Zielona herbata to napój, który przyrządza się z liści herbaty chińskiej. Wszystko zaczęło się 4500 lat temu w Chinach. Mieszkańcy tego kraju wpadli na pomysł, aby parzyć liście rośliny, która nazywała się herbata chińska. Z czasem napój zyskał popularność w innych krajach Azji i Europie. Również uprawy rozprzestrzeniły się. Obecnie można mówić o wielu rodzajach zielonej herbaty. Różnią się one smakiem, zapachem, kolorem naparu, zawartością kofeiny oraz wyglądem liści. Pod tym względem ma znaczenie region pochodzenia, pora roku i pora dnia zbierania liści, ich wiek oraz sposób zwijania. Ale zbieranie i zwijanie to dopiero początek. Znaczący jest zwłaszcza sposób przyrządzania liści zielonej herbaty.
Liście są przerabiane w ciągu godziny od zerwania. Dzięki temu nie tracą swoich cennych substancji. Są to m. in. antyoksydanty, garbniki, aminokwasy, teina, alkaloidy oraz witaminy A, B, C i E. Nic dziwnego, że nazywa się ją „napojem młodości”, a naukowcy są nią zafascynowani. Podobno ciągle odkrywają jakieś nowe właściwości zielonej herbaty. Niektórzy z nich twierdzą, że zapobiega ona nowotworom. Jeżeli chodzi o Chińczyków, którym ją zawdzięczamy, od kilkuset lat wykorzystują ją jako lekarstwo na bóle głowy, rozstrój żołądka oraz ospałość.
Jakie jeszcze właściwości posiada zielona herbata?
Zielona herbata ma wiele właściwości, ale warto podkreślić kilka z nich.
- Sprzyja odchudzaniu i zmniejsza cellulit. To dobra wiadomość dla kobiet, które mają z tym problem. Substancje, które zawiera zielona herbata (kofeina, EPCG, katechiny i polifenole), sprawiają, że apetyt zmniejsza się, a przemiana materii zostaje przyspieszona. Jeżeli chodzi o odchudzanie, dobrze jest spożywać ją zwłaszcza przed snem.
- Poprawia wygląd skóry. To kolejna dobra wiadomość dla kobiet. Dzięki polifenolom zostają opóźnione procesy starzenia. Dzieje się tak, gdy herbata jest pita systematycznie.
- Zmniejsza ryzyko nowotworów. Również pod tym względem znaczącą rolę odgrywają polifenole. Razem z katechinami działają w taki sposób, że zabezpieczają DNA przed wpływem substancji rakotwórczych.
- Zwiększa odporność organizmu. W tym przypadku główną rolę odgrywają katechiny. Wspomagają one naturalny system obronny ciała.
- Poprawia sprawność umysłową. To kolei zasługa teiny. Zarówno w przypadku gdy parzymy herbatę krócej (2-3 minuty), jak i dłużej, napój ma dobry wpływ na umysł, chociaż zaleca się parzenie go przez 2-3 minuty. Zielona herbata poprawia koncentrację, pobudza i polepsza zdolność kojarzenia.
- Stymuluje krążenie. Dzięki niej zmniejsza się wchłanianie cholesterolu do krwiobiegu, a zwiększa się z kolei przepuszczalność w naczyniach krwionośnych. Złogi odkładają się na ich ścianach w mniejszym stopniu.
Parzenie zielonej herbaty nastręcza niektórym dużo trudności i często nie wychodzi. To dlatego, że nie mają pojęcia o tym, jak to robić, a cały proces kojarzy im się jako niezwykle skomplikowany. Najczęściej spotykanym błędem jest zalewanie zielonej herbaty wrzątkiem i długie oczekiwanie na zaparzenie. Nic dziwnego, że wychodzi niesmaczna i ludzie nie mają więcej ochoty jej pić.
Do parzenia herbaty nie potrzeba czajników, zaparzaczy, czarek i innego rodzaju cudów. Tak naprawdę wystarczą dwa kubki. Zaparzacze są wręcz odradzane, ponieważ liście nie mają w nich dość miejsca na rozwinięcie liści. To również ma wpływ na smak.
Po zagotowaniu wody przelej ją do kubka. Chłodne ścianki sprawią, że po chwili z około 96 stopni C spadnie ona o około 10 stopni. Dla upewnienia się możesz sprawdzić za pomocą termometru. Potem przelej wodę z tego kubka do drugiego. Po chwili temperatura spadnie znowu o około 10 stopni. Sprawdź za pomocą termometru. Zieloną herbatę powinno się parzyć w przedziale 70-80 stopni C. Dlatego po drugim przelaniu powinna taki uzyskać.
Bardzo ważny jest ten pierwszy kubek. Dzięki gorącej wodzie pozostanie nagrzany, a to istotne w procesie parzenia zielonej herbaty. Parzenie przebiega lepiej w nagrzanym naczyniu. Wsyp do niego 1,5 łyżeczki liści i zalej wodą z drugiego kubka. Możesz przykryć go spodkiem, ale nie jest to konieczne. Zieloną herbatę parzy się 2-3 minuty.
Można ją pić 2-3 razy dziennie. Ważne jest jednak uzupełnianie płynów. Zielona herbata ma działanie odwadniające.
Wiele opinii krąży na temat picia zielonej herbaty w ciąży. Jedni ją polecają w tym stanie, a drudzy odradzają. Rację mają ci drudzy. Lekarze dysponują badaniami, które świadczą o tym, że nie wpływa ona dobroczynnie na rozwijający się płód. Zielona herbata zawiera pewne związki działające w szkodliwy sposób na przewód tętniczy serca płodu. Może on zostać przedwcześnie zamknięty.