Z trądzikiem zmaga się wiele kobiet. Za jego powstanie mogą być odpowiedzialne między innymi hormony oraz dieta, jednak o wpływie tej ostatniej na stan skóry, powie ci niewiele osób. A już na pewno nie dermatolog. On zaleci ci stosowanie konkretnych produktów i następną wizytę.
Co dietetyczne napoje gazowane robią z naszym ciałem i mózgiem? Lepiej to przeczytaj...
Jeżeli masz problem z trądzikiem od dłuższego czasu, przyjrzyj się swojej diecie. Skonfrontuj ją z poniższym zestawieniem. Znajdziesz w nim wykaz produktów przyczyniających się do powstawania trądziku. Zamiast kupować kolejne specyfiki do pielęgnacji i maści, spróbuj wyeliminować z jadłospisu to jedzenie. Stan twojej cery znacznie się poprawi.
To nie powinno być żadnym odkryciem. Zawiera ona dużą ilość cukru. Jeżeli spożywamy mleczną czekoladę, wzrasta poziom insuliny, a co za tym idzie androgenów. Co do tych ostatnich, został udowodniony ich wpływ na powstawanie trądziku. Generalnie wywołują go słodycze, więc najlepiej zupełnie wyeliminować je z diety.
Laktoza to cukier mleczny, który występuje w mleku i produktach mlecznych (maślankach, kefirach, jogurtach, serach, serach wiejskich, śmietanie, lodach). Laktoza jest odpowiedzialna za produkcję insuliny. Na szczęście osoby, które lubią produkty mleczne, nie muszą z nich rezygnować. W sklepach są dostępne wersje także bez laktozy.
Chociaż wiele osób śmieje się z tych, którzy jedzą produkty bezglutenowe i podejrzewa ich o ślepe podążanie za modą na zdrowe odżywianie, być może nie wie, że gluten odpowiada za trądzik. Substancja ta również sprawia, że zwiększa się poziom insuliny. Dlatego lepiej jest wybierać produkty oznaczone jako „gluten free”. Obecnie ich ceny już nie są tak wysokie jak kiedyś.
Coca-Cola, Sprite i wiele innych napojów gazowanych to pogromcy pięknej cery. Po pierwsze zawierają mnóstwo cukru, a o jego wpływie na skórę pisałyśmy wyżej. Po drugie są w nich obecne inne szkodliwe substancje. Trzeba też wspomnieć o tym, że skóra traci przez nie elastyczność.
Nie uwierzysz, co powinnaś jeść w trakcie okresu...
Indeks glikemiczny wskazuje na to, jak bardzo dany produkt wpływa na wzrost cukru we krwi. Wysoki indeks glikemiczny oznacza się „IG ≥70”. Do produktów, które go zawierają, zaliczają się: makaron, pieczywo (kajzerki, bagietki, chleb pszenny), suszone owoce, gotowane ziemniaki, bób gotowany, rzepa, arbuz i wiele innych.