7 SUPERzdrowych produktów, które musisz włączyć do diety: Matcha, farro, black pudding...

Sprawdź, czy znasz te produkty! To pozycje obowiązkowe na liście miłośniczek zdrowego odżywiania.
7 SUPERzdrowych produktów, które musisz włączyć do diety: Matcha, farro, black pudding...
Fot. Thinkstock
12.03.2016

Moda na zdrowy styl życia wciąż trwa. W dużych miastach wiele lokali oferuje bezglutenowe jedzenie, superzdrowe sałatki i oczyszczające koktajle. Sklepy z książkami są przeładowane pozycjami o prawidłowym żywieniu, detoksie, zbiorami przepisów na idealne śniadanie czy receptur na pyszne, a jednocześnie lekkostrawne obiady. Nawet jeżeli wszystko zmierza ku lekkiej przesadzie, można zaobserwować, że stajemy się coraz bardziej świadomym społeczeństwem i nie dajemy sobie wcisnąć byle jakiego produktu. Zwłaszcza takiego, który zawiera więcej konserwantów i sztucznych barwników niż zdrowych elementów.

Postanowiłyśmy przyjrzeć się niektórym produktom i wytypowałyśmy 7, naszym zdaniem, najlepszych. Jeżeli masz obsesję na punkcie zdrowego odżywiania albo chciałabyś zmienić coś w swoim życiu, musisz zapoznać się z tą listą.

Z czego robione są frytki w McDonald’s?!

Matcha

Matcha to japońska herbata dostępna w sproszkowanej postaci. Jest też stosowana jako przyprawa do potraw, a nawet wypieków. Znane hollywoodzkie gwiazdy nie rozstają się z koktajlami przygotowanymi na jej bazie. Popularność matchy wzięła się stąd, że zawiera katechiny, czyli bardzo silne przeciwutleniacze. Wykazują one działania antywirusowe oraz przeciwnowotworowe. Jeżeli zobaczysz gdzieś zielone ciastka albo latte, możesz być pewna, że zawierają one drogocenny, zielony proszek.

zdrowa dieta

Fot. Thinkstock

Olej z awokado

W Polsce bardzo popularny jest olej kokosowy, ale być może niedługo będzie musiał on ustąpić miejsca godniejszemu przeciwnikowi – olejowi z awokado. Tego produktu nie powinno zabraknąć w Twojej kuchni. Wykazuje on właściwości nawilżające oraz odżywcze, zawiera także przeciwutleniacze. Szczególnie cenna jest witamina E, dzięki której nasza skóra jest miękka i gładka.

zdrowa dieta

Fot. Thinkstock

Farro

Jesteś miłośniczką włoskiej kuchni? W takim razie musisz spróbować farro. To bardzo stara odmiana zboża, zwana także płaskurką. Zawiera ona błonnik, magnez, białko oraz cenne witaminy z grupy B. Charakteryzuje się dużą odpornością na szkodniki oraz choroby, dlatego nie wymaga stosowania środków ochrony. Wspaniale smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno. Może być zamiennikiem ryżu, kasz, makaronów oraz ziemniaków.

zdrowa dieta

Fot. Thinkstock

Black pudding

Black pudding jest odpowiednikiem polskiej kaszanki. Ten rodzaj wędliny pochodzi z Wysp Brytyjskich, a jej składnikiem jest krew oraz podroby. Co prawda nie brzmi to zbyt zachęcająco i raczej nie kojarzy się ze zdrowym jedzeniem, ale black pudding zawiera żelazo oraz cynk, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety bardzo często zapomina się o tych składnikach mineralnych w tworzeniu nowoczesnych diet.

6 dowodów na to, że warto jeść mięso (Wegetarianie się mylą?)

zdrowa dieta

Fot. Thinkstock

Brukselka

Nie każdy przepada za brukselką, ale powinna ona być stałym elementem diety każdego z nas. Roślina pochodzi z Belgii, ale zaczyna być coraz bardziej popularna i doceniania w Polsce. Przyczyną są zapewne korzyści z jej spożywania. Brukselka zawiera witaminy: A, B1, B2, B5, B6, C, E, H, K i minerały: wapń, potas, magnez, cynk, białko. Wykazuje również działanie przeciwnowotworowe, zwiększa odporność organizmu i wykazuje właściwości przeciwzapalne. Szczególnie zalecana jest kobietom ciężarnym, ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego.

zdrowa dieta

Fot. Thinkstock

Kalafior

Kalafior jest popularny w polskiej kuchni. Wspaniale smakuje podany z bułką tartą albo pod postacią zupy. Warto zauważyć, że jest niskokaloryczny i zawiera sulforafan. Ten ostatni wykazuje bardzo silne działanie przeciwnowotworowe, dobrze działa na serce, nerki oraz ciśnienie krwi. Jest także bogaty w witaminy (zwłaszcza w witaminę C), włókna i minerały.

Wady i zalety diety pudełkowej dostarczanej pod same drzwi

zdrowa dieta

Fot. Thinkstock

Nasiona

Obecnie są dodawane do wielu produktów, także batoników oraz krakersów. Niektóre możemy nabyć w sproszkowanej postaci i stosować jako dodatek do koktajli lub jako element dekoracyjny do potraw. Polecamy zwłaszcza pestki z dyni, słonecznika oraz nasiona chia i konopi.  Skąd całe to zamieszanie wokół nasion? Nie zawierają one glutenu, a w ich składzie znajdziemy minerały i zdrowe tłuszcze.

Komentarze (3)

Ocena: 4.33 / 5
Anonim (Ocena: 5) 30.05.2016 20:21
uwielbiam olej z awokado, już od dłuższego czasu stosuję go w kuchni, zamawiam na stronie producenta oleofarm24 bo w sklepie czasem trudno dostać
odpowiedz
Kasia (Ocena: 3) 12.03.2016 23:20
Trzeba wlaczyc myslenie a nie dodawac do diety... nie na wszystkim sie czlowiek musi znac - niektore rzeczy najlepiej zostawic specjalista. Dlatego wlasnie od 6 miesiecy korzystam z cateringu dietetycznego - oni doskonale wiedza co mi potrzeba kazdego dnia. Nie chce tutaj reklamowac zadnego z nich bo nie o to chodzi - wybierzcie sobie same na cateromarket ktory Wam przypasuje i korzystajcie - same korzysci.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 12.03.2016 18:21
Prawie w kazdym waszym artykule występuje słowo "musisz".Kiedy zrozumiecie ze ja nic nie musze?
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo