Pośród wielu diet, o których mówi się i pisze, coraz większą popularność zdobywa dieta katogeniczna połączona z przerywanym postem. Polega ona na tym, że w ciągu dnia je się tylko w danym przedziale czasowym. Trwa on 5-6 godzin. Reszta doby jest przeznaczona na post. Dzięki temu sposobowi odżywiania umysł jest sprawniejszy, a człowiek ma więcej siły. Jak to możliwe?
OBALAMY MITY: Czy kobiety XXL mają przewagę nad „wieszakami”?
Klucz do sukcesu tkwi w tym, że organizm pobiera energię z tłuszczów dzięki trzymaniu się temu rytmowi. Poza tym dieta katogeniczna, która jest drugim ważnym czynnikiem metody odżywiania się, nie dostarcza mu dużej porcji węglowodanów. Zamiast nich spożywa się głównie tłuszcze oraz białka. Węglowodany są ograniczone do 50 g na dobę. Podstawowy pokarm to mięso, warzywa, jaja, oleje, orzechy oraz nabiał. Tłuszcz według zaleceń powinien stanowić od 75 do 90 proc. energii. Reszta jest dostarczana z białka i węglowodanów.
Jak to wygląda w praktyce?
Przedział czasowy, w którym się je, trwa od 13 do19. Pierwszy posiłek można spożyć dopiero o 13.00. Jest on duży. Wcześniej można wypić gorzką kawę albo zieloną herbatę. Ostatni posiłek nie może nastąpić po godzinie 19.00. Po pierwszym posiłku kolejne są coraz mniejsze.
Fot. unsplash.com
Osoby, które praktykują tę metodę odżywiania, zapewniają, że mają dobre wyniki badań, stałą wagę, więcej energii i lepszą koncentrację. Nie przeszkadza im ona w uprawianiu sportu. Prawdopodobnie chroni też przed chorobami serca, nowotworami oraz Alzheimerem.
Z jej ciałem stało się coś dziwnego. Schudła tylko w połowie, a od pasa w dół wciąż jest otyła
Inne niewątpliwe plusy tej diety do brak znużenia, spowodowanego skokami cukru we krwi, brak konieczności liczenia kalorii oraz utrata zbędnych kilogramów. Minusy to spore koszty, pilnowanie ilości spożywanych węglowodanów i błonnika oraz przyjmowanie minerałów. Jest ono zalecane, ze względu na brak w diecie produktów zbożowych.
Jednym z polecanych dań może być kurczak z brokułami, oliwkami oraz olejem lnianym, innym ryba z awokado albo boczek z jajkami. Można je układać dowolnie, ale trzeba się trzymać ogólnych zasad. Źródłami węglowodanów mogą być owoce, warzywa (zwłaszcza zielone) oraz otręby pszenne. Jeżeli chodzi o białka, są to wieprzowina, wołowina, jagnięcina, drób, boczek, kiełbasa, cielęcina.
Jeżeli interesuje cię ta dieta i chciałabyś na nią przejść, skonsultuj się z dietetykiem. Źle stosowana może zaszkodzić zamiast pomóc.