Wiele osób skarżąc się na problemy jelitowe, zrzuca winę na spożyte danego dnia produkty lub potrawy. Niewielu z nas postanawia pójść w tym kierunku i zdiagnozować podłoże objawów ze strony układu pokarmowego, a ściślej mówiąc – jelit. Co na to dietetycy?
Jeśli zauważyłaś u siebie wyżej wymienione problemy, warto już na początku udać się do dietetyka, który nie tylko przeprowadzi dokładny wywiad żywieniowy w kierunku nietolerancji bądź alergii pokarmowych, ale także już na pierwszej wizycie przedstawi przydatne wskazówki oraz zalecenia. Przygotowując się do takiej wizyty, warto zaopatrzyć się w 3-dniowy dzienniczek żywieniowy, w którym skrupulatnie zanotujesz, co spożywałaś przez ten czas. Najlepiej, jeśli w dzienniczku uwzględnisz dzień, podczas którego pojawiły się problemy jelitowe.
Zachęcamy także do skorzystania z for internetowych, na których znajdują się prawdziwi, praktykujący eksperci, chętnie dzielący się wiedzą. Takim forum ze specjalistami, na którym poruszane są problemy jelitowe jest strona Zapytaj dietetyka na Kcalmar.com. Możesz umieścić tam dowolne nurtujące Cię pytanie.
Jeśli czytasz ten tekst, to na pewno w pewnym momencie życia doświadczyłaś problemów jelitowych, do których najczęściej zaliczyć można wzdęcia, bolesne skurcze, gazy, bóle brzucha, biegunkę i zaparcia. Zgadza się, to wszystko spowodowane jest tym, że nasze jelita się buntują, co sprawia, że czujemy się niekomfortowo. Co ważniejsze, te zjawiska mogą w znacznym stopniu wpływać na nasze zdrowie. W jaki dokładnie sposób?
Warto pamiętać o bardzo ważnej funkcji naszych jelit, jaką jest wchłanianie składników pokarmowych. Podczas chociażby biegunki nasze wchłanianie jelitowe jest znacznie zaburzone, przez co organizm po spożyciu posiłku nie otrzymuje należytej dawki składników pokarmowych. Dlatego też powinniśmy poświęcić im szczególną uwagę, jak tylko się pojawią. Skutkiem może być niechciana utrata masy ciała czy nawet niedożywienie.
Fot. materiały prasowe
Wielu dietetyków zgadza się z faktem, że zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy mają bakterie fermentacji mlekowej. Warto więc wzbogacić dietę o produkty, które je w swoim składzie zawierają, m. in: jogurty, kefiry, kapustę kiszoną, ogórki kiszone czy kombuchę.
Dodatkowo pozytywny wpływ na nasze jelita mają produkty bogate w błonnik. Błonnik jest naturalną pożywką dla bakterii, które zajmują tereny naszych jelit. Jeśli utrzymujemy w dobrym stanie naszą mikroflorę, czyli wszystkie bakterie obecne w naszym układzie pokarmowym, to my także czujemy się dobrze. Warto więc zadbać, aby bakterie, które na co dzień pomagają nam podczas trawienia, także miały co jeść.
Do produktów bogatych w błonnik należą:
Jeżeli doświadczasz problemów jelitowych, a dopiero przygotowujesz się do wizyty u dietetyka, to dobrym rozwiązaniem mogą okazać się fora internetowe gromadzące specjalistów, na których poruszane są problemy jelitowe. Możesz także wzbogacić dietę o produkty, które sprawią, że Twoje jelita będą funkcjonować lepiej i sprawniej, dzięki czemu Ty także poczujesz się lepiej.
Materiał partnera