Nutella to jeden z ulubionych przysmaków wszystkich łasuchów. Niektórzy spożywają ją z chlebem, a inni z naleśnikami. Nie brakuje też osób wyjadających ją prosto ze słoika. Niestety zalety Nutelli kończą się na smaku.
Po pierwsze produkt jest bardzo kaloryczny. Portal newsweek. pl podaje, że 100 g zawiera aż 550 kcal. To jednak najmniejsza wada Nutelli. Już jakiś czas temu Unia Europejska miała w planach zakaz pozytywnego reklamowania orzechowego kremu – czytamy dalej na portalu. Oprócz kaloryczności bardzo duże zastrzeżenia wzbudza skład Nutelli. Na celowniku znalazł się zwłaszcza olej palmowy.
Nutelli postanowił się przyjrzeć dokładniej Urząd ds. Ochrony Konsumentów w Hamburgu. Okazało się, że produkt składa się z pięciu głównych składników: odtłuszczonego mleka w proszku, kakao w proszku, orzechów laskowych, oleju palmowego oraz białego cukru. Ten ostatni stanowi aż 57 proc. całego składu.
Główny zarzut pod adresem Nutelli to kaloryczność jego składników, ale największe obiekcje budzi jednak olej palmowy. Są dowody na to, że jest rakotwórczy i genotoksyczny. Wszystkiemu winny jest glicydol, który zawiera.
To smutna wiadomość dla wszystkich wielbocieli Nutelli. Czy sięgnięcie jeszcze po orzechowy przysmak?
Zobacz także: Porada dietetyka: Czy zupki w proszku są szkodliwe?
Źródło: newsweek.pl