Sezon jesienno-zimowy to czas, kiedy znacznie częściej niż w pozostałych miesiącach roku zapadamy na grypę i przeziębienie. Dobrą alternatywą dla leków z apteki może być sok z malin, aronii czy czarnego bzu, które z łatwością przyrządzisz w sokowniku. Te bomby witaminowe skutecznie pozwolą ci bez szwanku przetrwać jesień i zimę! Jak je zrobić? Oto kilka wskazówek.
Do tego celu najczęściej wykorzystuje się sokowniki. Dostępne na rynku modele mogą się od siebie różnić chociażby pojemnością. Do wyboru mamy sokowniki o wielkości 5 i 8 litrów. Który z nich wybrać? Wszystko zależy od tego, jak dużą ilość soku z malin na zimę chcesz jednorazowo przygotować.
Sokowniki są wykonane ze stali nierdzewnej lub z aluminium. Najlepszym rozwiązaniem będą te pierwsze ze względu na to, że są bardziej wytrzymałe, bezpieczne w kontakcie z żywnością, łatwe w utrzymaniu w czystości i odporne na korozję. Sokowniki aluminiowe z kolei szybciej się nagrzewają i są lekkie, a co za tym idzie – łatwe w przenoszeniu.
Sokownik składa się z trzech głównych elementów: zbiornika, który wypełnia się wodą, naczynia na owoce, na dnie którego znajduje się sitko, przez które sok skrapla się do niższego zbiornika oraz garnka, w którym zbiera się sok (posiada on specjalną rurkę odprowadzającą sok do bazowego zbiornika).
fot. stock.adobe.com / ilietus
Wbrew pozorom, jest to bardzo proste. W sokowniku w kilka chwil możesz zrobić pyszny i zdrowy napój z dowolnego owocu: od malin, przez czarny bez, jabłka czy jeżyny, aż po agrest i gruszki. Wystarczy, abyś pamiętała o kilku podstawowych zasadach.
Przed umieszczeniem owoców w sokowniku umyj owoce, odcedź je i pozbądź się z nich ogonków i szypułek, pestek i ewentualnie gniazd nasiennych. Większe owoce, jak np. jabłka, pokrój na mniejsze kawałki.
Garnek na wodę ustaw na kuchence i napełnij go wodą do około 1/3 wysokości. Nałóż dwa pozostałe naczynia. W najwyższym z nich umieść wybrane owoce i zasyp je cukrem.
Jest to uzależnione od słodkości owoców i twoich indywidualnych preferencji. Ogólnie przyjmuje się jednak, że do 1 kg owoców słodkich dodajemy od 100 do 150 g cukru, a do takiej samej ilości kwaśnych składników soku — między 200 a 250 g cukru. Po wsypaniu soku kolejnym etapem jest już tylko nałożenie pokrywki, zaciśnięcie klamerki wężyka i uruchomienie urządzenia.
Po upływie około 20 minut owoce zaczną wydzielać sok. W momencie, w którym zacznie on spływać do najniższego naczynia, otwórz zacisk wężyka i zacznij zlewać soku do słoików czy butelek. Pamiętaj, aby na koniec pasteryzować napełnione naczynia!
Przygotowane w ten sposób soki z sokownika to doskonały dodatek do herbaty. Takim napojem możesz też napełnić ulubiony kubek termiczny i zabrać go ze sobą do pracy czy na uczelnię.
Sok z aronii, malin czy czarnego bzu przyrządzone w sokowniku to gwarancja codziennych, małych sukcesów w leczeniu i zapobieganiu przeziębieniu przy pomocy naturalnych metod. Jakie właściwości ma każdy z nich?
Sok z aronii wspiera odporność organizmu. Dodatkowo, skutecznie obniża ciśnienie, zapobiegając takim chorobom, jak miażdżyca. Sok z aronii z dodatkiem cytryny redukuje również poziom złego cholesterolu. Natomiast sok z malin sprzyja poceniu się, obniżając gorączkę. Dodatkowo, wykazuje on właściwości antyseptyczne i rozgrzewające. Z kolei sok z czarnego bzu z sokownika parowego działa napotnie, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo.
Jak uchronić się przed jesiennym przeziębieniem? Wystarczy kubek ciepłej herbaty z sokiem z twoich ulubionych owoców!
Materiał promocyjny