymuluje organizm do spalania kalorii, co udowodniły badania. 90 otyłych osób przez 3 miesiące jadło grejpfruta przed posiłkami. Efekt? Wszyscy schudli, choć nawet nie ćwiczyli.
#2 Cynamon
Obniża poziom cukru we krwi, przez co spowalnia magazynowanie tkanki tłuszczowej w organizmie. Na dodatek pobudza trawienie, a od tego wszystko się zaczyna.
#3 Papryczka chili
Obecna w papryczkach kapsaicyna wpływa pozytywnie na metabolizm, pomaga szybciej spalać kalorie, a także zmniejsza apetyt. Działa również przeciwzapalnie.
#4 Zielona herbata
Badania wykazały, że pita regularnie zwiększa naszą wytrzymałość. Średnio jesteśmy w stanie ćwiczyć o 24 procent czasu dłużej, niż zwykle.
#5 Fasola
A także soczewica, orzechy i wszelkiego rodzaju nasiona. Są bogate w błonnik, dzięki któremu dłużej czujemy się najedzeni, a układ pokarmowy działa sprawniej.
Zobacz również: „Szkodliwa i nieskuteczna”. Wybrano najgorszą dietę świata
#6 Awokado
Ma w sobie sporo tłuszczu, ale tego zdrowego. Według badaczy pobudza organizm do szybszego spalania kalorii i odłożonej już tkanki tłuszczowej. Zapobiega też wielu chorobom.
#7 Ciemna czekolada
Jedna z najzdrowszych przekąsek, jakie można sobie wyobrazić, bo wystarczy niewielka ilość, żeby zaspokoić apetyt na słodycze. Na dodatek to źródło antyoksydantów, dzięki którym organizm jest sprawniejszy.
#8 Komosa ryżowa
Znana także jako quinoa, czyli popularna roślina z Ameryki Południowej, której nasiona mają niski indeks glikemiczny. Bogata w składniki odżywcze, a na dodatek bardzo sycąca.
#9 Chude mięso
To źródło dobrze przyswajalnego i co ważne - niskokalorycznego białka. Dodaje energii, a według badaczy pozwala także spalić dodatkowych 100 kalorii dziennie.
#10 Zielone warzywa
Błonnik, witaminy, kwas foliowy, wapń, magnez i można tak jeszcze długo wymieniać. Zielone warzywa powinny być podstawą diety odchudzającej - twierdzą dietetycy.
Zobacz również: 7 produktów spożywczych, których nie wolno jeść codziennie