Ile razy w tygodniu można jeść awokado?

Zdziwisz się.
Ile razy w tygodniu można jeść awokado?
Fot. Unsplash
30.01.2019

Awokado jest pyszne i zdrowe. Można je spożywać codziennie bez obawy, że nam zaszkodzi. Korzyści zdrowotne, jaki zyskuje się dzięki regularnemu spożywaniu tego owocu są ogromne i znane od dawna. Na przykład miąższ awokado był traktowany jako afrodyzjak. Również liście i kora awokado znajdowały dla siebie zastosowanie. Leczono nimi m. in. choroby kobiece.

Dlaczego jeszcze warto spożywać awokado?

Wspomaga odchudzanie

Dzięki zawartości tłuszczu i błonnika po zjedzeniu awokado przez długi czas mamy uczucie sytości. Dlatego warto dodawać je do posiłków. Dzięki temu będziemy miały mniejszą ochotę na sięganie po przekąski. Zostało to udowodnione naukowo.

Działa korzystnie na wygląd skóry i włosów

Awokado jest źródłem witaminy E, a jedno awokado spożyte na dzień dostarcza 20 proc. ilości, która jest zalecana na dzień. Witamina E zapobiega uszkodzeniom tkanek. Właśnie dlatego możemy liczyć, że przy regularnym spożywaniu awokado poprawi się stan naszej skóry i włosów.

Chroni wzrok

Awokado zawiera luteinę i zeaksantynę. Składniki te pomagają walczyć ze zwyrodnieniem plamki, która z kolei prowadzi do ślepoty. Co ciekawe tylko poprzez spożywanie produktów zawierających luteinę i zeaksantynę, organizm jest w stanie je przyswoić. Nie stanie się to w przypadku zawierania suplementów diety.

Chroni serca

Tłuszcz zawarty w awokado nie tylko zmniejsza ryzyko zawału, ale także obniża poziom cholesterolu we krwi. Poza tym trzeba też wspomnieć o przeciwutleniaczach. One z kolei zapobiegają zapaleniom i stresowi oksydacyjnemu w naczyniach krwionośnych, jak informuje serwis kobieta.onet.pl. Jeżeli zatem chcesz zadbać o zdrowie serca, zadbaj o to, aby w twoim codziennym jadłospisie znalazło się awokado.

Zmniejsza ryzyko cukrzycy

Na serwisie kobieta.onet.pl czytamy również o badaniach dowodzących, że spożywanie awokado zmniejsza ryzyko cukrzycy. To dlatego, że pomaga regulować poziom cukru we krwi.

Poprawia pracę mózgu

Awokado zawiera również potas. Mózg dotlenia się, a dzięki temu polepsza się koncentracja. Trzeba też wspomnieć o tyrozynie. To aminokwas, którego awokado zawiera bardzo dużo. On działa podobnie jak potas. Właśnie ze względu na te dwa składniki, awokado powinny spożywać osoby chore na Alzheimera.

 

Polecane wideo

Kiedyś ukrywały piegi pod grubą warstwą makijażu. Dziś chwalą się nimi na Instagramie
Kiedyś ukrywały piegi pod grubą warstwą makijażu. Dziś chwalą się nimi na Instagramie - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie