7 szokujących faktów o żywności, w które nikt nie chce uwierzyć

Chciałybyśmy, żeby to był ponury żart, ale to niestety prawda.
7 szokujących faktów o żywności, w które nikt nie chce uwierzyć
Fot. iStock
14.07.2017

Na pewno zdarzyło ci się bezrefleksyjnie kupić w sklepie spożywczym produkt, na który po prostu miałaś akurat ochotę. Nie zastanawiając się za bardzo, co wchodzi w jego skład, zjadłaś go z zadowoleniem. Może jednak warto przeanalizować dokładniej to, co jemy? Żywność trzeba wybierać świadomie, dlatego sprawdź, co tak naprawdę znajduje się w produktach, które lądują w twoim żołądku.

Polecamy także: Co się dzieje z ludzkim ciałem, kiedy WYPIJASZ 30 JAJEK DZIENNIE? Ona to sprawdziła!

Ketchup

Do tej pory ketchup kojarzył ci się z pomidorami? Niestety w środku jest ich jak na lekarstwo. Zawsze wybieraj ketchup bardzo dobry jakościowo. Wtedy jest szansa na to, że jego skład będzie lepszy.

Paluszki krabowe

Do wyrobu paluszków krabowych używa się zmielonych ryb najgorszej jakości. Smak poprawiają wyraziste przyprawy i mąka kukurydziana.

Chipsy

Mąka ziemniaczana, olej, sól, mąka kukurydziana… Z tego składają się chipsy. Nadal masz na nie ochotę?

Płatki kukurydziane

Spodziewałaś się, że w tym produkcie jest aż tyle cukru?

Jogurt owocowy

A tak wygląda zawartość jogurtu owocowego…

 

Nutella

Ten skład może naprawdę szokować. Niemal połowa stanowi przecież cukier.

Biała czekolada

Podobnie jest z białą czekoladą. Szok?

Źródło: brightside.me

Polecane wideo

Komentarze (8)

Ocena: 5 / 5
Domka (Ocena: 5) 21.07.2017 10:53
A później znajomi się ze mnie śmieją, że czytam dokładnie skład rzeczy które kupuję do domu, a no czytam. Lubie wiedzieć co jem!! Zwłaszcza że teraz we wszystkim jest tyle chemii, że głowa mała....... Ja jestem zwolennikiem zdrowego żywienia i dość sporo kupuję w ekopiramidzie, tam przynajmniej wiem co jem.
odpowiedz
inferno (Ocena: 5) 14.07.2017 16:09
nutella to największe gów*o jakie może być. jak widzę, ze gdzieś to reklamują to mnie nosi. wstrętny olej palmowy, który niszczy lasy (skrót myslowy), do tego tona cukru. węglowodany plus tluszcz, no idealne połączenie dla organizmu. poza tym ja w ogole nie rozumiem ludzie, ktorzy kochają słodkie zarcie. mnie po kostce czekolady mdli. bleh
zobacz odpowiedzi (2)
Azor (Ocena: 5) 14.07.2017 14:07
jakoś nie szokuje mnie fakt, że w słodkich potrawach jest dużo cukru... sama robię słodkie potrawy używając cukru właśnie, bo te wszystkie podobno zdrowe produkty zastępcze zmieniają smak owoców i warzyw w przetworach, za to powodują, że nawet zawekowane po prostu się psują - w przeciwieństwie do tych z cukrem... ale to już co kto lubi - jeśli komuś pasuje glut owocowy zamiast dżemu czy konfitury, to niech sobie dodaje cukru żelującego i innych wynalazków, tylko niech się później nie dziwi, że taki przetwór/wytwór nie smakuje jak te, które robiły mamy i babcie.
zobacz odpowiedzi (1)
gość (Ocena: 5) 14.07.2017 12:54
ok najlepiej nic nie jesc bo wszystko niezdrowe jest
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 14.07.2017 09:48
yyy a co miało być w nutelli i czekoladzie? tylko debil by myślał, że nie ma tam tony cukru
odpowiedz

Polecane dla Ciebie