Czym zastąpić masło? (smarowanie, smażenie i pieczenie)

Proponujemy najlepsze zamienniki.
Czym zastąpić masło? (smarowanie, smażenie i pieczenie)
Fot. Unsplash
21.07.2018

Masło ma wspaniały smak. Nawet zwykła kromka chleba zaczyna smakować inaczej, jeżeli podamy ją z odrobiną masła. Poza tym ma świetną konsystencję i doskonale łączy się z innymi składnikami. Masła używamy zazwyczaj do pieczenia i smażenia. Jest źródłem cennych witamin (na przykład witaminy A), które odpowiadają za odporność, wzrok oraz zwalczanie komórek rakowych.

5 diet, które warto wypróbować w 2018 roku

Masło spożywane w zbyt dużych ilościach może zaszkodzić. To dlatego, że zawiera również szkodliwy cholesterol. Dobrze jest poszukać produktów, które mogą je zastąpić, a jednocześnie zapewnią taki sam poziom satysfakcji, jeżeli chodzi o smak i łączenie się z innymi składnikami.

Oto kilka alternatyw.

Olej kokosowy

Roztopiony olej kokosowy zapewnia nawilżenie oraz delikatność. Dodatkowo pięknie pachnie. Twoja kuchnia wypełni się tym zapachem.

Masło bezmleczne

Jest pozbawione przyjemnego aromatu, ale doskonale sprawdza się w kuchni. Jest produktem dobrze „spajającym” inne składniki, a gotowanie z nim okaże się sukcesem.

zamienniki masła

Fot. unsplash.com

Olej roślinny

Jest świetną alternatywą dla masła i może być używany w przepisach, które wymagają sporej ilości masła. Sprawdzi się zwłaszcza w przyrządzaniu muffinek i naleśników. Szczególnie polecamy olej z pestek winogron (na przykład ten z serii Oleje Świata marki Oleofarm). Jego zaletą jest nieporównywalna z żadnym innym olejem właściwość zachowywania naturalnego smaku potraw na nim smażonych.

Jeżeli przygotowujesz kanapkę na słodko, sprawdzą się idealnie. Zwłaszcza masło migdałowe i z nerkowców. Niektóre osoby łączą je z wędliną i serem, ale my raczej odradzamy.

Awokado

Również doskonale sprawdzi się na kanapki jako zamiennik masła. Wystarczy wydłubać miąższ z dojrzałego owocu i rozdrobnić go widelcem. Zaletą awokado jest jego konsystencja, smak oraz wartość odżywcza. Dodaj do niego trochę soli i rozdrobnionego czosnku.

Pasta z suszonych pomidorów

W tym przypadku również mowa o zastąpieniu masła na kanapkach. Jeżeli chodzi o pastę z suszonych pomidorów, najlepsza będzie ta w zalewie z oliwy z pestkami z dyni i czosnkiem. Wystarczy je zblendować i nałożyć na chleb.

zamienniki masła

Fot. unsplash.com

Hummus lub pasta z fasoli i... jabłka

Bez obaw, jabłka w ogóle nie czuć, a taka pasta na kanapki jest pyszna. Przepis znajdziesz na blogach poświęconych kuchni wegańskiej. Dobrym rozwiązaniem jest też hummus. Możesz go przyrządzić samodzielnie albo kupić.

Dieta 20 lat mniej – co jeść, by odjąć sobie lat?

Przecier pomidorowy

Nie myl go z koncentratem pomidorowym. Przecier powinien być przyrządzony wyłącznie z naturalnych składników. Możesz go zrobić sama. Nadaje się wyśmienicie do smarowania świeżego pieczywa. Dobrze komponuje się z dodatkiem wędliny.

Pesto

Pesto także możesz przygotować samodzielnie w domu. Przyrządza się je ze zblendowanych liści szpinaku, jarmużu, bazylii lub rukoli. Do liści dodaje się oliwę z oliwek i dodatki. Na przykład czosnek. Pesto jest smaczne, tłuste i dobrze się rozsmarowuje.

 

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie