Zazwyczaj są to dość ciężkie, tłuste i słodkie potrawy, które przynoszą ulgę tylko na chwilę i tak naprawdę robią niewiele, żeby zmniejszyć stres. Niezdrowe jedzenie jest bardzo wygodne i łatwo dostępne, dlatego jest często pierwszą rzeczą, po którą sięgasz w sytuacjach stresowych.
Dla własnego dobra powinnaś przemyśleć i wybrać takie przekąski, które faktycznie mogą stłumić stres, a dodatkowo dostarczą składników odżywczych, witamin i minerałów. Zamiast sięgać po te, które zawierają mnóstwo cukru, są wysoko przetworzone i tylko na chwilę poprawiają humor, sięgnij po produkty, które faktycznie zmniejszają lęk, zwiększają dopaminę i realnie poprawiają humor.
Kwasy tłuszczowe omega-3 (te znajdujące się w łososiu) pomagają w zmniejszeniu lęku. Zaleca się spożywanie ryb co najmniej 2 razy w tygodniu. Wybieraj ryby z certyfikatem MSC (Marine Stewardship Council) – to certyfikat świadczący o zrównoważonym rybołówstwie i legalnych certyfikowanych połowach. Takie ryby możesz spokojnie kupić w sieci sklepów Lidl, czy Biedronka.
Zobacz również: Lepiej nie jedz o tej godzinie. To wtedy podejmujesz najgorsze żywieniowe decyzje.
Reguluje poziom lęku, redukuje hormony stresu takie jak kortyzol. Jedzenie gorzkiej czekolady zwiększa poziom serotoniny, który może pomóc w zmniejszeniu stresu.
Kiedy jesteś zestresowana idealnym rozwiązaniem jest przygotowanie pysznego zielonego smoothie lub sałaty na bazie szpinaku i na przykład komosy ryżowej. Kwas foliowy zawarty w zielonych warzywach jest łagodzi objawy depresji, lęk i stres. Kwas foliowy produkuje w mózgu dopaminę, która wpływa na poprawę emocji. Najlepszym źródłem kwasu foliowego są szparagi, brukselka i brokuły.
Tryptofan, który jest składnikiem mięsa z indyka, to niezbędny aminokwas, który reguluje nastrój. Jesteś zestresowana, czeka cię ciężkie spotkanie w pracy, zjedz sałatkę z indykiem z dodatkiem szparagów i kaszy jaglanej.
Zobacz również: Jak zrobić napój wzmacniający odporność?
Chcesz radzić sobie ze stresem – zadbaj o swój układ odpornościowy. Najprostszym sposobem jest spożywanie produktów o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. To one zapobiegają uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki, usuwają toksyny z organizmu, działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Szczególnie ter