Owies zwyczajny to jedno z najdłużej uprawianych przez człowieka zbóż. Robi się z niego płatki owsiane, które to z kolei służą do przygotowania owsianki. Owies od tysiącleci ceniony jest za swoje właściwości lecznicze oraz wysokie walory odżywcze. Nie wymaga szczególnych warunków, więc jego uprawa jest prosta. A jego spożywanie doskonale wpływa na nasz organizm.
Potęga zdrowia
Produkty z owsa są ważnym źródłem bardzo cennych składników odżywczych – białek, tłuszczów, węglowodanów, związków mineralnych, witamin i błonnika. Tego ostatniego owies jest bogatym źródłem, zatem spożywanie owsianki to sposób na zdrowe jelita – błonnik pobudza perystaltykę, regulując trawienie i chroniąc nas przed zaparciami. Ma również zdolność do redukcji wysokiego poziomu „złego” cholesterolu. Swoje prozdrowotne właściwości owsianka zawdzięcza zwłaszcza obecnym w niej beta-glukanom.
W porównaniu z innymi gatunkami zbóż zawartość polisacharydów (cukrów złożonych) w owsie jest najniższa, co ma szczególnie znaczenie w przypadku osób dbających o linię i walczących z niechcianymi kilogramami.
Płatki owsiane to obfite źródło witamin z grupy B, które dobroczynnie wpływają na układ nerwowy (regulują stany emocjonalne, poprawiają samopoczucie, pomagają się skoncentrować, korzystnie wpływają na pamięć). Inną cenną witaminą w owsie jest witamina E – silny przeciwutleniacz, tzw. eliksir młodości i płodności. W owsiance znajdziemy też: wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez oraz duże ilości rozpuszczalnego w wodzie krzemu. W owsie znajdują się bardzo cenne dla zdrowia przeciwutleniacze, które spowalniają starzenie się organizmu, chronią nas także przed groźnymi chorobami, w tym nowotworami.
Spożywanie płatków owsianych zalecane jest wszystkim, a szczególnie osobom intensywnie uczącym się i pracującym. Owsiankę powinno się jeść w przypadku nadwagi, zaburzeń czynności przewodu pokarmowego, niedoborów białka, obniżonej sprawności psychofizycznej, nadciśnienia, wysokiego poziomu cholesterolu we krwi czy miażdżycy.
Owsiane gotowanie
Płatki owsiane można kupić w każdym sklepie spożywczym za 1-3 zł. Do wyboru mamy płatki zwykłe, górskie i błyskawiczne. Zwykłe poddawane są najmniejszej obróbce, przed spożyciem musimy więc je ugotować. Średnim stopniem przetworzenia charakteryzują się płatki górskie. Najłatwiej przygotowuje się płatki owsiane błyskawiczne, które można zalać zarówno ciepłą, jak i zimną wodą albo mlekiem i podać bez gotowania. Niektórzy wolą je odstawić na kilka minut, żeby napęczniały, nie jest to jednak konieczne.
Wskazówka: zanim wrzucisz płatki owsiane do koszyka, koniecznie przeczytaj, jaką formę ich przygotowania proponuje producent. Zdarza się bowiem, że płatki nazwane „błyskawicznymi” trzeba gotować. Upewnij się, co na ten temat napisane jest na etykiecie. Znajdziesz tam informację, czy płatki trzeba przed spożyciem ugotować, czy też wystarczy zalać je wodą albo mlekiem.
Jeśli gotujesz płatki, do rondelka możesz dodać dowolne składniki: np. pół pokrojonego w plasterki banana albo podzieloną na cząstki gruszkę bądź jabłko, trochę bakalii i cynamonu. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez kilka minut, aż płatki napęcznieją, a owsianka zgęstnieje. Dzięki gotowaniu wszystkie składniki się ze sobą połączą, a miękkie owoce dodatkowo rozpadną, co zapewni ci wyjątkową kompozycję smakową.
W wersji dietetycznej zaleca się przygotowanie owsianki na wodzie, jednak zdaniem niektórych taka owsianka ma mdły smak – zmienimy go, dodają do niej owoce, bakalie, orzechy itp. Jeśli nie możesz albo nie chcesz robić owsianki na mleku krowim, wybierz mleko roślinne – ryżowe, sojowe, migdałowe, owsiane. Osoby z nietolerancją laktozy mogą wybrać mleko o obniżonej zawartości laktozy (można je już dostać w wielu popularnych dyskontach spożywczych). W wersji na zimno płatki owsiane można wymieszać z jogurtem naturalnym.
Kilka propozycji:
- Do owsianki dodaj łyżeczkę miodu i całość wymieszaj albo polej swoją owsiankę syropem klonowym;
- Do miseczki z owsianką wsyp bardzo zdrowe nasiona chia (szałwii hiszpańskiej) albo odżywcze jagody goji;
- Łyżeczka oleju kokosowego zmieni konsystencję owsianki i nada jej wyjątkowego smaku;
- Owsianka świetnie smakuje z płatkami albo wiórkami kokosowymi. Możesz też przyrządzić ją na mleku kokosowym (by nie była zbyt gęsta, mleko kokosowe najlepiej wymieszać pół na pół z innym mlekiem roślinnym);
- Płatki owsiane można wymieszać z musli i zalać letnim mlekiem;
- Do owsianki śmiało dodawaj: pestki, siemię lniane, suszone owoce, wanilię;
- Owsianka doskonale smakuje z borówkami amerykańskimi, kiwi, ananasem, mango, truskawkami itp.;
- Dodaj do owsianki łyżeczkę masła orzechowego, by stworzyć posiłek o niezwykłym smaku;
- Swoją śniadaniową owsiankę możesz przygotować w wersji wytrawnej, dodając do niej kakao czy chili (wersja dla osób lubiących ostre smaki).
Owsiankę warto przede wszystkim jeść jesienią i zimą, bo znakomicie rozgrzewa organizm, wzmacnia odporność i na długo zasyca. Owsianka podana na śniadanie zapewni nam dawkę energii na wiele godzin.
EPN