Czym zastąpić jajko?

To jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych. Czym zastąpić jajko, jeśli nie chcemy lub nie możemy go jeść?
Czym zastąpić jajko?
Fot. iStock
24.02.2017

Nie ulega wątpliwości, że jajka są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, wbrew pokutującym przez lata mitom, głoszącym jakoby miały podwyższać poziom „złego” cholesterolu. Współczesne badania naukowe zdecydowanie obaliły te twierdzenia.

Jajko, a zwłaszcza żółtko rzeczywiście zawiera pokaźną dawkę tłuszczów, jednak są to przede wszystkim bardzo wartościowe nienasycone kwasy tłuszczowe. Faktycznie dostarcza sporo cholesterolu, ale jednocześnie także luteiny, która zapobiega odkładaniu się go na ściankach naczyń krwionośnych, a w dodatku wzmacnia wzrok, m.in. chroniąc oczy przed szkodliwym promieniowaniem i zwyrodnieniem plamki żółtej. Żółtko jest również bogate w witaminę D, znacząco zwiększającą nasze zasoby energetyczne i efektywność funkcjonowania mięśni.

Zobacz także: 5 zamienników kawy. Skusisz się?

To także skarbnica minerałów. W białku znajduje się więcej siarki, potasu, sodu i chloru, natomiast w żółtku fosforu, wapnia i magnezu. Żółtko jest źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) oraz witamin z grupy B (B1, B2), poprawiających wygląd skóry i wzmacniających kości. Białko zawiera natomiast wszystkie niezbędne aminokwasy, nie wytwarzane przez organizm, a bardzo mu potrzebne.

Obecnie WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) dopuszcza jedzenie około 10 jajek tygodniowo, łącznie z tymi użytymi do kotletów, ciast czy makaronu. Liczba odnosi się do ilości żółtek, białko możemy spożywać bowiem bez ograniczeń. Zasada jest prosta: im więcej w naszej diecie warzyw i owoców, a mniej potraw obfitujących w tłuszcze zwierzęce, tym częściej możemy pozwolić sobie na jajka.

Problem w tym, że nie wszyscy mogą je spożywać. Jajko jest bowiem jednym z najpowszechniejszych alergenów, zwłaszcza wśród małych dzieci. Znacznie silniej uczula białko niż żółtko, które ze względu na wartości odżywcze nie powinno być całkowicie eliminowane z diety malucha.

Nadwrażliwość na białko jajka z wiekiem może zaniknąć, jednak zmaga się z nią także wielu dorosłych. Do powszechnie występujących objawów reakcji alergicznej na ten produkt należą bóle brzucha, wymioty i pokrzywka. Białko może także zaostrzać przebieg atopowego zapalenia skóry i powodować świąd. Niekiedy wywołuje też wstrząs anafilaktyczny, często o bardzo ciężkim przebiegu.


jajka

Fot. iStock

Jajek nie jedzą też weganie, przede wszystkim ze względów ideologicznych. Przykładem może być piosenkarka Natalia Przybysz, która bardzo długo prowadziła wegetariański styl życia, ale postanowiła „zaostrzyć kurs”. „Będąc wegetarianką, tak naprawdę ściemniam, bo – według mnie – krowy hodowane dla mleka są traktowane bestialsko, kury nioski – również” – tłumaczy gwiazda w jednym z wywiadów.

Problem w tym, że jajko stanowi jeden z najwszechstronniejszych produktów spożywczych i jest wykorzystywane w wielu potrawach, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Czym można je zastąpić?

Za bardzo dobry zamiennik jajka uchodzi siemię lniane. Nasiona lnu zwyczajnego są bardzo wartościowe, kryją w sobie potężną dawkę lignanów  (związków organicznych charakteryzujących się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi i przeciwnowotworowymi), witamin (E, B1, B6), a także żelaza, cynku, magnezu, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 czy wspierającego odchudzanie błonnika.

Siemię lniane skutecznie zastąpi jajko, nadając wilgotność, zagęszczając i wiążąc rozmaite wypieki (zwłaszcza kruche ciasta), kotlety lub pulpety. Dzięki niemu sosy czy zupy staną się zawiesiste. Wystarczy zmielone nasiona zalać gorącą wodą, pozostawić przez kilka minut do napęcznienia, a następnie dodać do potrawy. Przyjmuje się, że odpowiednikiem jednego jajka jest łyżka siemienia zmieszanego z trzema łyżkami wody.

Dobrym zamiennikiem jajka są także płatki owsiane, znakomite źródło cennych witamin i pierwiastków – zawierają m.in. magnez, potas, wapń, miedź, błonnik oraz ważne dla zdrowia aminokwasy. Wystarczy łyżkę płatków zalać trzema łyżkami gorącej wody i pozostawić do napęcznienia.

W rozmaitych potrawach słodkich, zwłaszcza ciastach, zamiast jajek możemy dodawać owoce, np. roztartego banana czy mus jabłkowy (odpowiednikiem jednego jajka jest około pół szklanki takiej smakowitej masy). Świetnie sprawdzi się również roztarte na puree dojrzałe awokado. Już Aztekowie nazywali ten owoc „masłem Boga”, ponieważ 20-30 proc. jego składu stanowią zwykle tłuszcze, przede wszystkim bardzo korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają m.in. poziom „złego” cholesterolu. Także inne składniki awokado (witamina E, foliany i liczne antyoksydanty, takie jak luteina, która świetnie wpływa na wzrok) pomagają uniknąć poważnych chorób.

jajka

Fot. iStock

Dobrym zamiennikiem jajka w ciastach, ciasteczkach czy domowym chlebie stanie się również puree z dyni, zawierającej dużo beta-karotenu (100 g dyniowego miąższu zapewnia 100 procent naszego  dziennego zapotrzebowania), potasu, witamin B6 i C oraz luteiny (substancja chroniąca wzrok). Dynia to także bogate źródło rozpuszczalnego błonnika (pomaga zmniejszać stężenie cholesterolu), tiaminy (witaminy B1), która wspomaga pracę mózgu oraz magnezu, ważnego do kontrolowania reakcji alergicznych, chroniącego przed chorobami serca i formowaniem się kamieni nerkowych.

Istnieje również „bezjajeczna” alternatywa dla miłośników bez, które robi się z białek. Weganie znaleźli na to sposób – wykorzystują… wodę z puszki po ciecierzycy. Jest ona bogata w białko i ubija się modelowo – na sztywno. Ten wegański cud to aquafaba (aqua – woda, faba – fasola), co zgodnie z prawdą sugeruje, że zamiast ciecierzycy można wykorzystać inne strączki. Woda z puszki (albo słoika) ubija się najszybciej; jeśli została ci woda po gotowaniu strączków, należy ją porządnie zredukować (przynajmniej czterokrotnie!) – można to osiągnąć, gotując płyn w otwartym garnku, bez przykrywki. Ubita na sztywno aquafaba może być podstawą smacznych bezików, eleganckiego deseru znanego pod nazwą Pavlova czy gęstego kremu.

W wypiekach zamiast jajek możemy też użyć tartej marchewki. Jeśli przygotowujemy biszkopt spróbujmy je zastąpić mąką: ziemniaczaną, kukurydzianą lub amarantusową (przyjmuje się, że zamiennikiem jednego jajka są dwie łyżki mąki).

Weganie bardzo cenią także silken tofu, czyli miękki twarożek sojowy, który ma konsystencję podobną do ugotowanego jajka, dlatego warto wykorzystać ten produkt do przyrządzania rozmaitych sałatek, fritat czy dipów.

Zobacz także: 10 największych świństw wśród produktów spożywczych

RAF

Komentarze (2)

Ocena: 5 / 5
Kamila (Ocena: 5) 20.08.2017 13:55
W dużej ilości sklepów z produktami naturalnymi i ekologicznymi np w ekopiramidzie, można znaleźć bardzo fajne i przyjemne zamienniki produktów które uczulają.
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 24.02.2017 09:12
Mam alergie na żółtko ale w życiu nie zrezygnuje z jajek :D
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo