Rosnąca z roku na rok świadomość żywieniowa wzbudza zainteresowanie chorobami, na które wpływ ma dieta. Alergie oraz nietolerancje pokarmowe mogą być bardzo uciążliwe w objawach, a ich terapia niekiedy to duże wyzwanie zarówno dla dietetyka jak i pacjenta. Jak poradzić sobie w takich przypadkach?
Obydwa te zaburzenia bardzo często są ze sobą mylone, a ich nazewnictwo, przez osoby nie dysponujące odpowiednią wiedzą, stosowane jest zamiennie. Alergie oraz nietolerancje pokarmowe, mimo iż czasami mają takie same objawy, różnią się mechanizmem ich powstawania.
Alergia pokarmowa jest opisywana jako nieprawidłowa reakcja organizmu na dany pokarm lub jego składnik, w której udział bierze układ immunologiczny. Można wyróżnić 2 typy alergii pokarmowych:
W przypadku nietolerancji pokarmowych, układ immunologiczny nie bierze udziału w reakcji na spożyty pokarm. Etiologią tego schorzenia bardzo często jest niedobór jakiegoś enzymu trawiennego, odpowiadającego za trawienie danego składnika pokarmowego, który wywołuje objawy u osoby chorej. Najprostszym przykładem będzie nietolerancja laktozy. Aby została ona strawiona w układzie pokarmowym człowieka, musi poddana zostać działaniu enzymu o nazwie laktaza. Enzym ten pozwala rozbić cząsteczki laktozy na części pierwsze – glukozę oraz galaktozę. Przy zmniejszonym, bądź całkowicie zatrzymanym wydzielaniu tego enzymu, dochodzi do powstania reakcji patologicznej, co w konsekwencji powoduje pojawienie się objawów nie tylko ze strony układu pokarmowego. Do najczęstszych objawów nietolerancji pokarmowych należą wzdęcia, biegunki, bóle brzucha, bądź problemy skórne.
Alergie pokarmowe, tak jak nietolerancje, mogą być wywołane zarówno przez czynniki genetyczne, jak i czynniki środowiskowe. Alergia pokarmowa IgE-zależna jest dziedziczona, natomiast alergia IgG nie jest zależna od czynników genetycznych.
Nietolerancje pokarmowe mogą być dziedziczone, jednak mówi się, że u ich podłoża może stać także nieprawidłowy sposób odżywiania, higiena spożywanych pokarmów, bądź zbyt szybkie wprowadzanie rozmaitych pokarmów do diety niemowlęcia. Warto swoje działania zawsze konsultować chociażby z lekarzem, bądź skorzystać z pomocy dietetyka-specjalisty na https://kcalmar.com/zapytaj-dietetyka/alergie/
Podczas terapii alergii pokarmowych bardzo często stosuje się tzw. diety eliminacyjne, które polegają na wyłączeniu z diety poszczególnych produktów zawierających alergizujące składniki. Przykładem może być mleko, które w swoim składzie posiada białka powodujące reakcję alergiczną u cierpiących na tę chorobę osób.
Nietolerancje pokarmowe można leczyć w ten sam sposób, jednak w aptekach pojawiają się także nowoczesne zamienniki enzymów trawiennych, których wydzielanie w układzie pokarmowym osoby chorej jest zaburzone. Przyjęcie takiego preparatu wraz z pokarmem zawierającym nietolerowany składnik pokarmowy, może zmniejszyć występujące objawy.
Materiał partnera