Czy cukier znajdujący się w owocach jest szkodliwy?

Oto, co musisz wiedzieć
Czy cukier znajdujący się w owocach jest szkodliwy?
24.02.2020

Istnieje pogląd, że fruktoza jest bardziej szkodliwym rodzajem cukru dla naszego metabolizmu niż glukoza. Pewne jest, że glukoza nie metabolizuje się w taki sam sposób jak fruktoza. Z tej drugiej odkładane jest więcej tłuszczu. Oczywiście porównując oba składniki, mówimy o takiej samej wadze glukozy i fruktozy.

Owoce mają niekwestionowaną przewagę nad „słodyczami”. Poza niepożądaną fruktozą, zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu jest nieoceniony. Co najważniejsze, owoce są źródłem błonnika pokarmowego. Składnik ten jest niezastąpiony w diecie. Utrzymuje odpowiedni poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Przez to, że daje uczucie sytości sprzyja odchudzaniu. Błonnik pokarmowy reguluje prace układu trawiennego. 

Porównując, poza cukrami, słodkie, gazowane napoje nie zawierają żadnych wartości odżywczych, czy zdrowotnych. To po prostu puste kalorie.

Jakie owoce wybierać?

Nie ma tutaj specjalnego ograniczenia, ale jeśli zależy ci na jak najmniejszym spożyciu fruktozy wybieraj te najbardziej kwaśne owoce.

Zobacz również: Jak spalić pączka? Te sposoby są nie tylko skuteczne, ale też bardzo przyjemne.

Polecane wideo

„Ideał z fast foodu”. Sprzedawała burgery, a dziś walczą o nią agencje modelek
„Ideał z fast foodu”. Sprzedawała burgery, a dziś walczą o nią agencje modelek - zdjęcie 1

Komentarze (2)

Ocena: 3 / 5
Olga (Ocena: 5) 01.03.2020 14:18
Dla mnie najważniejszy jest balans. Nie potrafię sama sobie dobrać odpowiedniej diety, dlatego skorzystałam z cateringu dietetycznego warszawski dzień od Pana Gesslera i jestem bardzo zadowolona z takiego rozwiązania.
odpowiedz
gość (Ocena: 1) 24.02.2020 17:52
Zero merytorycznej treści
odpowiedz

Polecane dla Ciebie