Fast foody są złem koniecznym, na które od czasu do czasu można sobie pozwolić. Trzeba tylko pamiętać o umiarze. Oczywiście, lekarze powiedzą, że najlepiej nie jeść w ogóle tego typu jedzenia, jednak nie zawsze da się tego uniknąć.
Do pakietu szkód, jakie w naszym organizmie wywołuje śmieciowe jedzenie, trzeba dodać kolejną - Alzhaimera.
Naukowcy ze szwedzkiego Instytutu Karolinska przebadali ludzi, których diety przez 9 miesięcy opierały się na tłuszczach prostych, cukrach i cholesterolu. Takie jedzenie, jak się okazało po szczegółowym sprawdzeniu, spowodowało zmiany w mózgu, podobne do tych, jakie wywołuje Alzhaimer.
Składniki zawarte w junk foodzie powodują kurczenie się i obumieranie komórek mózgowych. Według naukowców, duże ilości tłuszczu i cholesterolu mogą powodować rozwój Alzhaimera. Choroba ta wywoływana jest przez zmiany w mózgu, zwyrodnienie tkanki mózgowej i zanik komórek nerwowych, które powodują postępujące otępienie.
Ryzyko wielu chorób i schorzeń można zmniejszyć w prosty sposób - opierając swoją dietę na chudych mięsach, a przede wszystkim owocach i warzywach. Jak najbardziej ograniczmy czerwone mięso i alkohol.