Produkty roślinne powinny stanowić fundament zbilansowanej diety. Są nie tylko smaczne, ale także wyjątkowo odżywcze. Zawierają błonnik, mnóstwo witamin oraz antyoksydanty. Nie oznacza to jednak, że wszystkie nam służą i można jeść je bez umiaru - tłumaczy delish.com.
Zobacz również: 7 warzyw, których lepiej nie jeść na surowo
Serwis zwraca szczególną uwagę na niektóre warzywa, które nie wszystkim służą. Wciąż są bardzo zdrowe, ale w niektórych przypadkach przynoszą więcej problemów niż korzyści. Dlatego tak ważna jest obserwacja własnego ciała i wysyłanych przez organizm sygnałów.
Na co uważać?
#1 Papryka
Zwłaszcza ta pękata i słodka, która występuje w kilku kolorach. Badania wykazały, że czasami wywołuje wzdęcia, a nawet stany zapalne. Te mogą doprowadzić do poważniejszych chorób.
#2 Brokuły
Bomba witamin i składników odżywczych, ale także jedno z najtrudniej przyswajalnych warzyw. Najczęstszym efektem ubocznym są silne wzdęcia, co jest mało komfortowe.
#3 Brukselka
Jak wszystkie warzywa kapustne - może wywołać dyskomfort. Brukselka zwiększa produkcję gazów, odpowiada za wzdęcia, a nawet zgagę.
#4 Warzywa z puszki
Produkty konserwowe mają to do siebie, że zawierają zazwyczaj sporo soli, a czasami także sztucznych barwników i aromatów. Te zdecydowanie nam nie służą.
#5 Seler naciowy
Według cytowanego przez serwis dietetyka to wyjątkowo mało odżywcze warzywo. Na dodatek chłonie pestycydy niczym gąbka. W amerykańskich badaniach wykryto ich aż 68.
Zobacz również: 7 produktów spożywczych, których nie wolno jeść codziennie
#6 Kukurydza
Chyba najbardziej zmodyfikowane genetyczne warzywo oraz silny alergen. Na dodatek serwowana jest zazwyczaj z dużą ilością masła i soli.
#7 Bakłażan
Nie należy spożywać go na surowo, bo zawiera toksyczne substancje. Z kolei w czasie smażenia chłonie mnóstwo tłuszczu.
#8 Groszek
Ma dość wysoki indeks glikemiczny, co w efekcie może prowadzić do wzrostu masy ciała. Podnosi także poziom cukru we krwi.
#9 Ziemniaki
Bogactwo potasu, witaminy C i błonnika, ale tylko pod jednym warunkiem - powinny być przygotowane na parze i ze skórką. Puree czy frytki to już nie to samo.
#10 Szpinak
Jest niezwykle zdrowy, ale pod warunkiem, że pochodzi z rolnictwa ekologicznego. W przeciwnym razie może mieć w sobie mnóstwo pestycydów.
Nie oznacza to oczywiście, że należy wyeliminować je z diety. Obserwuj swój organizm i oceń, co tak naprawdę Ci służy.
Zobacz również: Produkty spożywcze, których pod żadnym pozorem nie wolno ze sobą łączyć