Już od kilku lat dieta wegetariańska i wegańska cieszą się rosnącą popularnością. Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Niektórzy robią to ze względów zdrowotnych, inni w trosce o naszą planetę. Ale wciąż duża grupa ludzi nie wyobraża sobie po prostu wykluczyć ze swojego menu mięsa i zastąpić go w pewni wegańskimi posiłkami.
Zobacz również: „Nigdzie już nie można w spokoju zjeść mięsa. Zaczynają nas izolować jak palaczy!”
Czy dieta wegańska rzeczywiście jest najzdrowszą opcją dla ludzkiego organizmu? Czy może człowiek jest z natury istotą mięsożerną i jego dieta powinna opierać się głównie na produktach pochodzenia zwierzęcego? Dwóch ochotników postanowiło sprawdzić to na własnej skórze. Co więcej, tymi ochotnikami są bliźniacy, Hugo i Ross. Jako bliźnięta jednojajowe mają identyczny materiał genetyczny, czyli DNA.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Przez 12 tygodni, od stycznia do marca, Hugo stosował dietę wegańską, podczas gdy menu Rossa opierało się w dużej mierze na posiłkach mięsnych. Przez ten czas naukowcy z King's College w Londynie śledzili ich wagę, poziom cholesterolu i tkanki tłuszczowej. Ponadto w trakcie eksperymentu bliźniacy odbywali trening wytrzymałościowy 5-6 razy w tygodniu. Jak Hugo i Ross czuli się po 12 tygodniach? Jak zmienił się ich wygląd i która dieta okazała się zdrowsza?
Hugo, który przeszedł na dietę wegańską, przed rozpoczęciem eksperymentu ważył 84 kg, a poziom jego tkanki tłuszczowej wynosił 13 proc. W ciągu 12 tygodni schudł o 1,8 kg, a poziom jego tkanki tłuszczowej spadł do 12 proc. Zmalał też poziom jego cholesterolu we krwi. Po 12 tygodniach diety wegańskiej Hugo zrelacjonował, że ma więcej energii, prawdopodobnie dlatego, że cukier utrzymuje się na stałym poziomie w jego krwi. Hugo wyznał też, że poprawiła się jego zdolność koncentracji. Zwrócił jednak uwagę także na negatywne aspekty eksperymentu, czyli obniżone libido.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Jego brat, Ross, przed podjęciem wyzwania ważył 79 kg, a poziom jego tkanki tłuszczowej wynosił 13 proc. Podczas 12 tygodni eksperymentu Ross nabrał 4,5 kg mięśni oraz 1,8 kg tkanki tłuszczowej. Tym samym jego waga wzrosła do 86 kg, a poziom tkanki tłuszczowej do 15 proc. Poziom cholesterolu w jego krwi nie uległ zmianie.
Naukowcy pobrali również próbki kału bliźniaków przed i po eksperymencie i odkryli kilka interesujących rzeczy. Okazało się, że mikrobiom jelitowy Hugona zyskał większą odporność na choroby przewlekłe, takie jak cukrzyca typu 2 i otyłość, co dowodzi, że dieta wegańska zmniejsza ryzyko zachorowania na te schorzenia.
Wyświetl ten post na Instagramie.
A jak eksperyment oceniają sami bliźniacy? Zarówno Hugo jak i Ross przyznali, że chętnie powtórzyliby tę przygodę, ale w czasie dłuższym niż 12 tygodni. Chcieliby, aby następne tego typu doświadczenie trwało co najmniej 6 miesięcy, a być może nawet i cały rok. Obaj przyznali, że od teraz będą włączać do swojej diety więcej produktów roślinnych oraz wegańskich zamienników. Swoją przygodę zgodnie podsumowali słowami, że kluczem do zdrowej diety jest różnorodność i elastyczność.
Zobacz również: Przestała się starzeć i z każdym dniem młodnieje. Jej sekret? Żywi się tylko... powietrzem