Lato rządzi się swoimi prawami, ale nie warto robić sobie wakacji od diety. Wystarczy chwila zapomnienia i brak umiaru, żeby stracić to, co udało nam się osiągnąć przez minione miesiące. Zgrabną figurę, a przede wszystkim zdrowie. Nasze ulubione sezonowe przysmaki okazują się pod tym względem wyjątkowo zdradliwe.
Zobacz również: 15 produktów spożywczych, których nie wolno jeść na czczo
Nie chodzi wyłącznie o kaloryczność, choć kiełbasa z grila popita gazowanym napojem raczej nie zadziała na naszą korzyść. Eksperci z portalu mashed.com zwracają uwagę na jeszcze jeden, często ignorowany aspekt: zatrucia pokarmowe i dziwne reakcje organizmu. Im wyższa temperatura na zewnątrz, tym większe ryzyko żołądkowych rewolucji.
Tych dań i produktów lepiej się wystrzegać. Tak na wszelki wypadek.
#1 Napoje cytrusowe
Wszystkiemu winna jest fitofotodermatoza, nazywana też chorobą limonkową. Związki fotosyntetyczne zawarte w owocach cytrusowych powodują, że skóra staje się nadwrażliwa na działanie promieni słonecznych. A to prowadzi do poparzenia.
#2 Sałatka ziemniaczana
Często towarzyszy daniom z grilla i wydaje się zdecydowanie lżejsza od mocno wysmażonej karkówki czy żeberek. Problem w tym, że ma bardzo niską kwasowość, co sprzyja rozwojowi bakterii. Chwila na nasłonecznionym stole i wzrasta ryzyko zakażenia gronkowcem złocistym.
#3 Surowe pomidory
Wydaje się, że nie ma nic zdrowszego, jednak pomidory odpowiadają za tysiące zakażeń każdego roku. Jeśli nie umyjemy ich dokładnie, na powierzchni mogą pozostać resztki nawozu, a co za tym idzie - salmonella. Warto je choć przez kilka sekund wyparzyć.
#4 Kolba kukurydzy
Spokojnie, dobrze ugotowana kukurydza to nadal pyszny i zdrowy smakołyk. Jednak nie dla wszystkich - ostrzegają cytowani przez serwis stomatolodzy. Okazuje się, że wielu pacjentów trafia do nich właśnie po tej przekąsce. Specyficzna forma podania może poluzować zęby lub je ułamać.
Zobacz również: 7 produktów spożywczych, których nie wolno jeść codziennie
#5 Ostrygi
Wypoczywając nad morzem aż żal ich nie spróbować, ale jest jeden problem. Ostrygi spożywane są na surowo, a to zawsze spore ryzyko. W tym przypadku chodzi o wibriozę, czyli chorobę zakaźną wywołaną przez bakterie, która objawia się problemami żołądkowymi. Dotyka nawet 80 tysięcy osób rocznie.
#6 Wysmażone mięso
Grill rządzi się swoimi prawami, dlatego kiełbasa czy karkówka serwowane są często w mocno zwęglonej formie. Wtedy do głosu dochodzą takie substancje jak wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne czy pierwszorzędowe aminy aromatyczne, które wykazują działanie rakotwórcze.
#7 Kiełki
Małe, niepozorne, uważane za wyjątkowo zdrowe, a jednak także mocno zdradliwe. Dlaczego? To świetna pożywka dla bakterii, bo jadamy je w formie surowej i zazwyczaj zapominamy umyć. Salmonella i listeria długo nie dadzą o sobie zapomnieć.
Zobacz również: 12 produktów spożywczych, przez które Twoje włosy, cera i figura wyglądają coraz gorzej