Wydaje się, że sprawa nie jest specjalnie skomplikowana. Kiedy połączymy ze sobą kilka produktów, które osobno są dla nas dobre, to razem stworzą równie smaczną i zdrową kompozycję. Przykładów nie trzeba daleko szukać, bo tak powstaje np. sałatka warzywna. Niestety, w dietetyce 2+2 nie zawsze jest równe 4.
Zobacz również: 12 produktów spożywczych, przez które Twoje włosy, cera i figura wyglądają coraz gorzej
Niektórych składników nie powinniśmy spożywać razem, bo wtedy wzajemnie wykluczają swoje pozytywne działanie lub mogą wręcz zaszkodzić. Warto pamiętać, że jedzenie to nie tylko smak, ale także konkretne substancje. Bywa i tak, że razem tworzą wyjątkowo toksyczną miksturę.
A eksperci mają na to konkretne dowody.
Ogórek i pomidor
Pomidor ma w sobie mnóstwo witaminy C, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem polega na tym, że ogórek zawiera w sobie enzym, który ją neutralizuje.
Alkohol i orzeszki
Imprezowy miks, który wcale nie poprawi nam samopoczucia. Obydwa składniki mogą spowodować odwodnienie.
Mięso i makaron
Białko i węglowodany trawione są w nieco inny sposób, dlatego to połączenie może być groźne dla osób cierpiących na choroby układu pokarmowego.
Owoce i mleko
Jeśli chcesz popić ananasa, pomarańczę lub grejpfruta, to lepiej postaw na wodę. Kwaśne owoce mogą ścinać białko mleka, co może doprowadzić do problemów żołądkowych.
Hot dog i frytki
Parówki to przetworzone mięso ze sporą zawartością soli i substancji rakotwórczych. Z kolei smażenie frytek wydziela groźny akrylamid. Razem podnoszą poziom cukru we krwi.
Zobacz również: 6 produktów spożywczych, których nie należy myć przed spożyciem
Płatki i sok pomarańczowy
Obecna w soku fruktoza to cukier, który może wpływać negatywnie na trawienie. W połączeniu ze słodkimi płatkami śniadaniowymi na dodatek tuczy.
Ser żółty i fasola
W kuchni meksykańskiej to popularne połączenie. Smaczne, ale niekorzystne dla układu pokarmowego. Taka mieszanka wywołuje potężne wzdęcia i gazy.
Owoce i warzywa
Są trawione w różnym tempie, więc warto jeść je osobno. Na dodatek cukier obecny w owocach może spowolnić przemianę materii i ograniczyć przyswajanie witamin.
Alkohol i napój energetyczny
Szkodą osobno, ale razem jeszcze bardziej. Energetyki znacząco podwyższają ciśnienie krwi, co bezpośrednio zagraża zdrowiu. Wysokoprocentowy trunek raczej nie poprawi sytuacji.
Herbata i mleko
Popularny napój wykazuje działanie przeciwzapalne, a to dzięki antyoksydantom. Mleko może ograniczyć ich przyswajanie, dlatego lepiej ich ze sobą nie łączyć.
Zobacz również: 7 produktów spożywczych, których NIE WOLNO podgrzewać