Tych produktów NIE ŁĄCZ w zdrowej diecie: Pomidor i ogórek, ryba i olej & inne

Zdziwisz się, których produktów nie powinno się ze sobą zestawiać – niektóre to bardzo popularne kulinarne połączenia.
Tych produktów NIE ŁĄCZ w zdrowej diecie: Pomidor i ogórek, ryba i olej & inne
20.01.2014

produkty, które tylko pozornie do siebie pasują. Gdy jednak spożywamy je razem, tracą większość swoich cennych właściwości, a nawet mogą stać się szkodliwe dla organizmu. Oczywiście, jeśli poniższe produkty będziemy łączyć od czasu do czasu, nic się nie staje, ale ich nadmiar może być niekorzystny dla zdrowia.

Pomidor i ogórek

Często podajemy je w duecie – np. w sałatce albo na kanapce. Uwaga jednak – w świeżych ogórkach obecna jest askorbinaza, enzym, który niszczy witaminę C, a ta z kolei znajduje się w pomidorach. Z tego względu ogórków nie powinno się też łączyć z papryką, cykorią, cebulą  czy natką pietruszki, które również są bogate w tę witaminę. Jeśli połączymy świeże pomidory i ogórki, nie zaszkodzimy sobie, ale danie będzie pozbawione cennych właściwości.

Herbata i cytryna

Zaskoczona? Niestety, dodawanie cytryny do herbaty to kiepski pomysł. Powód? W listkach herbaty obecny jest glin, który w połączeniu z sokiem z cytryny tworzy cytrynian glinu. A ten nie służy zdrowiu – odkłada się w mózgu; jego nadmiar może doprowadzić np. do rozwoju do choroby Alzheimera. Szczególnie niewskazane jest dodawanie cytryny do herbaty, jeśli znajdują się w niej liście.

Pomidor i twaróg

Jeśli twarożek, to nie z pomidorem. Dlaczego? Ma on w swoim składzie kwasy o silnym działaniu, jeżeli więc połączymy go z białym serem, obecny w twarogu wapń wejdzie w reakcję z tymi kwasami i w ten sposób wytworzą się nierozpuszczalne kryształki. Są one szkodliwe, ponieważ odkładają się w stawach, powodując stany zapalne i ból w czasie poruszania się. Do twarogu najlepiej pasuje bazylia i oliwa.

Ryba i olej

To niedobre połączenie pod względem ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Działanie obecnych w rybach kwasów omega-3 mogą zaburzyć kwasy omega-6 – a tych najwięcej jest w olejach roślinnych, szczególnie słonecznikowym i kukurydzianym. Udowodniono, że duże spożycie kwasów tłuszczowych omega-6 przy niedostatku kwasów omega-3 sprzyja rozwojowi raka piersi po menopauzie.

Grzyby i alkohol

Uważajmy na to połączenie. Jeśli potrawy z grzybami będziemy popijać trunkami, może się to skończyć ciężką dolegliwością trawienną. Powód? Alkohol ścina białko znajdujące się w grzybach i sprawia, że staje się ono niestrawne. Wysokoprocentowe drinki nie powinny być też spożywane razem z warzywami, ponieważ utrudniają przyswajanie obecnej w warzywach witaminy B1.

EPN

dieta

Mięso i czerwone wino

Dlaczego do siebie nie pasują? Czerwone mięso (wieprzowina, wołowina, dziczyzna itp.) stanowią źródło białka, cynku, witaminy B12 oraz żelaza. Gdy jednak połączymy je z czerwonym winem, żelazo może się nie wchłonąć. Dzieje się tak za sprawą obecnych w winie garbników. Do czerwonego mięsa najlepiej pasuje herbata ziołowa, a jeśli mamy ochotę na wino, odczekajmy 2-3 godziny po mięsnym posiłku.

Herbata i ciasto drożdżowe

Miłośnicy tego połączenia będą rozczarowani – również w tym przypadku szkodliwe okazują się obecne w herbacie garbniki. Ograniczają one wchłanianie witaminy B1 (tiaminy), która znajduje się w cieście drożdżowym. A to bardzo potrzebna nam witamina – wpływa na układ nerwowy, przyśpiesza gojenie się ran, wykazuje działanie uśmierzające ból. Często nazywa się ją witaminą „antystresową”.

dieta

Herbata i kawa z nabiałem

Obecny w herbacie i kawie kwas szczawiowy wiąże się z wapniem pochodzącym z nabiału. W ten sposób powstają niebezpieczne szczawiany, które odkładają się jako kamienie w drogach moczowych. Poza tym organizm związanego wapnia nie może wykorzystać. Z tego powodu do tych napojów nie pasuje twaróg, jogurt, a nawet ser żółty. Do nabiału pasują natomiast herbaty ziołowe i soki.

Ryba i warzywa kapustne

Warzywa takie jak kapusta, kalafior, brukselka, brokuły, kalarepa są dobrym źródłem witamin C i E oraz siarki, potasu i sodu. Ryby (i owoce morza) są natomiast bogate w jod. Warzywa kapustne (krzyżowe) zawierają substancje wiążące jod, co uniemożliwia jego wchłanianie. Nie łączmy więc tych produktów – ryby bardziej pasują do sałaty, a warzywa kapustne do mięsa.

Kawa i mleko

Kolejny popularny duet, którego jednak nie należy spożywać w nadmiarze. Obecne w kawie kwasy utrudniają trawienie białka zawartego w mleku, co może stać się przyczyną uczucia ciężkości. Poza tym kawa z mlekiem ma sporo kalorii, więc odpada, jeśli dbamy o linię. Oczywiście taki napój od czasu do czasu nie zaszkodzi, uważajmy jednak, by nie pić go zbyt często.

Mięso i żółty ser

Dlaczego takie połączenie to nie najlepszy pomysł? Ser żółty zawiera fosfor, który z kolei ogranicza wchłanianie cynku obecnego w mięsie. Jest jeszcze jedna wada tego połączenia – zarówno ser żółty, jak i mięso są bogate w tłuszcze nasycone, a ich spożywane w nadmiarze źle służy zdrowiu. Do żółtego sera bardziej pasuje ogórek kiszony, a do mięsa – zielenina.

Komentarze (17)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 08.03.2015 22:39
Za to żeby schudnąć skutecznie warto zestawić ze sobą jabłka i szparagi - najlepsze możliwe połączenie. Znalazłam je tylko w tabletkach na odchudzanie acetomale, z którymi w dwa miesiące zgubiłam 10 kg. Do tego polepszyła mi się cera.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 22.01.2014 21:35
Zacznijmy od tego że w warzywach kapustnych są substancje goitrogenne - naturalne substancje toksyczne które szkodliwie wpływają na gospodarkę jodu w organiźmie zaburzają jego wchłanianie transport a tym samym i prace tarczycy, więc nie ma znaczenia czy spożyjemy po nich produkty zawierające jód bo jest on w naszym organiźmie cały czas więc co to za brednie ? Pozatym substancje te są lotne i wraz z gotowaniem tracą swe właściwości. A co do kwasu szczawiowego to jest on także w burakach, szczawiu, szpinaku i innych i ważne jest aby ograniczać ich wchłanianie bo tworzy się szczawian wapnia a jeżeli już właśnie spożywamy duzo produktów zawierajacych kwas szczawiowy to właśnie dobrze jest dostarczyć wapnia organizmowi...
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 21.01.2014 21:35
kawa z mlekiem dziala mniej drazniaco na zoladek. wiec albo wzdecia albo wrzody... w dzisiejszczych czasach wszystkojest szkodliwe...
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 20.01.2014 17:43
ale jak to kawa bez mleka? :o
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 20.01.2014 17:37
To to jest nic w porównaniu do tego co piszę autor książki "Jak żyć długo i zdrowo" JA akurat w to wierzę w co tu jest napisane podchodzę sceptycznie. Gdyż ponoć nie można łączyć mięsa i np ziemniaków, tak jak to mniej wiecej połowa polaków jada...ktoś napisał niżej że kiedyś nie by ło takiej aparatury ale kiedyś też ludzie nie jedli pączków, produktów mocno przetworzonych, jedli osobno wszystko to co rosło na drzewach itp a nie kotlet ziemniaki a na deser pączki, organizm nie jest w stanie tego strawić, mieso trawi sie pare godzin plus ziemniaki to kolejna mieszanka. Może i caly kraj pije herbate z cytryną choć ja np nie lecz czy tez cały kraaj jest zdrowy ? skąd tyle chorób? bo moim zdaniem za wszystko odpowiedzialna jest dieta
zobacz odpowiedzi (1)

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo