Jeżeli lubisz śledzić wszystkie nowinki kulinarne, na pewno słyszałaś o trendzie na kombuchę, czyli sfermentowaną herbatę zmieszaną z odrobiną bakterii, drożdży i cukru. Jest to napój probiotyczny, wypełniony żywymi bakteriami, któremu przypisuje się szereg właściwości zdrowotnych. W Polsce kombucha największą popularnością cieszyła się w latach 90., a obecnie przeżywa swoje odrodzenie. Czy rzeczywiście jest taka zdrowa?
Zobacz też: Superfood Bowl: Instagram oszalał na punkcie „miseczki dobroci”!
Kombucha - herbata nieśmiertelności
Mówiąc o tym cudownym napoju, musimy cofnąć się o 2000 lat do starożytnych Chin, skąd wywodzi się herbata "nieśmiertelności". Po dziesiątkach wieków wraz z modą na zdrowe odżywianie powrócił napój, który doceniono za cudowne właściwości zdrowotne.
W lokalnych supermarketach kombucha stanowi numer jeden wśród produktów probiotycznych. Napój szczególnie popularny jest wśród młodych ludzi, którzy preferują zdrowy styl życia i coraz świadomiej sięgają po zdrowe alternatywy dla tradycyjnych produktów.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Kombucha - czym właściwie jest
To potocznie grzyb herbaciany, określany mianem grzybka japońskiego. Ma postać galaretowatej masy, a dodany posłodzonej herbaty powoduje proces fermentacji. Przygotowywany jest na bazie herbaty z dzikiej róży, zielonej lub czarnej.
(nie)zdrowy trend
Pomimo zakwalifikowania kombuchy do kategorii produktów zdrowotnych, wciąż istnieje wiele pytań na temat korzyści zdrowotnych napoju. Od czasów debiutu w starożytnych Chinach jako cudowny eliksir, przypisuje się mu szereg zalet, takich jak wzmocnienie odporności, regulację pracy jelit, oczyszczanie organizmu z toksyn, obniżenie poziomu cholesterolu, jako lek na bezsenność, brak apetytu, utratę pamięci czy zmęczenie. Okazuje się jednak, że korzyści płynące z kombuchy można uzyskać również sięgając po inne herbaty czy produkty sfermentowane. Ponadto brak szczegółowych badań klinicznych niesie ze sobą pewne ryzyko, a lekarze ostrzegają przed piciem tego napoju. Według nich może doprowadzić do zakwaszenie organizmu, a także chorób jamy ustnej i uzębienia.
Wyświetl ten post na Instagramie.
A czy Wy próbowałyście kombuchy? Jakie macie odczucia? Podzielcie się z nami!
Zobacz też: Kult smukłego ciała: Na czym polega dieta keto?