Czekoladę znajdziemy w każdym sklepie spożywczym. Na jej zjedzenie kusi się mnóstwo osób. Z reguły każdy ma swoją ulubioną: białą, orzechową, gorzką… Uchodzi za tani, smaczny i... nie do końca zdrowy przysmak. W tym kontekście zastanawiające są niektóre ciekawostki na jej temat. Będziecie zdumione, gdy przeczytacie niektóre z nich. Opisał je portal allwomenstalk.com.
6 bomb kalorycznych, które masz w swojej lodówce
To jedna z największych zalet czekolady. Jest znacząca zwłaszcza dla starszych ludzi. Czekolada zawiera katechiny, które – według przeprowadzonych badań – mogą pomóc ulepszyć funkcje mózgu w takich przypadkach jak demencja czy choroba Alzheimera. Okazało się też, że kakao podane osobom starszym z łagodnym zaburzeniem poznawczym, poprawiło ich zdolności poznawcze i pamięć.
Okazuje się, że Europejczycy pochłaniają aż 45 proc. czekolady produkowanej na całej planecie. Kraje rozwijające się jedzą coraz więcej czekolady, a jej produkcja rozwija się bardzo szybko w Chinach. Zamiłowanie Europejczyków do czekolady najlepiej obrazuje przykład obywatela Wielkiej Brytanii. Średnio zjada on rocznie 12 kg czekolady. Obywatel Europy konsumuje jej jeszcze więcej.
Tysiące lat temu smakołyki podobne w smaku do czekolady były produkowane w starożytnej cywilizacji Majów. Wykorzystywano do tego kakao. Majowie uważali, że kakao to dar od Boga i spożywali je zwłaszcza podczas uroczystych ceremonii.
Jedzenie czekolady sprawia, że zostają uwolnione hormony odpowiedzialne za poprawę nastroju. Zawierają one serotoninę, która ma działanie relaksujące, dopaminę, która wywołuje uczucie szczęścia i ten sam hormon, który zostaje wyzwolony, gdy się zakochujemy.
Ważyła 28 kg i umierała na anoreksję. Życie uratowała jej... czekolada
Tylko część prawdy kryje się w myśleniu, że czekolada jest niezdrowa. To prawda, że zawiera mnóstwo kalorii i cukru oraz tłuszcz, a spożywana w zbyt dużych ilościach sprawia, że tyjemy. Z drugiej strony czekolada pomaga zredukować poziom cholesterolu i wspiera prawidłowy przepływ krwi. Nie można też zapomnieć o antyoksydantach. One z kolei poprawiają odporność i spowalniają proces starzenia.
Poza tym, że przez nią tyjemy, warto wspomnieć o składnikach, które sprawiają, że wyglądamy młodziej i lepiej. Trudno nie zauważyć sprzeczności w tych słowach, ale jeżeli chodzi o lepszy wygląd jako efekt jedzenia czekolady, mowa teraz o czymś zupełnie innym niż waga ciała. Jak zostało wspomniane wyżej, jedzenie czekolady zapobiega procesowi starzenia się. Zawiera witaminy i minerały. One dobrze wpływają na wygląd włosów, skóry i paznokci.
Przeważnie słyszy się opinie, że przez czekoladę zęby się psują i jest to prawda, jeżeli nie będziemy myć zębów. Jednak czekolada zawiera składniki, które zapobiegają powstaniu próchnicy. Stanie się tak tylko wtedy, jeżeli będziemy je regularnie czyścić.
Rzadko można spotkać osobę, która nie lubi czekolady, ale niektóry mają na jej punkcie bzika. Na przykład Bob Brown z Ameryki ma największą kolekcję barów czekoladowych na całym świecie. Łącznie jest ich ponad 700.
O której godzinie jeść ostatni posiłek? Jeśli sądzisz, że o 18:00, jesteś w błędzie
Czekolada jawi nam się jako tani produkt – taki, na który możemy sobie pozwolić. Mało kto wie, że są czekolady bardzo drogie. Na przykład czekolada truflowa - Fritz Knipschildt’s Chocopolagie. Pojedyncza czekoladka kosztuje 250 dolarów.