Ten news Ci się spodoba. Czerwone wino zapobiega próchnicy!

Naukowcy mają dla nas kolejną dobrą wiadomość.
Ten news Ci się spodoba. Czerwone wino zapobiega próchnicy!
Fot. Unsplash
25.02.2018

Kolejne przełomowe odkrycie naukowców. Niedawno udowodniono, że wino odchudza lepiej, niż trening; sprzątanie szkodzi zdrowiu bardziej, niż palenie papierosów, a alkohol pozytywnie wpływa na mózg, usuwając z niego szkodliwe substancje. Teraz odkryto, że picie czerwonego wina leczy nasze dziąsła i pozwala uniknąć nieświeżego oddechu.

Badacze z Hiszpanii twierdzą, że ten popularny napój alkoholowy ma zbawienny wpływ na zdrowie jamy ustnej. Wbrew opinii wielu dentystów, kwas obecny w winie wcale nie niszczy zębów. Wręcz przeciwnie - obecne w nim przeciwutleniacze chronią przed bakteriami wywołującymi próchnicę, choroby przyzębia i powstawanie płytki nazębnej.

Czerwone wino zabezpiecza dziąsła przed ich działaniem. W efekcie zdrowsze są nie tylko nasze zęby, ale ogólnie cały organizm. W jaki sposób?

Zobacz również: Wino odchudza lepiej niż solidny trening! Kiedy i ile pić, żeby mieć talię osy?

czerwone wino a zęby

fot. Unsplash

Tajemnicą sukcesu okazują się dwa składniki obecne w czerwonym winie. Chodzi o kwas ferulowy oraz p-kumarowy. To one zabezpieczają zęby i dziąsła przed negatywnym działaniem groźnych bakterii. Wszystko dzięki przeciwutleniaczom, które usuwają z organizmu człowieka nadmiar wolnych rodników. Spowalniają procesy starzenia i zapobiegają rozwojowi chorób.

Tyle dobrych wiadomości. Gorsza jest taka, że odkrycie naukowców wcale nie usprawiedliwia picia przez nas coraz większych ilości rubinowego napoju. Zbyt dużo czerwonego wina w diecie uszkadza szkliwo. Warto zaznaczyć również, że do badania użyto polifenoli (organiczne związki chemiczne) w znacznie większym stężeniu, niż występują w lampce wina.

Aby ekspozycja zębów i dziąseł na ich działanie była taka sama, musielibyśmy trzymać w ustach wino nawet przez… 50 godzin.

Zobacz również: Alkohol ma zbawienny wpływ na mózg. Tyle można wypić, żeby lepiej działał

czerwone wino a zęby

fot. Unsplash

Na szczęście istnieje bardziej praktyczne rozwiązanie. Naukowcy sugerują, by wprowadzić do diety więcej owoców jagodowych, takich jak borówki, truskawki, maliny, jeżyny czy żurawina. W nich obecnych jest jeszcze więcej substancji, które chronią nas przed bakteriami.

Jeśli pijemy wino, to koniecznie w połączeniu z jedzeniem, co zabezpieczy przed erozją szkliwa.

Wcześniejsze badania wykazały, że czerwone wino może chronić nas przed chorobami serca, niektórymi nowotworami oraz demencją. Niektórym jednak szkodzi, wywołując alergie i migreny. Ale może jednak warto zaryzykować?

Zobacz również: To, jakie wino lubisz najbardziej zdradza, jaką masz osobowość

Komentarze

Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo