To musisz wiedzieć, zanim sięgniesz po miód. Rodzaje, właściwości i kaloryczność

Nie bez powodu nazywany jest płynnym złotem.
To musisz wiedzieć, zanim sięgniesz po miód. Rodzaje, właściwości i kaloryczność
fot. Unsplash, Pixabay
16.10.2018

Miód to produkt znany i doceniany w Polsce od wieków. Zwłaszcza ten naturalny, który produkowany jest przez pszczoły. Nie tylko dosładza ulubione potrawy, ale ma też właściwości zdrowotne. Wzbogaca naszą dietę o bezcenne składniki odżywcze i działa jak lekarstwo.

Zobacz również: Jej cera wyglądała fatalnie. Po miesiącu smarowania twarzy miodem stało się TO...

Istnieje wiele gatunków miodu. Wszystkie warte polecenia, ale każdy z nich smakuje nieco inaczej i w różny sposób oddziałuje na organizm człowieka. Zanim sięgniemy po ten jeden konkretny - warto sprawdzić, jakie korzyści płyną z jego spożywania, jaki miód jest najbardziej wartościowy i czym różni się prawdziwy miód od sztucznego.

Rodzaje miodu

Miody dzieli się na nektarowe, czyli kwiatowe oraz spadziowe - powstałe z wydzielin owadów pasożytujących na liściach drzew oraz soku roślinnego.

Miód manuka

Powstaje w Nowej Zelandii, gdzie występuje kwitnący krzew o tej samej nazwie. Ma mocny smak i równie intensywny aromat. Poprawia krążenie krwi, podnosi odporność organizmu i obniża ciśnienie. Wskazany przy chorobach układu pokarmowego. Jeden z najdroższych dostępnych na rynku.

Miód spadziowy

Nie powstaje z nektaru kwiatów, ale przy pomocy owadów, które pozostawiają na liściach drzew wydzielinę. Ta miesza się z sokiem roślinnym tworząc spadź. Poprawia przemianę materii, obniża ciśnienie, dobrze wpływa na nerki czy serce. Świetnie sprawdza się przy męczącym kaszlu i bezsenności.

Miód gryczany

Ma wyjątkowo ciemny kolor. Polecany jako zamiennik cukru dla dzieci i lek dla osób starszych narażonych na choroby serca oraz żył. Działa zbawiennie na serce i skołatane nerwy. Wzmacnia układ odpornościowy, zwiększa przyswajanie witamy C i przyspiesza gojenie ran.

Miód faceliowy

Delikatny w smaku i zapachu. Wskazany dla osób borykających się z nadciśnieniem tętniczym. Wzmacnia odporność w okresie zachorowań na przeziębienie i grypę - zapobiega chorobom górnych dróg oddechowych i działa bakteriobójczo. Stosowany w leczeniu astmy oskrzelowej czy wrzodów żołądka.

Miód rzepakowy

Odmiana niezwykle popularna, a przez to jedna z najtańszych. Ma jasny odcień i delikatny smak. Ze względu na wysoką zawartość glukozy wskazany dla osób prowadzących wyczerpujący i stresujący tryb życia. Zapobiega chorobom układu krążenia i może obniżać cholesterol. Nie jest wskazany dla chorych na cukrzycę.

Miód akacjowy

Przez wielu uważany za najbardziej smaczny. Stosowany jako naturalny antybiotyk - działa antybakteryjnie, wspomaga leczenie infekcji i chroni gardło. Może być wykorzystywany do leczenia dolegliwości żołądkowych, ale sprawdza się też do nawilżania suchej skóry.

Zobacz również: Miodowe kosmetyki domowej roboty

Miód nawłociowy

Bardzo jasny i kwaskowy w smaku. Znany przede wszystkim ze swoich leczniczych właściwości - stosowany w przypadku zakażenia dróg moczowych i kamicy nerkowej. Polecany jesienią i zimą jako lek wzmacniający odporność organizmu, a cały rok osobom z nadciśnieniem tętniczym. Trudno dostać go w sklepie.

Miód lipowy

Ma silne działanie antybakteryjne, dlatego stosowany jest przede wszystkim w czasie przeziębień. Zmniejsza kaszel i przyspiesza powrót do zdrowia. Warto jednak sięgać po niego na co dzień, gdyż wzmacnia odporność i może zapobiegać wielu infekcjom.

Miód wielokwiatowy

Prawdopodobnie najpopularniejszy miód w Polsce. Łatwo dostępny i stosunkowo tani. Jego smak zmienia się w zależności od pory zbiorów. Znany jako naturalny antybiotyk, który skutecznie walczy z bakteriami. Niezbędny w czasie przeziębienia, zmniejsza także objawy alergii. Poprawia pracę serca.

Miód wrzosowy

Bogaty w olejki eteryczne, którym zawdzięcza oryginalny smak i zapach oraz witaminę B. Stosowany w czasie przeziębienia i grypy skraca czas choroby, gdyż hamuje rozprzestrzenianie się wirusów w organizmie. Wskazany dla osób z chorobami oczu i przewodu pokarmowego. Doskonały jako dodatek do domowych kosmetyków.

Miód mniszkowy

Powstaje z mniszka lekarskiego i dlatego nazywany jest miodem majowym. Jeden z droższych dostępnych na rynku, ale warty swojej ceny. Idealny dla osób z chorobami układu trawiennego, wątroby czy żołądka. Naturalnie wzmacnia odporność, sprawdza się jako osłona przy stosowaniu antybiotyku i przyspiesza gojenie ran.

Miód malinowy

Trudno dostępny, gdyż maliny kwitną zaledwie przez kilka tygodni w roku. Ma owocowy zapach i posmak, raczej słodki, ale zdarzają się odmiany bardziej kwaśne. Świetnie wzmacnia nadwyrężony organizm i poprawia kondycję. Działa przeciwgorączkowo i sprawdza się w czasie zatruc pokarmowych.

Ile kalorii ma miód

Wszystko zależy od jego rodzaju. Średnio to ok. 324 kalorii w 100 gramach, czyli 39 kalorii w łyżeczce.

Zobacz również: Upiększające działanie miodu. Nałóż go na twarz oraz włosy i sprawdź, co się stanie

Polecane wideo

Anorektyczka z Instagrama: Widać jej wszystkie kości, a ona twierdzi, że wygląda jak zdrowa kobieta! (Mocne ZDJĘCIA)
Anorektyczka z Instagrama: Widać jej wszystkie kości, a ona twierdzi, że wygląda jak zdrowa kobieta! (Mocne ZDJĘCIA) - zdjęcie 1
Komentarze (1)
Ocena: 5 / 5
gość (Ocena: 5) 16.10.2018 15:55
I co to wszystko? Ktoś się nie postarał....a miód fasolowy,pomarańczowy, kasztanowy itd....Autorka się nie popisała.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie