Pokolenie gotujących Polaków

Po modzie na taniec Polacy zachłysnęli się gotowaniem. Przybywa blogów, książek kucharskich i domorosłych ekspertów. Skąd ten trend?
Pokolenie gotujących Polaków
06.12.2013

Polska to wyjątkowy kraj. Gdy przychodzi na coś moda, w mig pojawia się kilka milionów specjalistów w danej dziedzinie. Jeszcze do niedawna na topie był taniec. Dziś na prowadzenie wysuwa się inny temat – gotowanie. Mamy blogi, magazyny, programy telewizyjne, portale, książki… Ile dokładnie, trudno nawet zliczyć, choć mówi się o przybliżonej liczbie 3,5 tys. blogów kulinarnych. Poza tym przepisów na różne dania każdego miesiąca w sieci szuka ponad 9 mln internautów.

Blogowanie się opłaca

Pierwsze blogi o gotowaniu pojawiły się dobrych parę lat temu, jednak w ostatnim czasie obserwujemy ich prawdziwy wysyp. W rankingu najpopularniejszych polskich blogów opracowanym przez portal Wirtualne Media w ścisłej czołówce znajdują się właśnie blogi kulinarne – m.in. Moje Wypieki, Kwestia Smaku czy Kotlet.tv. Każdy z nich każdego miesiąca odwiedza kilkaset tysięcy użytkowników. Najlepsi blogerzy ze swojej pasji uczynili źródło stałego dochodu – zarabiają nie tylko na reklamach. Dorota Świątkowska od Moich Wypieków właśnie wydała książkę kucharską (zresztą już drugą), która błyskawicznie stała się bestsellerem. Z kolei Agata Jędraszczak, również blogerka, dostała własny program na antenie Kuchni Plus (dawna Kuchnia.TV).

Te strony to elita, jednak w sieci znacznie więcej jest blogów poświęconych gotowaniu. Za pichcenie z równym zapałem biorą się bowiem kobiety i mężczyźni. Jedni stawiają na kuchnię polską, inni dużo eksperymentują, jeszcze inni przypominają zapomniane smaki, natomiast niektórzy skupiają się na słodkościach. We wszystkich blogach widać jednak pewną tendencję – ma być smacznie, łatwo i niedrogo; jak u mamy. Chodzi o to, by pokazać, że gotować może każdy. Blogerzy uwielbiają zresztą nie tylko gotowanie, ale także… robienie kulinarnych zdjęć. Wyszukują oryginalne dodatki, które mogliby wykorzystać w fotografii kulinarnej – dzięki nim potrawy wydają się jeszcze bardziej apetyczne.

gotowanie

Skąd ten trend?

Zacznijmy od odpowiedzi na pytanie, czy Polacy lubią gotować. Z badania GfK Polonia na temat zwyczajów żywieniowych wynika, że w tym wypadku odpowiedzi twierdzącej udzieliło 52 proc. Polaków; 31 proc. robi to codziennie. Z kolei badania Millward Brown dla Whirlpool Polska dowodzą, że wśród Polek w wieku 25-55 lat pozytywny stosunek do gotowania ma aż 87 proc. respondentek. Dzięki badaniom wiemy również, że Polacy wolą tradycyjne dania i nade wszystko cenią sobie kuchnię domową. Takie jedzenie uważamy za zdrowsze, smaczniejsze i tańsze. Przybywa również osób, które przyznają, że gotowanie po prostu sprawia im przyjemność i może być pasją, a nie tylko przykrym obowiązkiem.

A co o nowej miłości Polaków sądzą eksperci? – Moda na gotowanie bardzo mnie cieszy i mam nadzieję, że nie przeminie, ponieważ kilka razy dziennie jemy, kilka razy dziennie mamy szanse sprawić sobie i innym przyjemność – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Ewa Wachowicz, była Miss Polski, miłośniczka kuchni i jurorka polskiej edycji programu Top Chef.

gotowanie

Dowolność wyboru produktów sprawia, że dania klasycznej kuchni polskiej coraz częściej ustępują miejsca na stołach nowym, często egzotycznym smakom. – Pamiętam czasy, kiedy nic nie było i gotowało się z niczego. Zupełnie inna była nasza kuchnia. Teraz mamy dostęp do wszelkiego rodzaju produktów, od oliwek po świeży imbir, po trawę cytrynową, po egzotyczne przyprawy, liście kafiru. W związku z tym, że to jest, mamy do tego dostęp, interesujemy się tym – ocenia Ewa Wachowicz.

Cudowne produkty

Zresztą nie tylko egzotyczne smaki podbiły podniebienia Polaków. Doceniamy również rodzime produkty, gdyż wraz z modą na gotowanie nastała również moda na żywność organiczną i ekologiczną. – Mamy produkty o prawdziwym smaku, które już teraz zaczynamy doceniać. U nas ziemniak jeszcze smakuje jak ziemniak, marchewka jak marchewka. Jak się jeździ dużo po świecie i popróbuje się tych przemysłowych rzeczy, to nagle człowiek odkrywa, że w naszym kraju jest cudownie kulinarnie, więc wcale moda na gotowanie mnie nie dziwi, bo mamy cudowne, dobre polskie produkty – stwierdza Ewa Wachowicz.

Ewa Podsiadły-Natorska

gotowanie

Do księgarni marsz

Książki kucharskie czekają na nas w każdej księgarni – zarówno polskich, jak i zagranicznych autorów. Wiele z nich świetnie się sprzedaje. Również najpopularniejsze dyskonty wprowadziły sprzedaż książek kucharskich do swojej oferty. Przykładowo: Lidl właśnie wydał milion (!) książek Pascal kontra Okrasa. – Średni nakład książki w Polsce to ok. 4 tysiące egzemplarzy, największą pozycją wydawniczą tego roku jest książka 50 twarzy Greya, której nakład osiągnął podobno około pół miliona egzemplarzy, a najbardziej popularna książka kucharska, zresztą naszego wydawnictwa, od momentu wprowadzenia do księgarń została sprzedana w liczbie ponad 700 tys. egzemplarzy. Na tym tle nakład książki Pascal kontra Okrasa jest imponujący – mówi Maciej Czechowicz, prezes grupy wydawniczej Publicat SA.

Od kotleta do Masterchefa

O modzie na gotowanie świadczy również popularność magazynów poświęconych tej tematyce. Mówi się wręcz o pewnego rodzaju rewolucji na rynku prasy. Największym zainteresowaniem cieszą się gazety, w których publikowane są przepisy od czytelników. Ogromny sukces odniosło pismo Przyślij przepis. Na początku 2013 roku serwis Wirtualne Media opracował ranking 150 najlepiej sprzedających się miesięczników – w tej klasyfikacji liderem okazało się właśnie pismo Przyślij przepis.

gotowanie

Obecnie na rynku prasy możemy znaleźć co najmniej kilka magazynów dotyczących gotowania. Jedne stawiają na przepisy nadesłane przez czytelników, inne mogą się poszczycić poradami od szefów kuchni i krytyków kulinarnych, a także profesjonalnymi zdjęciami potraw.

Zamiłowanie Polaków do gotowania widoczne jest również w telewizji. Programy takie jak Ewa gotuje, Makłowicz w podróży, Ugotowani, Kuchenne rewolucje, Masterchef czy Top Chef zdobyły ogromną popularność – większość emitowana jest w najlepszym czasie antenowym. Nieprzypadkowo – oglądają je miliony. Magda Gessler od Kuchennych rewolucji w 2012 roku została nawet okrzyknięta najbardziej dochodową celebrytką – dzięki niej stacja TVN zarobiła ponad… 130 mln zł z reklam. Szacuje się, że blisko 70 proc. widów ogląda programy kulinarne.

Polecane wideo

Komentarze (11)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 08.03.2015 22:14
Uwielbiam gotować! Nawet przez chwilę prowadziłam bloga :D noo i roztyłam się, bo gustowałam w kuchni typowo włoskiej... żeby zrzucić to co mi przybyło, a sporą miałam nadwagę zaczełam brać acetomale - tabletki, które działają! odchudzająco... znów jestem szczupła ale pilnuje się, żeby znów nie przesadzić.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 22.01.2014 13:32
Ja tez bardzo lubię gotować, chociaż niestety nie mam na to czasu. Ale staram się jeść jakieś dobre potrawy. Zamawiam sobie na foodpanda często jakieś ciekawe potrawy do pracy z restauracji. A jak w weekendy czas pozwala to nawet samemu coś przygotuję.
odpowiedz
Olga (Ocena: 5) 17.12.2013 17:31
Sama gotuję, lubię eksperymentować, jestem w ciąży i przez tą pogodę ciągle spałam :( moja pani ginekolog kazała mi brać d-vitum, powiedziała, ze witamina D jest jak najbardziej wskazana dla kobiet w ciąży, bo wzmacnia odporność i przy takiej ponurej pogodzie też robi dobrze na nasz humor ;)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 07.12.2013 00:36
Piotr Oginski!!! Cudownie smieszny facet polecam :) na yt paei100. Lub blog pt kocham-gotowac. Ale filmuki lepsze! :)))
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 06.12.2013 17:46
Chciałabym mieć czas na gotowanie :( ale nie ma mnie w domu od 7 nawet do 22, w weekendy to samo. W domu jadam tylko śniadanie (albo i nie), a tak to stołuję się na mieście. Prawdziwe obiady tylko w święta i pojedyncze dni wolne :(((
odpowiedz

Polecane dla Ciebie