Kiedy myślimy o detoksie, pierwsze co przychodzi nam na myśl to ścisły post albo dieta sokowa, w ramach której parę razy dziennie można pić tylko mikstury ze świeżych warzyw, owoców oraz przypraw. Dla wielu osób, które chciałyby oczyścić swój organizm z toksyn takie rozwiązanie jest zdecydowanie zbyt drastyczne, a głodówka albo dieta oparta na sokach często kończy się bólami głowy, brakiem energii, ogólnym rozdrażnieniem i osłabieniem, a nawet przypadkami utraty przytomności.
Zobacz również: Detoks sokowy - co warto o nim wiedzieć?
A przecież istnieją inne sposoby na to, aby oczyścić organizm – i wcale nie trzeba przechodzić tego procesu w bólach. Istnieją takie produkty spożywcze, które są naturalnymi “oczyszczaczami” naszego organizmu, pomagają mu pozbyć się szkodliwych toksyn, a poza tym mają szereg innych dobroczynnych właściwości. Wystarczy, że dodasz je do swojej codziennej diety i będziesz regularnie je spożywać, a twoje ciało od razu zacznie lepiej funkcjonować.
Czosnek sprawdza się idealnie w kuchni nie tylko jako wyjątkowo aromatyczna przyprawa, która polepsza smak wielu potraw. Ma też właściwości antywirusowe i antyoksydacyjne. Spożywanie czosnku stymuluje wątrobę do wytwarzania enzymów detoksykacyjnych, które pełnią istotną rolę w procesie pozbywania się toksyn z systemu trawiennego.
Zielona herbata jest nie tylko dobra w smaku, ale też zalicza się do grupy naturalnych antyoksydantów, więc warto pić ją regularnie. Magiczne właściwości tej herbaty biorą się z obecnych w jej składzie katechin, czyli naturalnych substancji czynnych odpowiedzialnych za neutralizowanie wolnych rodników oraz usuwanie z organizmu metali ciężkich. Ale detoks to nie wszystko - katechiny opóźniają także procesy starzenia!
Fot. Unsplash.com
Jesienią olbrzymie wzięcie mają wszelkie potrawy i napoje z dodatkiem imbiru, ale zdecydowanie warto spożywać go przez cały rok. To naturalny “oczyszczacz” wątroby, a na dodatek ma właściwości przeciwzapalne i pomaga łagodzić zaburzenia trawienne. W chłodniejsze dni warto zastąpić poranną kawę napojem na bazie gorącej wody, soku z cytryny, miodu i plasterków imbiru. Jest nie tylko pyszny, ale do tego wzmocni twoją odporność.
Kapusta ma w swoim składzie mnóstwo składników odżywczych oraz błonnika, który odgrywa ważną rolę w procesie trawiennym. Poza tym jest to naturalny środek moczopędny i wydobywa nadmiar płynów z organizmu. Dodatkowa zaleta tego warzywa to fakt, że kapusta ma wyjątkowo mało kalorii i tłuszczów, więc można ją spożywać bez troski o przybranie na wadze.
Ze wszystkich stron jesteśmy zachęcani do tego, aby pamiętać o piciu wody. Niektórzy przekonują, że dziennie powinno się wypijać jej aż 2 litry. Zdania na ten temat są podzielone, ale jedno jest pewne – woda nawadnia nasz organizm i wypłukuje z niego toksyny. Ma zbawienny wpływ na nerki i wątrobę, czyli te narządy, które mają za zadanie oczyszczać nasz organizm. Ponadto picie odpowiedniej ilości wody pomaga utrzymywać regularne funkcje jelit.
Fot. Unsplash.com
Soczewica nie zalicza się do grona popularnych roślin strączkowych w naszym kraju, a to wielka szkoda! To naturalny booster dla organizmu, co oznacza, że dodaje mu energii. Do tego soczewica jest bogata w błonnik, a uboga w kalorie, więc nie powinniśmy sobie jej odmawiać. To też świetne źródło białka i pomaga regulować poziom cukru we krwi. Można dodawać ją do sałatek i zup, żeby je zagęścić i poprawić ich smak.
Zobacz również: Weganka przypadkiem zjadła kawałek kiełbasy. „Zatrułam swoje ciało na całe życie!”