Co jeść, żeby schudnąć? Przepis wydaje się prosty - jak najwięcej owoców i warzyw, ograniczając przy tym spożycie węglowodanów i cukrów. Wystarczy przyjmować mniej kalorii, niż udaje nam się spalić, a waga na pewno pójdzie w dół. Brzmi jak najbardziej sensownie, ale nie wszystko co zdrowe musi być od razu dietetyczne - przekonuje india.com.
Zobacz również: 20 „zdrowych” produktów spożywczych, które wcale nie są fit
Portal wylicza owoce, które mają w sobie mnóstwo witamin, błonnika i mikroelementów, a przy okazji sporo cukru, czyli kalorii. Jedzone w nadmiarze raczej nie pomogą w zachowaniu smukłej sylwetki, a mogą wręcz doprowadzić do nadwagi.
Nie oznacza to oczywiście, że należy całkowicie z nich zrezygnować. Warto jednak zdawać sobie sprawę, jak dużo energii dostarczają i wziąć to pod uwagę komponując zdrowe menu.
#1 Banany
Niemal 90 kalorii w 100 gramach. Wyjątkowo odżywczy owoc dostępny w sprzedaży przez cały rok. Ma w sobie mnóstwo pożytecznego potasu, choć trudno nazwać go lekkim.
#2 Mango
Mała miseczka pokrojonego mango to ok. 100 kalorii. Cenne źródło błonnika, pektyn i witaminy C. Dostarcza także sporo energii, którą nie zawsze jesteśmy w stanie spalić.
#3 Grejpfrut
Podobnie jak w przypadku mango - 100 kalorii w małej miseczce. Zastrzyk cennej witaminy C, ale w czasie diety nie należy z nim przesadzać.
#4 Jagody
A raczej owoce jagodowe, czyli borówka amerykańska, truskawka czy poziomka. Źródło witamin i przeciwutleniaczy, ale także kalorii - 85 w małym kubku.
#5 Kokos
Wydaje się niepozorny, ale to prawdziwa bomba kaloryczna. 100 g mleczka kokosowego to nawet 330 kcal. Bardzo zdrowy owoc, z którym jednak warto uważać.
Zobacz również: 15 produktów spożywczych, których nie wolno jeść na czczo
#6 Awokado
Źródło zdrowego tłuszczu i witamin, ale także potężnej dawki energii. Jedno awokado to 320 kalorii. Warto wziąć to pod uwagę planując jadłospis.
#7 Suszone owoce
Mają więcej kalorii, niż w świeżej formie. W przypadku daktyli to nawet 320 kcal na 100 gramów, fig - 100 kcal, rodzynków - 300 kcal. Łatwo przesadzić z ich ilością.
#8 Winogrona
Sporo witamin i cennych przeciwutleniaczy, które chronią nas przed nowotworami. Ale także spora zawartość cukru, czyli kalorii - ok. 70 kcal w małej miseczce.
#9 Gruszki
95 procent kalorii gruszki pochodzi z węglowodanów, a jest ich ok. 60 na 100 g produktu. Przy okazji mają jednak niski indeks glikemiczny.
#10 Śliwki
Bomba witamin A, C czy K oraz kwasu foliowego, potasu, magnezu, żelaza, wapnia, cynku itd. Warto jednak pamiętać, że to także 50 kalorii na 100 g.
Zobacz również: 7 warzyw, których lepiej nie jeść na surowo