Czego nie dowiesz się od sprzedawcy fast foodów?

Czy sałatka na pewno jest najzdrowszą opcją w menu? Dlaczego kawa z fast foodów nie pobudza?
Czego nie dowiesz się od sprzedawcy fast foodów?
fot. iStock
04.05.2017

Większość z nas lubi fast foody i co by tu nie mówić o pogłoskach, z czego są przyrządzane kanapki, ani w jakich warunkach, i tak je spożywa. Nie ma to jak hamburger i duża porcja frytek popita szejkiem. Humor od razu się poprawia! Istotna jest także szybkość, z jaką realizujemy zamówienie. Wystarczy kilka minut, abyśmy mogły cieszyć się przysmakiem.

Wiadomo, że sprzedawcy fast foodów – tak samo jak wszyscy inni – mają swoje sekrety i nie chcieliby, żeby przedostały się one do opinii publicznej. Z pewnością nie są to informacje działające na korzyść firmy. Jesteś ciekawa, czego na pewno nie powiedziałby Ci sprzedawca? Portal brightside.me wyjawia prawdę!

Każdy produkt ma dokładnie taki samy smak

Sprzedawcy fast foodów doskonale wiedzą, jaki rodzaj smaku ludzie lubią najbardziej, co jest powodem, dlaczego różne produkty mają taki sam smak. Niezależnie od tego, jaką kanapkę weźmiesz, poczujesz to samo. Dzięki temu właściciele mogą od razu zaspokoić życzenia klientów.

Cola wcale nie jest lepsza

Niektórzy ludzie są przekonani, że cola kupowana w restauracjach fast foodowych smakuje lepiej niż cola ze sklepowych półek. W rzeczywistości są takie same, ale jeżeli kupujemy ją w fast foodzie woda i koncentrat są mieszane na miejscu, tuż przed podaniem. Dzięki temu cola wydaje się bardziej świeża.

Jedzenie szybko traci świeżość i smak

Posiłki w fast foodowych restauracjach są przygotowywane z myślą o konsumpcji w krótkim odstępie czasu. Np. frytki pozostają świeże tylko przez 5 minut. Po tym czasie już nie będą smakowały tak jak na początku.

Zobacz także: Czy fast foody naprawdę tuczą?

 

fast food

fot. Thinkstock

Kotlety do hamburgera pieką się przez chwilę

W największych fast foodowych sieciach kotlety do hamburgerów są przygotowywane przez 30 sekund. Zanim trafią do kuchni są zamrożone.

Jedzenie jest tak przyrządzone, aby jeść szybko

W restauracji fast foodowej połykamy jedzenie średnio po przeżuciu pokarmu 12 razy. Tymczasem w innych miejscach o trzy razy więcej. Im mniej przeżuwamy, tym bardziej nieusatysfakcjonowani jesteśmy. Dlatego kupujemy więcej.

Kolory szyldów zostały zaprojektowane w takich kolorach, aby zwiększyć apetyt

Nie bez powodu żółty i czerwony kolor dominują na szyldach restauracji fast foodowych. Obie barwy stanowią doskonałe połączenie zwiększają apetyt. W naszej podświadomości rodzi się pragnienie, aby zatrzymać się i coś przekąsić.

niezdrowe jedzenie

Fot. iStock.com

Nadrzędnym celem restauracji jest sprzedać jak najwięcej

Eksperci odkryli, że jeżeli sprzedawca oferuje coś bezpośrednio, klientowi trudniej jest odmówić. Podobno aż 85 proc. ludzi kupuje więcej w sieciach typu fast food, gdy jakiś produkt zostanie im zaproponowany.

„Standardowa” cola równa się duża cola

Jak w prosty sposób zwiększyć ilość sprzedawanej coli? Wystarczy po prostu polecać większy kubek. Ludzie instynktownie wybierają średni rozmiar, dlatego te „standardowe” kubki są w istocie spore. Poza tym, jeżeli nie określisz, jaki rozmiar chcesz, sprzedawca zawsze będzie próbował namówić Cię na największy.

Grillowane mięso jest iluzją

Burgery są przygotowywane w dużych fabrykach, a następnie zamrażane. Pracownicy często dodają do nich sztucznego zapachu dymu, tak aby mięso sprawiało wrażenie grillowanego.

Zobacz także: Ona przez 3 lata jadła TYLKO kurczaka z KFC! Nie uwierzysz, jak wygląda...

 

restauracje fast foof

fot. Thinkstock

Sałatka nie zawsze jest najzdrowszą opcją

Sałatka w sieciach fast food ma uchodzić za opcję dla osób, które starają się dobrze odżywiać. Niestety z powodu różnych dodatków, ten wybór może nas kosztować większą liczbę kalorii. Podobno pozostaje tajemnicą nawet dla pracowników, co dodaje się do fast foodowych sałatek.

Kawa wcale nie pobudza

Kawa jest pita nie tylko dla przyjemności. Niektórzy wybierają ją, ponieważ potrzebują środka pobudzającego. Czasami sprzedawcy fast foodów zamiast w kubkach plastikowych sprzedają kawę w styropianowych. Zawierają one substancje chemiczne, które w połączeniu z gorącym napojem mogą wywoływać depresję i zmniejszać koncentrację.

Jajka nie są prawdziwymi jajkami

Czasami w zestawach śniadaniowych jednym ze składników kanapek jest jajko. Niestety ten produkt to iluzja. Co prawda faktycznie w kanapce jest trochę jajka, ale reszta to „jajeczna mieszanka premium”, czyli mieszanina gliceryny, dodatku do żywności E552 oraz innych substancji.

Polecane wideo

Komentarze (6)
Ocena: 5 / 5
gość (Ocena: 5) 29.05.2017 01:38
Akurat pracuje w Macu i to wszystko co napisali to prawda. Chociaż ze śniadaniem troche przesadzili bo jak weźmie się kanapke z jajkiem to jest ona z prawdziwym jajkiem rozbitym na tosterze i usmażonym w okrągły kształt. Natomiast do wrapa jest dodawana mieszanka jajeczna z chemikaliami. Napoje gazowane to woda z mieszanka syropów colowym (Cola ), pomarańczowym (Fanta) ,cytrynowym (Sprite) itp. Mięso na burgery przyjeżdża już zamrożone gotowe do smażenia, to samo z frytkami - są zamrożone i uwaga - wysmarowane olejem które dodatkowo się wrzuca na głęboki olej, a to dodaje więcej kaloryczności. Milkshake,i to też mieszanina syropów z mieszanką mleczną, to samo lody.
odpowiedz
Olka (Ocena: 5) 04.05.2017 21:54
przede wszystkim, to nam nie powiedzą, ze od tego to jesteśmy grubi i chorujemy. to jest najwaznijszy punkt, takie jedzenie nie dostarcza w ogole normalnych wartości. ale kazdy sie musi na tym kiedys przejechac. ja tez miałam swego czasu fazę na 'Maka" ale juz mi przeszło, a kilogramy zostały :/ od tygodnia uzywam IQacai do walki z tymi kilogramami, przekonał mnie naturalny skład przede wszystkim. teraz juz w ogole u mnie tylko slow food, zadnych sztuczności nigdy wiecej!
zobacz odpowiedzi (1)
gość (Ocena: 5) 04.05.2017 16:39
Ja kiedyś pracowałam jako pomoc kuchenna w Niemczech w restauracji i byłam świadkiem jak mięso spadło na ziemie to właściciel restauracji dalej je piekł.Naleśniki były zamrażane i leżały w lodówce miesiącami-to samo z rybami i mięsem-po kilka miesięcy w chłodni.W kuchni totalny brud-latały muchy czasami.Sprzęty chyba nie były myte od miesięcy....
zobacz odpowiedzi (2)

Polecane dla Ciebie