O tym, jak bardzo ważne jest zdrowie narządów intymnych, przekonujemy się często dopiero wtedy, gdy łapiemy infekcję albo nabawiamy się innej dolegliwości. Jak w każdym przypadku, lepiej im zapobiegać niż leczyć, dlatego dobrze by było, aby każda kobieta zapoznała się instrukcją, jak dbać o narządy intymne.
„Przestałam jeść nabiał. Takich efektów się nie spodziewałam!” - wyznanie Uli
Rzecz jasna bardzo duże znaczenie ma odpowiednia higiena. To znaczy doprowadzanie się do porządku po załatwieniu intymnych czynności oraz regularne mycie. To jednak nie wszystko. Jak wskazuje portal allwomenstalk.com, bardzo ważne jest odżywianie. Są produkty, które wyjątkowo korzystnie wpływają na kondycję narządów intymnych. Z tego powodu warto urozmaicić nimi jadłospis.
Oto pełna lista.
Zawiera on wiele dobrych bakterii. Utrzymuje naturalny poziom pH w organizmie i zapobiega infekcjom drożdżaków.
Jest bogatym źródłem potasu oraz witaminy B. Oba te składniki są pomocne przy wytwarzaniu naturalnego lubrykantu w pochwie. On z kolei zapobiega wysuszeniu i podrażnieniu pochwy.
Zawierają witaminy: A, B i C, a dodatkowo mangan, żelazo i błonnik. Te substancje mają wpływ na kondycję ścianek macicy i pochwy.
6 przerażających faktów o chipsach. Już nigdy ich nie zjesz
Pestki są bogate w cynk. Ma on wpływ na przebieg cyklu miesiączkowego, a także na nawilżenie pochwy.
Działa przeciwgrzybicznie i przeciwdrobnoustrojowo, co ma ogromne znaczenie w przypadku zdrowia narządów intymnych.
Szczególnie poleca się botwinkę, jarmuż oraz szpinak. Ich liście są bogatym źródłem witaminy A i C. One zwalczają infekcje i mają dobry wpływ na krążenie krwi. Oba te czynniki są bardzo ważne dla zdrowia narządów intymnych.
Pomaga on zachować odpowiedni poziom pH w pochwie.
Produkty sojowe mają wysoką zawartość fitoestrogenów, a te pomagają zachować odpowiednie nawilżenie w pochwie oraz zmniejszają ból podczas okresu.
Jest źródłem antyoksydantów. Mają one bardzo duży wpływ na cały system odpornościowy.
Jego spożywanie zapobiega drożdżycy, gdyż reguluje obecność grzybów rodzaju candida. To właśnie one ją wywołują.
10 sposobów na wykorzystanie „resztek” jedzenia
Czy te produkty są obecne w waszej diecie?