W klasycznej piramidzie żywienia są zawsze (razem z owocami) na pierwszym miejscu. Warzywa mają w sobie ważne witaminy, mikroelementy, a także błonnik niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Są smaczne, pożywne, małokaloryczne i można je przygotowywać na wiele różnych sposobów.
Zobacz również: 15 produktów spożywczych, których nie wolno jeść na czczo
Najzdrowsze wydają się w formie surowej, bo kontakt z wysoką temperaturą może je pozbawić niektórych składników odżywczych. To prawda, ale z kilkoma istotnymi wyjątkami - alarmuje amerykańska sieć szpitali University Hospitals. Tym razem obróbka cieplna jest wręcz wskazana.
Zwłaszcza, jeśli chcesz uniknąć bólu brzucha, wzdęć i poważniejszych problemów zdrowotnych.
#1 Szparagi
Raczej się od nich nie rozchorujesz, ale obróbka cieplna jest ważna z innego powodu. Dopiero wtedy organizm przyswaja w pełni ważne składniki. W tym przeciwutleniacze, które zapobiegają nowotworom.
#2 Grzyby
Po pierwsze - smażone czy grillowane uwalniają wszystkie swoje walory smakowe. Po drugie - zawarty w nich potas jest wtedy lepiej przyswajany. Grzyby można jeść na surowo, tylko po co? - pytają autorzy zestawienia.
#3 Pomidory
Mało kto się tego spodziewał, ale fakty są nieubłagane. Likopen zawarty w pomidorach lubi nieco wyższą temperaturę, bo wtedy łatwiej go przyswoić. To ważny składnik, który także zapobiega chorobom nowotworowym.
#4 Ziemniaki
Raczej tego nie robimy i tak powinno zostać. Surowe ziemniaki zawierają w sobie toksyny i inne substancje, które mogą nam zaszkodzić. Mogą wywołać ból brzucha i nudności, dlatego warto je ugotować lub upiec.
Zobacz również: 12 produktów spożywczych, przez które Twoje włosy, cera i figura wyglądają coraz gorzej
#5 Brukselka
Kolejne warzywo, które po ugotowaniu staje się zwyczajnie smaczniejsze. Obróbka cieplna pomaga także uniknąć problemów gastrycznych, bo surowa brukselka może wywołać wzdęcia i gazy.
#6 Brokuł
A także spokrewniony z nim kalafior. Nadają się do spożycia na surowo, ale wiele osób ma problem z ich szybkim trawieniem. Sparzone lub ugotowane na parze zachowują wartości odżywcze i oczyszczają wątrobę.
#7 Szpinak
Trudno w to uwierzyć, ale gotowany szpinak zawiera w sobie więcej wapnia, żelaza i magnezu, niż w surowej postaci.
Zobacz również: Produkty spożywcze, których pod żadnym pozorem nie wolno ze sobą łączyć