Zbilansowana dieta to same korzyści. Dostarczając organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych dbamy o naszą figurę, wygląd, zdrowie, a także mózg. Sprawny umysł, podobnie jak ciało, wymaga odpowiedniego traktowania. Z tym ostatnio jest jednak coraz gorzej, bo im bardziej przetworzona żywność, tym gorsza kondycja szarych komórek.
Zobacz również: Kto jest bardziej inteligentny, mięsożercy czy wegetarianie? Wyniki zaskoczyły nawet badaczy
Potwierdza to portal Times of India, który przyjrzał się wynikom badań na ten temat. Okazuje się, że nasze ulubione przysmaki mogą bardzo negatywnie wpływać na iloraz inteligencji. Im więcej ich jemy, tym niższy poziom IQ. Negatywnie wpływają na pamięć i umiejętność przyswajania nowych informacji.
Głupota nie jest zaraźliwa, ale można ją nabyć - przekonują badacze.
#1 Cukier
Naukowe eksperymenty potwierdzają, że nadmiar słodkości w diecie osłabia pamięć i zdolność uczenia się. Komórki mózgowe, zamiast przetwarzać informacje, są zajęte obniżeniem poziomu cukru.
#2 Czerwone mięso i masło
Problem dotyczy zwłaszcza kobiet, bo to na nich przeprowadzono badanie. Wykazało ono, że im więcej tłuszczów nasyconych spożywamy, tym gorzej kojarzymy fakty. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie oliwa czy awokado.
#3 Guma do żucia
Brytyjscy uczeni wykazali, że nie powinniśmy oddawać się tej czynności w czasie nauki. W przeciwnym razie mózg skupi się na żuciu, a nie zapamiętywaniu nowych faktów. Podzielność uwagi to jednak mit.
Zobacz również: 7 produktów spożywczych, których nie wolno jeść codziennie
#4 Sól
Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że sól podnosi ciśnienie krwi i przyspiesza pracę serca. Równocześnie spowalnia mózg, a konkretnie - nasze zdolności poznawcze. Nie wspominając o innych chorobach.
#5 Fast food
Burgery, smażony kurczak i frytki mogą skutkować nie tylko otyłością. Według badaczy nadmierne spożycie tego typu przetworzonych produktów to przepis na osłabienie pracy mózgu, a nawet utratę pamięci.
#6 Chipsy
Są nie tylko bardzo słone, ale mają w sobie zazwyczaj także sporo chemii. Sztuczne barwniki i aromaty w dłuższej perspektywie mogą obniżyć nasze IQ. Mózg dosłownie zaczyna się kurczyć.
#7 Alkohol
Chyba nikogo nie musimy przekonywać, że po kilku głębszych tracimy rozum. Nie tylko na czas upojenia, ale zdecydowanie dłużej. Uzależnienie od alkoholu uszkadza komórki mózgowe i wywołuje problemy z pamięcią.
#8 Tofu
Teoretycznie to całkiem zdrowa przekąska, ale lepiej nie przesadzać. Izoflawony obecne w soi przypominają hormony płciowe, które można przedawkować. Efekt? Ryzyko utraty pamięci.
#9 Popcorn
Wszystkiemu winna jest obecność PFOA (w opakowaniu) i diacetylu (nadaje maślany smak). Substancje te według niektórych badaczy mogą prowadzić do otyłości, bezpłodności oraz właśnie problemów z nauką. Uszkadzają komórki, które mają za zadanie chronić nasz mózg.
Zobacz również: Produkty spożywcze, których pod żadnym pozorem nie wolno ze sobą łączyć