Istnieje aż 50 gatunków pokrzywy, z czego w Polsce najczęściej spotykane to pokrzywa zwyczajna i żegawka. Rosną na całym obszarze naszego kraju i szybko się rozprzestrzeniają. Niektóre wykorzystywane są w gastronomii i lecznictwie.
Pokrzywa zwyczajna to roślina występująca w stanie dzikim, ale coraz częściej użytkowana jest też w ogrodnictwie. Jej wielkość czy kształt liści zależy od miejsca występowania. Charakteryzuje ją obecność kłująco-parzących włosków na łodydze i liściach.
Jest bogata w witaminy A, B2, C i K oraz minerały - wapń, żelazo, siarkę i magnez.
Zobacz również: To musisz wiedzieć, zanim sięgniesz po miód. Rodzaje, właściwości i kaloryczność
Znana jest ze swoich właściwości leczniczych i to jej główne zastosowanie. Pokrzywę wykorzystuje się do sporządzania naparów i płukanek. Łagodzi takie dolegliwości jak nadciśnienie i biegunka. Przez niektórych znawców polecana jest w początkowym okresie cukrzycy, ale wyłącznie po konsultacji z lekarzem.
Pokrzywę zwyczajną doceniają również producenci naturalnych kosmetyków, zwłaszcza tych przeznaczonych do pielęgnacji włosów i skóry trądzikowej. A także kucharze - może być spożywana np. w postaci zupy czy sałatki.
Rośliny tej powinny unikać zwłaszcza kobiety cierpiące na choroby ginekologiczne. Pokrzywa nie jest wskazana w przypadku występowania mięśniaków czy przewlekłego krwawienia oraz choroby nowotworowej.
Przeciwskazaniem do jej stosowania są też choroby nerek, cukrzyca i przebyte niedawno zabiegi chirurgiczne. Ze względu na wysoką zawartość żelaza nie powinny spożywać jej osoby ze stwierdzonym nadmiarem tego pierwiastka w organizmie.
W leczeniu chorób skóry stosowany jest napar - szklankę liści należy zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Następnie wykorzystać jako tonik do przemywania cery. Równie popularna metoda to okład z ugotowanych liści nakładanych bezpośrednio na twarz.
Dużą popularnością przy tej dolegliwości cieszy się płukanka z pokrzywy. Powstaje dokładnie w ten sam sposób, co tonik do cery trądzikowy - poprzez zagotowanie liści w wodzie. Taka mikstura ma poprawić ukrwienie skóry głowy i pobudzić cebulki do wzrostu nowych włosów.
Niektórzy próbują leczyć niedokrwistość, czyli zmniejszoną liczbę czerwonych krwinek, naparem z pokrzywy. Choroba ta wynika z niedoboru żelaza, a pokrzywa ma go wyjątkowo dużo. Badania nie potwierdzają jednak skuteczności tej terapii.
Zobacz również: Pokochasz te niepozorne ziarenka. Odchudzają, upiększają i kupisz je wszędzie
Polecana jest przy reumatyzmie, artretyzmie i innych chorzeniach stawów. Nie tylko w postaci gotowanego naparu, ale także okładów ze świeżej rośliny. Kontrolowane parzenie bolących miejsc ma pobudzić ukrwienie, a tym samym zmniejszyć ból i zwiększyć ruchomość stawów.
Napar z pokrzywy pozytywnie wpływa na działanie nerek, gdyż w naturalny sposób oczyszcza je ze szkodliwych substancji. Nie może być jednak stosowany w przypadku przewlekłych chorób tego narządu.
Sprawdza się nie tylko przy problemach z trądzikiem. Tonik z gotowanej pokrzywy pozytywnie wpływa również na cerę tłustą i łojotokową. Skutecznie ją oczyszcza i zapobiega powstawaniu wyprysków.
Nie jest idealnym lekiem, dzięki któremu schudniemy szybko i bezboleśnie, ale może przyspieszyć ten proces. Pokrzywa wspomaga trawienie i przyspiesza tempo przemiany materii. Działa też moczopędnie i oczyszcza organizm z toksyn.
Najpopularniejszą formą wykorzystania liści pokrzywy jest napar. Wystarczy włożyć do filiżanki 2 łyżeczki pociętych listków i zalać wrzątkiem. Po 2 minutach mikstura jest już gotowa.
Z pokrzywy można wykonać również sok. Wykorzystuje się w tym celu młode pędy, które należy zblendować, a następnie odcisnąć. Powstały w ten sposób płyn spożywa się bez rozcieńczania wodą.
Innym popularnym sposobem na jej wykorzystanie jest nalewka zrobiona z ok. 100 g liści na 1/4 l spirytusu. Po ok. 2 tygodniach należy pozbyć się liści, a lekarstwo jest gotowe do spożycia.
Może być bezpiecznie stosowana przez najmłodszych. Najczęściej w postaci herbatki, która ma na celu wzmocnienie odporności dziecka.
Nie ma żadnych przeciwskazań, by korzystać z pokrzywy w stanie błogosławionym. Wręcz przeciwnie - to bomba witaminowa, która wzmocni nie tylko mamę, ale i nienarodzone dziecko.
Zobacz również: Pierzga pszczela: Zdrowie i uroda na wyciągnięcie ręki. Wiemy, jak ją stosować