Awokado jest pyszne i zdrowe. Można je spożywać codziennie bez obawy, że nam zaszkodzi. Korzyści zdrowotne, jaki zyskuje się dzięki regularnemu spożywaniu tego owocu są ogromne i znane od dawna. Na przykład miąższ awokado był traktowany jako afrodyzjak. Również liście i kora awokado znajdowały dla siebie zastosowanie. Leczono nimi m. in. choroby kobiece.
Dlaczego jeszcze warto spożywać awokado?
Dzięki zawartości tłuszczu i błonnika po zjedzeniu awokado przez długi czas mamy uczucie sytości. Dlatego warto dodawać je do posiłków. Dzięki temu będziemy miały mniejszą ochotę na sięganie po przekąski. Zostało to udowodnione naukowo.
Awokado jest źródłem witaminy E, a jedno awokado spożyte na dzień dostarcza 20 proc. ilości, która jest zalecana na dzień. Witamina E zapobiega uszkodzeniom tkanek. Właśnie dlatego możemy liczyć, że przy regularnym spożywaniu awokado poprawi się stan naszej skóry i włosów.
Awokado zawiera luteinę i zeaksantynę. Składniki te pomagają walczyć ze zwyrodnieniem plamki, która z kolei prowadzi do ślepoty. Co ciekawe tylko poprzez spożywanie produktów zawierających luteinę i zeaksantynę, organizm jest w stanie je przyswoić. Nie stanie się to w przypadku zawierania suplementów diety.
Tłuszcz zawarty w awokado nie tylko zmniejsza ryzyko zawału, ale także obniża poziom cholesterolu we krwi. Poza tym trzeba też wspomnieć o przeciwutleniaczach. One z kolei zapobiegają zapaleniom i stresowi oksydacyjnemu w naczyniach krwionośnych, jak informuje serwis kobieta.onet.pl. Jeżeli zatem chcesz zadbać o zdrowie serca, zadbaj o to, aby w twoim codziennym jadłospisie znalazło się awokado.
Na serwisie kobieta.onet.pl czytamy również o badaniach dowodzących, że spożywanie awokado zmniejsza ryzyko cukrzycy. To dlatego, że pomaga regulować poziom cukru we krwi.
Awokado zawiera również potas. Mózg dotlenia się, a dzięki temu polepsza się koncentracja. Trzeba też wspomnieć o tyrozynie. To aminokwas, którego awokado zawiera bardzo dużo. On działa podobnie jak potas. Właśnie ze względu na te dwa składniki, awokado powinny spożywać osoby chore na Alzheimera.