Blender próżniowy – dlaczego warto z niego korzystać?

Nieustanny postęp technologiczny sprzyja pojawianiu się na rynku coraz to nowych urządzeń, które mają nam ułatwiać codzienne życie. Takim urządzeniem jest z pewnością blender próżniowy. Umożliwia on rozdrabnianie produktów bez udziału powietrza, przez co zawarte w nich substancje nie tracą swoich walorów odżywczych, zachowują świeżość, naturalny smak, kolor i aromat.
Blender próżniowy – dlaczego warto z niego korzystać?
fot. Unsplash
06.09.2018

Nieustanny postęp technologiczny sprzyja pojawianiu się na rynku coraz to nowych urządzeń, które mają nam ułatwiać codzienne życie. Niektóre z nich są głównie atrakcyjnymi gadżetami. Inne w znaczący sposób zmieniają naszą rzeczywistość lub odpowiadają na jej wyzwania i oferują rozwiązania problemów, z którymi wcześniej nie radziliśmy sobie wystarczająco skutecznie. Takim urządzeniem jest z pewnością blender próżniowy. Umożliwia on rozdrabnianie produktów bez udziału powietrza, przez co zawarte w nich substancje nie tracą swoich walorów odżywczych, zachowują świeżość, naturalny smak, kolor i aromat.

Dlaczego lepiej miksować bez udziału powietrza?

Smoothie, koktajle i świeże soki zawojowały świat. Wprowadzamy je do naszej diety, aby wykorzystać dobrodziejstwo warzyw i owoców dla zapewnienia sobie odpowiedniej ilości witamin, mikroelementów, błonnika pokarmowego czy pektyn. Substancje te są nam potrzebne dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Czerpiemy z nich siłę i energię każdego dnia. Odżywiają nasz organizm, poprawiają jakość skóry, włosów i paznokci, sprzyjają utrzymaniu szczupłej sylwetki i młodego wyglądu. Jednak tradycyjne miksowanie nie pozwala nam na skorzystanie ze 100 % wartości odżywczych, jakie zawarte są w stosowanych produktach. Przyczyną jest powietrze, obecne w procesie przygotowywania napojów. Zawarty w nim tlen negatywnie wpływa na witaminy i inne substancje odżywcze, które ulegają zniszczeniu lub znacząco tracą swoje właściwości. Zachodzący przy obecności powietrza proces utleniania powoduje także, iż owoce i warzywa oraz przygotowywane z nich napoje w krótkim czasie tracą naturalny kolor, smak i aromat. Zjawisko to bardzo łatwo zauważyć na co dzień – obrane owoce (np. banan lub jabłko) czy świeżo wyciśnięty sok (np. z marchwi) dość szybko zaczynają zmieniać barwę na ciemniejszą, a ich zapach staje się słabiej wyczuwalny. Dostęp powietrza to jednak nie tylko procesy utleniania. Jest ono niezbędne do funkcjonowania wszystkich organizmów żywych, w tym także bakterii tlenowych czy pleśni. Ich rozwój i namnażanie jest z kolei przyczyną psucia się i fermentowania żywności. Gdy zatem uda nam się wyeliminować dostęp powietrza – zarówno w trakcie przygotowywania, jak i przechowywania produktów spożywczych – wówczas zyskamy nie tylko pełnowartościowe i smaczne posiłki, ale ograniczymy ryzyko, że zbyt szybko się zepsują i utracą przydatność do spożycia. I tu w sukurs przychodzą nam właśnie blendery próżniowe!

 

Blender próżniowy – rewolucja w miksowaniu!

Blendery próżniowe są przystosowane zarówno do miksowania tradycyjnego, jak i do pracy bez dostępu powietrza – dzięki wbudowanej funkcji VACCUM. Przed blendowaniem produktów wystarczy wybrać odpowiednią opcję (PRÓŻNIA) lub tryb AUTO, a urządzenie dokona odessania powietrza i dalsza obróbka będzie przebiegała bez już jego udziału. Brak napowietrzania w trakcie miksowania pozwoli zachować nie tylko walory odżywcze i świeżość przygotowywanego napoju, o czym piszemy powyżej, ale także jego jednolitą, gładką konsystencję, bez charakterystycznej piany i rozwarstwienia.

Dodatkowo – ostry nóż z sześcioma ostrzami tnącymi i silnik, który pracuje z prędkością do 24 000 obrotów na minutę  – sprawiają, że wszystko to można wykonać bardzo dokładnie i szybko, oszczędzając czas oraz zużycie energii.

To, co oprócz innowacyjnej technologii z pewnością wyróżnia blendery próżniowe, to także nowoczesny design, wysoka jakość wykonania, zastosowanie bezpiecznych materiałów (BPA free) oraz rozbudowana funkcjonalność. Jednak ich obsługa jest równie prosta, jak użytkowanie blenderów kielichowych, do których jesteśmy już przyzwyczajeni. Do dyspozycji mamy więc wygodne pokrętła z płynną regulacją obrotów czy też przyciski, służące do uruchamiania poszczególnych funkcji (np. AUTO, PULSE, VACCUM) oraz pojemne naczynie miksujące. Urządzenia te mieszają, rozdrabniają i blendują, potrafią kruszyć lód i orzechy, a my możemy wypływać na stopień i sposób zmiksowania składników. Blendery próżniowe mogą być także wyposażone w funkcję CZYSZCZENIE, co znacznie uławia utrzymanie ich w czystości po zakończeniu pracy, a niektóre części nadają się również do mycia w zmywarkach.

Zachowaj świeżość i moc składników odżywczych na dłużej!

Zdrowa dieta wymaga urozmaiconych i różnorodnie dobranych składników. Nie ma zresztą jednego produktu, w tym owocu czy warzywa, które może nam dostarczyć wszystkich witamin, jakich potrzebuje nasz organizm. Warto więc przygotowywać ulubione zupy krem, koktajle, soki czy smoothie, wykrzykując połączenia różnych smaków, gatunków i kolorów. Kilka ciekawych przepisów znajdziecie na przykład tu ->  5 pomysłów na zdrowe koktajle, które przygotujesz w blenderze, a blendery próżniowe sprawdzą się przy tym idealnie.

Co jednak zrobić, gdy nie możemy lub nie chcemy spożyć wszystkiego od razu po zmiksowaniu? I jak to bezpiecznie przechować na później, przedłużając okres przydatności do spożycia? Wystarczy zamienić naczynie miksujące na dodatkowy pojemnik, często dołączony do blenedra próżniowego, wlać do niego przygotowany napój i odessać powietrze! Próżniowy pojemnik, umieszczony w lodówce, zabezpieczy cenne substancje oraz smak i kolor przygotowanych dań, a także nie dopuści do utraty świeżości czy (nie daj Boże!) ich przedwczesnego zepsucia się.

Kilka słów podsumowania…

Blendery próżniowe z pewnością przydadzą się w każdej kuchni, gdzie króluje zdrowa dieta, pełna warzyw i owoców. Dzięki miksowaniu i przechowywaniu bez dostępu powietrza można osiągnąć maksimum korzyści odżywczych i smakowych, gdyż przygotowywane napoje:

  • nie tracą cennych substancji, zawartych w zblendowanych produktach,
  • utrzymują naturalny smak, kolor i aromat,
  • są idealnie rozdrobnione i zachowują gładką, aksamitną konsystencję o jednolitej strukturze,
  • na dłużej pozostają świeże i bezpieczne do spożycia.

Czy jeśli do tego wszystkiego dodamy jeszcze łatwą obsługę, proste czyszczenie oraz atrakcyjny, nowoczesny wygląd i niezawodne działanie, to odpowiedź na pytanie postawione w tytule artykułu nie wyda nam się już całkiem oczywista...?

 

Materiał promocyjny

Polecane wideo

Komentarze (1)
Ocena: 5 / 5
Łukasz (Ocena: 5) 15.08.2020 16:40
Ja testowałem ten model i wypadł świetnie, polecam technologię próżniową - https://www.prorankingi.pl/blog/philips-hr3756-00-test-opinia-blender-prozniowy/
odpowiedz

Polecane dla Ciebie