Podczas letnich upałów niekoniecznie mamy ochotę na ciężkie, gorące dania obiadowe. Kiedy temperatury na zewnątrz są naprawdę wysokie, warto przyrządzić chłodnik. Nie musisz mieć wielkich zdolności kulinarnych, bo jego przygotowanie jest banalnie proste.
Ale ostrzegamy – poniższe trzy chłodniki są tak pyszne, że na jednej dokładce się nie skończy!
Oto receptury!
Składniki: litr mleka, 10 dag migdałów, puszka ananasów, szklanka śmietanki 36 proc., otarta skórka cytrynowa, cukier i sok z cytryny do smaku
Wykonanie: mleko zagotować, wystudzić. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć, włożyć do miksera razem z ananasami i śmietanką. Zmiksować, połączyć z mlekiem i skórką cytrynową, doprawić. Podawać najlepiej z grzankami.
Zobacz także: Przez 100 dni jadł tylko lody i pił alkohol. Co się stało z jego ciałem? (FOTO)
Składniki: 5 ogórków, 2 duże opakowania kefiru, 1 mały kubek jogurtu greckiego, 2 ząbki czosnku, posiekany koperek, posiekany szczypiorek, sól i pieprz
Wykonanie: Ogórki obrać i wyciągnąć pestki. Zetrzeć na tarce i odcisnąć z nich nadmiar wody. Ogórki z czosnkiem, jogurtem i kefirem zmiksować na gładki krem. Dodać koperek i szczypiorek. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Składniki: pęczek botwinki, 1 litr maślanki, koperek, 1 ogórek, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, opcjonalnie 2 jajka ugotowane na twardo
Wykonanie: botwinę umyć i pokroić - buraczki w kostkę, a łodygi w 1 cm kawałki. Zalać 200 ml wody i gotować 15 minut. Do botwiny i wody, w której się gotowała dodać maślankę. Ogórka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Czosnek przepuścić przez praskę. Koperek drobno poszatkować. Wymieszać wszystko dokładnie. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Źródła: ugotuj.to, olgasmile.com