Awokado, nasiona chia, jagody goji, komosa ryżowa - coraz więcej z nas sięga po egzotyczne przysmaki, które w mediach określane są mianem „superfoods”. Rzeczywiście są bardzo odżywcze i na pewno nam nie zaszkodzą, ale gdyby tak sięgąć po coś równie dobrego, a jednocześnie bliższego?
Zobacz również: 11 produktów spożywczych, dzięki którym szybko wypiękniejesz
Tego produktu nie musisz szukać w sklepach ze zdrową żywnością i kuchnią świata. Znajdziesz go w każdym markecie i na pobliskim targowisku. Jest na stałe obecny w polskiej kuchni i przygotowywany na wiele różnych sposobów. I właśnie ze względu na powszechność, czasami zapominamy o jego niezwykłych właściwościach.
Ogórek zasługuje na to, by odkryć go na nowo.
#1 Bogactwo składników odżywczych
300 gramów ogórka to tylko 45 kalorii, a przy tym sporo błonnika, witaminy C i K, magnezu czy potasu. To wyjątkowo zdrowa przekąska, która z powodzeniem zastąpi wiele suplementów diety z apteki. Obieranie ze skórki nie jest wskazane.
#2 Cenne przeciwutleniacze
Chyba każdy słyszał o antyoksydantach, które hamują powstawanie wolnych rodników. Ogórek doskonale sprawdzi się w tej roli. Badania wykazały, że jego regularnie spożywanie obniża ryzyko chorób nowotworowych, autoimmunologicznych, serca czy płuc.
#3 Skuteczne nawodnienie organizmu
Nie może być inaczej, bo ogórek pod względem zawartości wody dorównuje arbuzowi. Zielone warzywo ma jej aż 96 procent. Równocześnie zaspokaja głód, a także pragnienie. To bardzo ważne, bo nie zawsze pijemy wystarczająco dużo.
#4 Pomoc w odchudzaniu
Trudno wyobrazić sobie lepszą przekąskę dla osoby na diecie. Ogórek może być smacznym i pożywnym daniem, a na pewno nie tuczy. Udowodniono, że niskokaloryczne warzywa z dużą zawartością wody skutecznie pomagają zrzucić zbędne kilogramy.
Zobacz również: Produkty spożywcze, które możesz zamrozić, choć prawdopodobnie o tym nie wiesz
#5 Obniżenie poziomu cukru we krwi
Dziś to szczególnie istotna właściwość, bo coraz więcej z nas boryka się z tym problemem. Ogórki mogą zapobiegać cukrzycy, a kiedy ta już wystąpi - minimalizują związane z nią efekty uboczne.
#6 Usprawnienie układu trawiennego
To przede wszystkim zasługa dużej zawartości wody, której niedobory mogą prowadzić do problemów żołądkowych. Ogórek ma w sobie także błonnik pokarmowy wpływający na pracę jelit. To świetny pokarm dla dobrych bakterii, które mamy w sobie.
#7 Łatwość wykorzystania
Wiemy już, że ogórek to bomba witamin i mikroelementów, ale warto dorzucić jeszcze jedną zaletę. Wprowadzenie go do diety jest wyjątkowo proste i przyjemne, bo pasuje do wszystkiego i można go podawać w najróżniejszych formach. To się nazywa superfood!
źródło: healthline.com
Zobacz również: 12 produktów spożywczych, przez które Twoje włosy, cera i figura wyglądają coraz gorzej