Pierzga pszczela: Zdrowie i uroda na wyciągnięcie ręki. Wiemy, jak ją stosować

Kolejny, oprócz miodu, naturalny lek i kosmetyk, który dają nam pszczoły.
Pierzga pszczela: Zdrowie i uroda na wyciągnięcie ręki. Wiemy, jak ją stosować
fot. Unsplash
17.10.2018

Pierzgę można znaleźć coraz częściej w sklepach ze zdrową żywnością i na półkach supermarketów. Zazwyczaj tuż obok miodu, bo powstaje także w wyniku działalności pszczół. W odróżnieniu od nektaru - to produkt suchy.

Zobacz również: To musisz wiedzieć, zanim sięgniesz po miód. Rodzaje, właściwości i kaloryczność

Co to jest pierzga?

To pokarm, którą żywią się larwy młodych pszczół oraz pszczoła matka. Powstaje z pyłku roślin owadopylnych przetransportowanego do ula na odnóżach tych owadów. W gnieździe pyłek składany jest w komórkach plastra, a następnie zostaje zwilżony śliną i miodem. Kolejny etap to jego fermentacja, w wyniki której powstaje pierzga.

Zawiera w sobie białko, składniki mineralne, witaminy, węglowodany, aminokwasy i tłuszcze, dlatego jest cennym pożywieniem dla pszczół. Organizm człowieka przyswaja ją lepiej, niż nieprzetworzony pyłek kwiatowy.

Pierzga - zastosowanie

Najczęściej wykorzystywana jest w lecznictwie jako preparat wzmacniający organizm. Można ją ssać albo rozpuścić w ciepłej wodzie. Jeszcze lepsze efekty daje wymieszanie pierzgi z płynnym miodem.

Sprawdza się też kosmetyce. Regeneruje i odżywia skórę, ale preparaty zawierające w swoim składzie pierzgę są niezwykle trudno dostępne. Bywa wykorzystywana przy produkcji domowych kremów i maseczek.

Pierzga - właściwości

Jest bogata w składniki odżywcze, dlatego często wykorzystuje się ją w medycynie. Pierzga poprawia odporność i wzmacnia organizm. Zalecana jest dla osób niedożywionych, a także po zabiegach operacyjnych. Pozytywnie wpływa na układ nerwowy w przypadku depresji i przemęczenia. Sprawdza się też w przypadku chorób układu pokarmowego.

Stosowana zewnętrznie poprawia kondycję skóry i wyrównuje jej koloryt. Działa przeciwzmarszczkowo, nawilża, a także uelastycznia. Odblokowuje zatkane pory i wykazuje działanie antybakteryjne.

Pierzga - dawkowanie

Warto zapoznać się z dawkowaniem, które zawsze znajduje się na opakowaniu. Producenci zalecają przyjmować pierzgę 2-3 razy dziennie w ilości jednej łyżeczki. Pierwsza dawka zalecana jest rano, jeszcze na czczo. Kolejne ok. pół godziny przed posiłkiem.

Osoby po zabiegach operacyjnych i antybiotykoterapii przyjmują zazwyczaj 4 łyżeczki dziennie.

Pierzga - przeciwskazania

Ze spożywania pierzgi na pewno muszą zrezygnować osoby uczulone na produkty pochodzenia pszczelego. Przed rozpoczęciem kuracji warto skonsultować się z lekarzem. Stosowanie pierzgi u kobiet w ciąży, dzieci i osób starszych może być niewskazane.

Nie należy przekraczać dziennej dawki podanej na opakowaniu. Stosowana w nadmiarze nie okaże się wcale zdrowsza, a może wręcz zaszkodzić.

Zobacz również: Nie daj się zimie! Sposoby na wzmocnienie organizmu

Pierzga - skutki uboczne

Nie zostały dotąd odnotowane, za wyjątkiem osób, które są uczulone na produkty pszczele. Pierzga uważana jest za produkt w pełni bezpieczny, ale można ją przedawkować. Objawy to biegunka, wymioty, ból głowy i osłabienie organizmu.

Pierzga dla dzieci

Może być bezpiecznie stosowana przez dzieci u których nie stwierdzono alergii. Producenci nie zalecają spożywania jej przez osoby poniżej 3 roku życia, kiedy reakcja alergiczna może wystąpić w najmniej oczekiwanym momencie i mieć szczególnie dotkliwy przebieg.

Dobowe dawkowanie to od 1 do 2 łyżeczek.

Pierzga - jak przygotować?

Zazwyczaj rozpuszczana jest w ciepłej, przegotowanej wodzie lub mleku. Do płynu należy wsypać odpowiednią dawkę (zazwyczaj 1 łyżeczka kilka razy na dobę) i dobrze wymieszać. Jeszcze lepszym sposobem jest rozpuszczenie jej w płynnym miodzie.

Pierzga w miodzie - jak zrobić?

Do przygotowania mieszanki można wykorzystać dowolny miód w postaci półpłynnej. Najczęściej jest to miód wielokwiatowy. Do 10 łyżek stołowych nektaru należy wsypać 2 łyżki pierzgi i dokładnie wymieszać. Miksturę należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu - zalecana temperatura to poniżej 14 st. Celsjusza.

Gotowy preparat można kupić. Warto jednak zwrócić uwagę na jego skład. Pierzga powinna stanowić przynajmniej 20 procent zawartości słoika.

Pierzga pszczela - 1 kg

Zalecana dzienna dawka dla osoby dorosłej to 10-30 gramów pierzgi. Opakowanie 1 kg wystarczy więc na ponad miesiąc intensywnej kuracji lub 3 miesiące przy mniejszym dawkowaniu.

Nie jest to produkt tani. Kilogram kosztuje ok. 200-250 zł, choć oczywiście w sprzedaży dostępne są też mniejsze opakowania.

Zobacz również: Upiększające działanie miodu. Nałóż go na twarz oraz włosy i sprawdź, co się stanie

Anorektyczka z Instagrama: Widać jej wszystkie kości, a ona twierdzi, że wygląda jak zdrowa kobieta! (Mocne ZDJĘCIA)
Anorektyczka z Instagrama: Widać jej wszystkie kości, a ona twierdzi, że wygląda jak zdrowa kobieta! (Mocne ZDJĘCIA) - zdjęcie 1

Polecane wideo

Komentarze

Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie