Znana jest od… wieków, kiedyś była podstawowym składnikiem większości posiłków.
Sprawdź poniżej:
Ma go więcej, niż jakiekolwiek inne zboże, mniej więcej około 12-16g/100g produktu. Dodatkowo, co ważne białka roślinne są uważane za te z wysoką wartością odżywczą, ponieważ zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy dla człowieka w odpowiednich proporcjach.
Ze względu na wysoki poziom białka roślinnego, które jest konieczne w uzupełnieniu diety wegańskiej.
Komosa ryżowa wykazuje właściwości zapobiegające rozwojowi nowotworów, między innymi: raka piersi, a także cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia. Komosa ryżowa zawiera sporo magnezu i wapnia, które wzmacniają i działają przeciwzapalnie.
fot. istock.com
Jest ich idealnym źródłem, świetnie sprawdzi się jako wzbogacenie sałatek, konkretnych dań, ale też deserów, czy śniadania. Dzięki złożonym węglowodanom czujesz się dłużej syta i nie pojadasz, co w konsekwencji odchudza ;).
Choć zawiera ich sporo, to są one dobrej jakości. Komosa ryżowa ma w swoim składzie głównie wielonienasycone kwasy tłuszczowe: omega 3 i 6. Są one niezbędne dla naszego organizmu, ponieważ nie jesteśmy w stanie ich sami wytwarzać.
Aż 15g/100g komosy ryżowej to błonnik, dzięki któremu czujemy się syte, który działa cuda na nasz układ trawienny – poprawia znacząco jego funkcjonowanie. Quinoa zawiera sporo żelaza, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, cynku, manganu, miedzi, a także witamin z grupy B, C i E.
Dlatego jest idealna dla osób borykających się z celiakią, czy tych którzy z innych powodów, nie mogą spożywać glutenu. Z komosy ryżowej możemy przygotować niemal wszystko.
A to wszystko za sprawą sporej ilości błonnika.
Przede wszystkim, umyj ją przed gotowaniem – kilkukrotnie przelej ją na sitku ciepłą wodą. Quinoa zawiera saponiny, które, jeśli jej nie umyjemy, mogą dawać gorzki smak. Następnie gotuj komosę przez około 15 minut.
Rozpocznij dzień od pysznego posiłku i przetestuj przepis na: pyszną komosę ryżową z jajkami i warzywami