Arbuz to pyszny i soczysty owoc, który z powodzeniem gasi pragnienie podczas upałów. Zawiera dużo wody, przez co doskonale nawadnia organizm oraz orzeźwia. Arbuz wbrew powszechnemu przekonaniu to nie tylko woda. Zawiera on wiele witamin, przeciwutleniaczy i aminokwasów, które doskonale wpływają na nasze zdrowie. Oprócz zjedzenia go w "czystej postaci" można przygotować z niego również inne pyszne przekąski. Oto 5 sposobów na arbuza!
Zobacz też: Superfood Bowl: Instagram oszalał na punkcie „miseczki dobroci”!
#1 Sorbet
Sorbety to zdrowsza wersja zwykłych lodów, a te przygotowane samodzielnie to 100% owoców i samo zdrowie. Aby przygotować sorbet, pokrój arbuza na mniejsze kawałki i rozgnieć je widelcem. Następnie miąższ przełóż do pojemnika, możesz dodać też listki mięty lub kawałki innych owoców i umieść w zamrażarce. Domowy sorbet gotowy w kilka minut! Smacznego!
#2 Lemoniadafot. unsplash
Gdy za oknem upał, nic tak nie orzeźwia jak...zimna lemoniada. Arbuz to doskonały owoc do zrobienia domowego napoju, ponieważ zawiera dużo wody i jest słodki.
Do przygotowania lemoniady potrzebujesz:
- połowę arbuza
- 2 cytryny
- 1 limonkę
- wodę mineralną
- 2 łyżki miodu
- listki mięty
- kostki lodu
Przygotowywanie lemoniady zacznij od oczyszczenia arbuza z pestek i pokrojenia go na kawałki. Następnie zblenduj arbuza z sokiem z 1 cytryny i wstaw do zamrażalnika. Teraz przygotuj dzbanek z wodą, rozpuść w niej 2 łyżki miodu, dodaj plasterki limonki i cytryny. Schłodzony mus z arbuza dodaj do wody, całość wymieszaj i wrzuć kostki lody. Na koniec udekoruj listkami mięty.
#3 Sałatka
fot. unsplash
Arbuz to także świetny dodatek do letnich sałatek. Idealnie komponuje się ze słonym serem feta. Wystarczy, że pokroisz arbuza na kawałki, połączysz go z rukolą lub roszponką i serem feta. Jeżeli lubisz owoce morza, dodaj krewetki. Całość polej ulubionym dressingiem i gotowe!
#4 Koreczki
To prosta, pyszna i świetnie wyglądająca letnia przekąska. Pokrój arbuza na mniejsze kawałki i nadziej go na wykałaczkę. Następnie dodawaj ulubione owoce, a także słony ser. Koreczki gotowe!
#5 Grillowany arbuz
Wyświetl ten post na Instagramie.
Grill to częsty towarzysz imprez pod chmurką, a grillowany arbuz z pewnością zaskoczy Twoich znajomych. Żeby jednak tak się stało, musisz przygotować marynatę, w której będziesz grillować arbuza. Wymieszaj ze sobą sok z kilku cytryn, miód, startą skórkę cytrynową oraz odrobinę pieprzu. Arbuza pokrój w większe trójkąty i posmaruj z obu stron marynatą. Połóż na grilla i piecz ok. 2 minuty z każdej strony. Pycha!
Zobacz też: Nie masz energii? Wypróbuj tych 5 pełnowartościowych koktajli