Zdrowie jedzenie kojarzy nam się przede wszystkim z wyrzeczeniami. Dietetycy sugerują, aby ograniczyć spożycie prostych węglowodanów, tłuszczów nasyconych, cukru, pustych kalorii i można tak jeszcze długo wymieniać. W rzeczywistości to nie tylko surowy reżim i ciągłe zakazy, na co najlepszym dowodem jest ta lista.
Zobacz również: 7 produktów spożywczych, których nie wolno jeść codziennie
Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda wskazali produkty, których wcale nie musimy się wystrzegać. Wręcz przeciwnie - warto sięgać po nie jak najczęściej, a nawet codziennie. Są bogate w wartości odżywcze i udowodniono ich pozytywny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu.
Dorzuć je do codziennego jadłospisu, a szybko zauważysz efekty.
#1 Łosoś
Wyjątkowo tłusta ryba, ale w tym przypadku to jej zaleta. Łosoś jest bogaty w kwasy omega-3, które poprawiają działanie mózgu. Do tego sporo wzmacniającej kości witaminy D. Najlepszy będzie ten wędzony na zimno.
#2 Brukselka
Warzywo niskokaloryczne (zaledwie 28 kcal w połowie kubka), a na dodatek bogate w witaminy - A, C, K oraz składniki odżywcze - potas czy kwas foliowy. Źródło przeciwutleniaczy, które oczyszczają organizm z toksyn.
#3 Jagody
Zaledwie 56 kalorii w 100 gramach, a do tego dużo witaminy C, A oraz błonnika, który ma zbawienny wpływ na nasz układ trawienny. Z powodzeniem można zastąpić je granatem czy wiśniami, które wykazują podobne działanie.
Zobacz również: Dieta, która obniża IQ. Uważaj na 9 produktów spożywczych
#4 Orzechy
Źródło zdrowych tłuszczów, protein oraz witaminy E. Są dość kaloryczne, ale niewielka porcja zalecana jest w codziennej diecie (unikaj tych smażonych na oleju i solonych). Poprawiają kondycję ciała oraz mózgu.
#5 Jogurt naturalny
Ma w sobie probiotyki, czyli pożyteczne bakterie usprawniające działanie układu pokarmowego. To także źródło wapnia, magnezu oraz witaminy B12. Zawsze sięgaj po wersję niesłodzoną, do której możesz dodać wspomniane jagody oraz orzechy.
źródło: health.harvard.edu
Zobacz również: 7 warzyw, których lepiej nie jeść na surowo