Tych produktów NIE ŁĄCZ w zdrowej diecie: Pomidor i ogórek, ryba i olej & inne

Zdziwisz się, których produktów nie powinno się ze sobą zestawiać – niektóre to bardzo popularne kulinarne połączenia.
Tych produktów NIE ŁĄCZ w zdrowej diecie: Pomidor i ogórek, ryba i olej & inne
20.01.2014

produkty, które tylko pozornie do siebie pasują. Gdy jednak spożywamy je razem, tracą większość swoich cennych właściwości, a nawet mogą stać się szkodliwe dla organizmu. Oczywiście, jeśli poniższe produkty będziemy łączyć od czasu do czasu, nic się nie staje, ale ich nadmiar może być niekorzystny dla zdrowia.

Pomidor i ogórek

Często podajemy je w duecie – np. w sałatce albo na kanapce. Uwaga jednak – w świeżych ogórkach obecna jest askorbinaza, enzym, który niszczy witaminę C, a ta z kolei znajduje się w pomidorach. Z tego względu ogórków nie powinno się też łączyć z papryką, cykorią, cebulą  czy natką pietruszki, które również są bogate w tę witaminę. Jeśli połączymy świeże pomidory i ogórki, nie zaszkodzimy sobie, ale danie będzie pozbawione cennych właściwości.

Herbata i cytryna

Zaskoczona? Niestety, dodawanie cytryny do herbaty to kiepski pomysł. Powód? W listkach herbaty obecny jest glin, który w połączeniu z sokiem z cytryny tworzy cytrynian glinu. A ten nie służy zdrowiu – odkłada się w mózgu; jego nadmiar może doprowadzić np. do rozwoju do choroby Alzheimera. Szczególnie niewskazane jest dodawanie cytryny do herbaty, jeśli znajdują się w niej liście.

Pomidor i twaróg

Jeśli twarożek, to nie z pomidorem. Dlaczego? Ma on w swoim składzie kwasy o silnym działaniu, jeżeli więc połączymy go z białym serem, obecny w twarogu wapń wejdzie w reakcję z tymi kwasami i w ten sposób wytworzą się nierozpuszczalne kryształki. Są one szkodliwe, ponieważ odkładają się w stawach, powodując stany zapalne i ból w czasie poruszania się. Do twarogu najlepiej pasuje bazylia i oliwa.

Ryba i olej

To niedobre połączenie pod względem ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Działanie obecnych w rybach kwasów omega-3 mogą zaburzyć kwasy omega-6 – a tych najwięcej jest w olejach roślinnych, szczególnie słonecznikowym i kukurydzianym. Udowodniono, że duże spożycie kwasów tłuszczowych omega-6 przy niedostatku kwasów omega-3 sprzyja rozwojowi raka piersi po menopauzie.

Grzyby i alkohol

Uważajmy na to połączenie. Jeśli potrawy z grzybami będziemy popijać trunkami, może się to skończyć ciężką dolegliwością trawienną. Powód? Alkohol ścina białko znajdujące się w grzybach i sprawia, że staje się ono niestrawne. Wysokoprocentowe drinki nie powinny być też spożywane razem z warzywami, ponieważ utrudniają przyswajanie obecnej w warzywach witaminy B1.

EPN

dieta

Mięso i czerwone wino

Dlaczego do siebie nie pasują? Czerwone mięso (wieprzowina, wołowina, dziczyzna itp.) stanowią źródło białka, cynku, witaminy B12 oraz żelaza. Gdy jednak połączymy je z czerwonym winem, żelazo może się nie wchłonąć. Dzieje się tak za sprawą obecnych w winie garbników. Do czerwonego mięsa najlepiej pasuje herbata ziołowa, a jeśli mamy ochotę na wino, odczekajmy 2-3 godziny po mięsnym posiłku.

Herbata i ciasto drożdżowe

Miłośnicy tego połączenia będą rozczarowani – również w tym przypadku szkodliwe okazują się obecne w herbacie garbniki. Ograniczają one wchłanianie witaminy B1 (tiaminy), która znajduje się w cieście drożdżowym. A to bardzo potrzebna nam witamina – wpływa na układ nerwowy, przyśpiesza gojenie się ran, wykazuje działanie uśmierzające ból. Często nazywa się ją witaminą „antystresową”.

dieta

Herbata i kawa z nabiałem

Obecny w herbacie i kawie kwas szczawiowy wiąże się z wapniem pochodzącym z nabiału. W ten sposób powstają niebezpieczne szczawiany, które odkładają się jako kamienie w drogach moczowych. Poza tym organizm związanego wapnia nie może wykorzystać. Z tego powodu do tych napojów nie pasuje twaróg, jogurt, a nawet ser żółty. Do nabiału pasują natomiast herbaty ziołowe i soki.

Ryba i warzywa kapustne

Warzywa takie jak kapusta, kalafior, brukselka, brokuły, kalarepa są dobrym źródłem witamin C i E oraz siarki, potasu i sodu. Ryby (i owoce morza) są natomiast bogate w jod. Warzywa kapustne (krzyżowe) zawierają substancje wiążące jod, co uniemożliwia jego wchłanianie. Nie łączmy więc tych produktów – ryby bardziej pasują do sałaty, a warzywa kapustne do mięsa.

Kawa i mleko

Kolejny popularny duet, którego jednak nie należy spożywać w nadmiarze. Obecne w kawie kwasy utrudniają trawienie białka zawartego w mleku, co może stać się przyczyną uczucia ciężkości. Poza tym kawa z mlekiem ma sporo kalorii, więc odpada, jeśli dbamy o linię. Oczywiście taki napój od czasu do czasu nie zaszkodzi, uważajmy jednak, by nie pić go zbyt często.

Mięso i żółty ser

Dlaczego takie połączenie to nie najlepszy pomysł? Ser żółty zawiera fosfor, który z kolei ogranicza wchłanianie cynku obecnego w mięsie. Jest jeszcze jedna wada tego połączenia – zarówno ser żółty, jak i mięso są bogate w tłuszcze nasycone, a ich spożywane w nadmiarze źle służy zdrowiu. Do żółtego sera bardziej pasuje ogórek kiszony, a do mięsa – zielenina.

Polecane wideo

Komentarze (19)
Ocena: 4.58 / 5
gość (Ocena: 1) 24.07.2023 20:49
Straszne bzdury...
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 08.03.2015 22:39
Za to żeby schudnąć skutecznie warto zestawić ze sobą jabłka i szparagi - najlepsze możliwe połączenie. Znalazłam je tylko w tabletkach na odchudzanie acetomale, z którymi w dwa miesiące zgubiłam 10 kg. Do tego polepszyła mi się cera.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 22.01.2014 21:35
Zacznijmy od tego że w warzywach kapustnych są substancje goitrogenne - naturalne substancje toksyczne które szkodliwie wpływają na gospodarkę jodu w organiźmie zaburzają jego wchłanianie transport a tym samym i prace tarczycy, więc nie ma znaczenia czy spożyjemy po nich produkty zawierające jód bo jest on w naszym organiźmie cały czas więc co to za brednie ? Pozatym substancje te są lotne i wraz z gotowaniem tracą swe właściwości. A co do kwasu szczawiowego to jest on także w burakach, szczawiu, szpinaku i innych i ważne jest aby ograniczać ich wchłanianie bo tworzy się szczawian wapnia a jeżeli już właśnie spożywamy duzo produktów zawierajacych kwas szczawiowy to właśnie dobrze jest dostarczyć wapnia organizmowi...
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 21.01.2014 21:35
kawa z mlekiem dziala mniej drazniaco na zoladek. wiec albo wzdecia albo wrzody... w dzisiejszczych czasach wszystkojest szkodliwe...
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 20.01.2014 17:43
ale jak to kawa bez mleka? :o
zobacz odpowiedzi (1)

Polecane dla Ciebie