Większość z nas lubi fast foody i co by tu nie mówić o pogłoskach, z czego są przyrządzane kanapki, ani w jakich warunkach, i tak je spożywa. Nie ma to jak hamburger i duża porcja frytek popita szejkiem. Humor od razu się poprawia! Istotna jest także szybkość, z jaką realizujemy zamówienie. Wystarczy kilka minut, abyśmy mogły cieszyć się przysmakiem.
Wiadomo, że sprzedawcy fast foodów – tak samo jak wszyscy inni – mają swoje sekrety i nie chcieliby, żeby przedostały się one do opinii publicznej. Z pewnością nie są to informacje działające na korzyść firmy. Jesteś ciekawa, czego na pewno nie powiedziałby Ci sprzedawca? Portal brightside.me wyjawia prawdę!
Sprzedawcy fast foodów doskonale wiedzą, jaki rodzaj smaku ludzie lubią najbardziej, co jest powodem, dlaczego różne produkty mają taki sam smak. Niezależnie od tego, jaką kanapkę weźmiesz, poczujesz to samo. Dzięki temu właściciele mogą od razu zaspokoić życzenia klientów.
Niektórzy ludzie są przekonani, że cola kupowana w restauracjach fast foodowych smakuje lepiej niż cola ze sklepowych półek. W rzeczywistości są takie same, ale jeżeli kupujemy ją w fast foodzie woda i koncentrat są mieszane na miejscu, tuż przed podaniem. Dzięki temu cola wydaje się bardziej świeża.
Posiłki w fast foodowych restauracjach są przygotowywane z myślą o konsumpcji w krótkim odstępie czasu. Np. frytki pozostają świeże tylko przez 5 minut. Po tym czasie już nie będą smakowały tak jak na początku.
Zobacz także: Czy fast foody naprawdę tuczą?
fot. Thinkstock
W największych fast foodowych sieciach kotlety do hamburgerów są przygotowywane przez 30 sekund. Zanim trafią do kuchni są zamrożone.
W restauracji fast foodowej połykamy jedzenie średnio po przeżuciu pokarmu 12 razy. Tymczasem w innych miejscach o trzy razy więcej. Im mniej przeżuwamy, tym bardziej nieusatysfakcjonowani jesteśmy. Dlatego kupujemy więcej.
Nie bez powodu żółty i czerwony kolor dominują na szyldach restauracji fast foodowych. Obie barwy stanowią doskonałe połączenie zwiększają apetyt. W naszej podświadomości rodzi się pragnienie, aby zatrzymać się i coś przekąsić.
Fot. iStock.com
Eksperci odkryli, że jeżeli sprzedawca oferuje coś bezpośrednio, klientowi trudniej jest odmówić. Podobno aż 85 proc. ludzi kupuje więcej w sieciach typu fast food, gdy jakiś produkt zostanie im zaproponowany.
Jak w prosty sposób zwiększyć ilość sprzedawanej coli? Wystarczy po prostu polecać większy kubek. Ludzie instynktownie wybierają średni rozmiar, dlatego te „standardowe” kubki są w istocie spore. Poza tym, jeżeli nie określisz, jaki rozmiar chcesz, sprzedawca zawsze będzie próbował namówić Cię na największy.
Burgery są przygotowywane w dużych fabrykach, a następnie zamrażane. Pracownicy często dodają do nich sztucznego zapachu dymu, tak aby mięso sprawiało wrażenie grillowanego.
Zobacz także: Ona przez 3 lata jadła TYLKO kurczaka z KFC! Nie uwierzysz, jak wygląda...
fot. Thinkstock
Sałatka w sieciach fast food ma uchodzić za opcję dla osób, które starają się dobrze odżywiać. Niestety z powodu różnych dodatków, ten wybór może nas kosztować większą liczbę kalorii. Podobno pozostaje tajemnicą nawet dla pracowników, co dodaje się do fast foodowych sałatek.
Kawa jest pita nie tylko dla przyjemności. Niektórzy wybierają ją, ponieważ potrzebują środka pobudzającego. Czasami sprzedawcy fast foodów zamiast w kubkach plastikowych sprzedają kawę w styropianowych. Zawierają one substancje chemiczne, które w połączeniu z gorącym napojem mogą wywoływać depresję i zmniejszać koncentrację.
Czasami w zestawach śniadaniowych jednym ze składników kanapek jest jajko. Niestety ten produkt to iluzja. Co prawda faktycznie w kanapce jest trochę jajka, ale reszta to „jajeczna mieszanka premium”, czyli mieszanina gliceryny, dodatku do żywności E552 oraz innych substancji.