Herbata jest napojem naturalnym, więc często traktujemy ją jako dodatkową, zdrową dawkę nawodnienia. Liście herbaty mają wiele wartości prozdrowotnych, jednak trzeba pamiętać, że w nadmiarze mogą poważnie nam zaszkodzić. Niektóre herbaty wręcz odwadniają organizm i są niebezpieczne dla osób z przewlekłymi chorobami. Każde połączenie herbat z lekami należy konsultować z lekarzem. Aby uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości, spożywaj ją z umiarem.
Zobacz również: 12 produktów spożywczych, które... potęgują smutek
Mocna, czarna herbata jest źródłem kofeiny i pobudza organizm, więc spożywanie jej w nadmiarze może powodować problemy ze snem i nadpobudliwością. Co więcej, obecne w niej duże ilości garbników utrudniają przyswajanie żelaza, co w dalszej perspektywie może prowadzić do anemii. Kofeina z kolei wpływa też na układ nerwowy i jest niebezpieczna dla osób z nadciśnieniem. Mówi się, że warto pić herbatę wymiennie z wodą, jednak akurat w wersji czarnej nadmierne jej spożycie prowadzi do odwodnienia, a w efekcie problemów z nerkami. Dlatego nie traktuj czarnej herbaty jako dodatkowego nawodnienia, a raczej jako inną formę kawy czy kolorowego napoju.
Zielona herbata jest promowana jako najzdrowsza ze wszystkich i sprzyjająca w diecie. Choć nie da się zaprzeczyć jej zdrowotnym właściwościom, to jednak warto zachować odpowiedni umiar. Przedawkowanie może bowiem prowadzić do podobnych problemów zdrowotnych, jakie powoduje jej czarna koleżanka. Zawarte w niej antyoksydanty nie są rozwiązaniem na wszystkie dolegliwości. Zadziała pozytywnie tylko wtedy, gdy będziemy sięgać po nią nie częściej niż dwa razy dziennie.
Uważa się, że zioła, herbaty ziołowe i napary są naturalną formą uzdrawiania organizmu. Myślimy, że woda z dodatkiem ziół oprócz tego, że nawodni nasz organizm, to jeszcze zawiera cenne właściwości lecznicze roślin. Ale nie zawsze taki rytuał jest dla nas zupełnie nieszkodliwy. Gdy stosujemy zioła w nadmiarze, zwłaszcza przy przewlekłych chorobach, lub nieświadomie łączymy je z lekami, mogą poważnie nam zaszkodzić. Taką sytuację zawsze konsultuj z lekarzem. Mogą też przyczynić się do zmniejszania wchłaniania substancji odżywczych czy powodować nagły spadek ciśnienia. Dlatego spożywaj nawet niewinne zioła, takie jak melisa, kwiat lipy, dziurawiec czy kwiat głogu z umiarem.
Lubiana i z pozoru niewinna herbatka owocowa też może okazać się szkodliwa dla organizmu. Kiedy? Wszystko zależy od jej składu, na który zawsze powinniśmy zwrócić uwagę. Zamiast naturalnych liści i suszonych owoców w herbacie może znajdować się sporo barwników, aromatów, cukru czy konserwantów. Dodawany do składu korzeń lukrecji może podnosić ciśnienie i jest przeciwwskazaniem dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią. Przedawkowanie owocowej herbaty może też skończyć się bólami brzucha, odwodnieniem i objawami alergii.
Zobacz również: Jakie lecznicze zioło jest przypisane do Twojego znaku zodiaku? Wesprze Cię zdrowotnie i zapewni spokój ducha
Źródło: msn.com