Specjaliści już od dłuższego czasu biją na alarm, że Polacy stali się lekomanami – leczymy się sami, bez opamiętania łykając preparaty z aptek, drogerii czy… internetu. Szkoda, że zapominamy, jak wiele lekarstw na nasze choroby daje natura. Owoce, o których za chwilę przeczytasz, są ci dobrze znane. Można je kupić wszędzie za grosze. Jedząc je, zachowasz zdrowie na długo.
Rzymianie jadali jedno jabłko dziennie dla zdrowia, a Brytyjczycy wierzą, że dwa owoce spożywane każdego dnia zastąpią lekarza. Jabłka są jednym z najpopularniejszych owoców w Polsce. Smaczne i niedrogie – mają szereg zastosowań, a przede wszystkim to samo zdrowie. O właściwościach leczniczych jabłek decydują cenne składniki, spośród których warto wyróżnić potas oraz inne biopierwiastki, pektyny, kwasy organiczne oraz witaminy, głównie C.
O właściwościach leczniczych jabłka można pisać bez końca. Dzięki pektynom owoc ten obniża poziom cholesterolu we krwi, chroni przewód pokarmowy, wpływa pobudzająco na pracę wątroby, zmniejsza jej przekrwienie, oczyszcza krew i odchudza tkanki. Poza tym działa moczopędnie, przeciwkamicowo, wzmacnia mięśnie i układ nerwowy. Wapń i krzem obecne w skórce jabłka działają korzystnie na włosy i paznokcie. Jabłka należy spożywać profilaktycznie i przy wielu chorobach – m.in. infekcjach jelitowych, anemii, zaparciach, nadciśnieniu, nerwowości czy opryszczce. Jabłka pozwalają także zrzucić zbędne kilogramy.
Wystarczy codziennie zjadać surowe i umyte jabłko, koniecznie ze skórką bogatą w różne cenne substancje. Starte jabłko jest pomocne przy dziecięcej biegunce. Jabłko zjedzone wieczorem czyści zęby. Kwasy organiczne i pektyny niszczą bakterie. Dieta jabłkowa: 1-1,5 kilograma jabłek zjadanych dziennie pomaga przy biegunce, odciąża krążenie krwi i przemianę materii. Właściwości zdrowotne ma także ocet jabłkowy.
Cytryna używana jest w kuchni jak Polska długa i szeroka. I dobrze, bo to owoc cytrusowy bogaty w witaminy. Sok i miąższ z jednej 100-gramowej cytryny zawiera tyle witaminy C, ile wynosi dzienne zapotrzebowanie organizmu dorosłego człowieka. Lista zalet cytryny jest bardzo długa. Sokiem z cytryny można leczyć m.in. infekcje płucne i jelitowe, wrzody żołądka, grypę, stany gorączkowe, osłabienie, brak łaknienia, artretyzm, zapalenie żył, wymioty, żółtaczkę, szkorbut, miażdżycę, kamicę nerkową i żółciową, nadkwasotę żołądkową, niestrawność, biegunkę, hemofilię, astmę, otyłość, uporczywe bóle głowy czy nadciśnienie.
Osoby gorączkujące, wymiotujące lub mające krwotoki powinny przygotować sobie cytronadę – należy pokroić cytrynę w plasterki i wrzucić do wody lub dodać sok z cytryny do pół szklanki osłodzonej wody. Wywar z całego owocu wskazany jest natomiast przy pasożytach jelitowych.
Cytrynę można stosować również zewnętrznie. Przy katarze i problemach z zatokami trzy razy dziennie należy wprowadzić kilka kropli soku do nosa. Przy aftach i zapaleniu jamy ustnej trzeba płukać jamę ustną sokiem z cytryny, wodą i miodem. Do łamliwych paznokci warto rano i wieczorem przykładać wacik nasączony sokiem z cytryny (przez tydzień). Tłusta skóra: obmywać twarz rano i wieczorem przez tydzień watką przesiąkniętą sokiem cytrynowym. Suszyć przez 20 minut.
Leczy porzeczka czarna i czerwona. Obie są bogatym źródłem witaminy C, P i K. Zawierają także liczne biopierwiastki, zwłaszcza żelazo. W porzeczce obecne są garbniki, które powodują, że wina ładnie się klarują i dobrze przechowują, utrzymując w całości witaminy (C i P) oraz kwasy organiczne. Porzeczki należą do owoców kwaśnych. Nie powinny być zjadane podczas posiłku składającego się z białka (mięso, jajka, ryby, warzywa). Lepiej zjadać porzeczki godzinę po takich posiłkach.
Czarna porzeczka działa napotnie i moczopędnie. Ma właściwości przeciwartretyczne, przeciwbiegunkowe, przeciwszkorbutowe oraz wzmacniające żołądek. Warto ją spożywać przy anginie, kamicy moczowej, miażdżycy, zatrzymaniu moczu, biegunce, szkorbucie, ogólnym zmęczeniu, żółtaczce, wypadaniu włosów i zębów, infekcjach bakteryjnych, migrenie czy zatruciach. Aby zrobić napar z czarnej porzeczki, stosuje się garść liści (!) na szklankę wrzątku. Popijać rano i wieczorem po pół szklanki; napar działa odtruwająco, wzmacniająco i uspokajająco.
Czerwona porzeczka natomiast ma działanie odświeżające, oczyszczające, moczopędne, pobudzające łaknienie, przeczyszczające i wzmacniające. Wskazania lecznicze to artretyzm, kolki, migreny, reumatyzm, dolegliwości serca, zapalenie wątrobowe, dróg moczowych albo trawiennych, kamienie moczowe, niewydolność wątrobowa czy schorzenia skórne. Odwar z liści i z pączków jest lekiem na gościec, puchlinę wodną, skazę limfatyczna, krwotoki i jako środek napotny. Surowy sok jest dobrym środkiem na nadkwasotę, nieprzyjemny oddech i zgagę.
W przeszłości bardzo popularny, dziś ustąpił nieco miejsca cytrusom i innym importowanym owocom. A szkoda, bo agrest jest smaczny i bardzo zdrowy. Niedojrzałe lub półdojrzałe owoce mogą być kandyzowane bądź przerabiane na konfitury, marmolady, dżemy. Dojrzały agrest można spożywać na surowo, robić z niego soki, powidła i dobre wina. Niedojrzały natomiast zawiera sporo pektyn i nadaje się świetnie na galaretki. Agrest działa moczopędnie, przeciwbólowo, odchudzająco, oczyszczająco i pobudzająco na jelita. Zmniejsza przekrwienie wątrobowe.
To owoc, po który warto sięgać w artretyzmie, braku łaknienia, niedokrwistości, chorobach skórnych, stanach zapalnych jamy ustnej i gardła, reumatyzmie, gorączce, zaparciach, zapaleniu przewodu pokarmowego czy przy przewlekłych schorzeniach wątrobowych. Najlepiej codziennie popijać szklankę soku w dwóch lub trzech porcjach, np. z domieszką wody.
Ewa Podsiadły-Natorska
Korzystałam z: „Apteka natury”, Jadwiga Górnicka, Agencja Wydawnicza „Morex”, Janki k. Warszawy, 2011
W 100 gramach tych pysznych owoców znajduje się tylko 60 kalorii. W czereśniach obecna jest witamina C oraz PP, a także wiele cennych pierwiastków. Czereśnie mają szereg właściwości leczniczych. Działają antytoksycznie, odświeżająco, odtruwająco, antyinfekcyjnie, odmładzająco na tkanki, przeczyszczająco i uspokajająco. Regulują pracę wątroby i żołądka, korzystnie wpływają na kondycję skóry i paznokci, zwiększają naturalne reakcje obronne organizmu.
Po czereśnie powinny sięgać osoby z artretyzmem, dolegliwościami serca i pęcherza moczowego, otyłe, stale zmęczone, mające kamienie moczowe i żółciowe, miażdżycę, przewlekłe schorzenia wątroby, zaparcia czy reumatyzm. Przy tych schorzeniach pomoże kuracja świeżym sokiem czereśniowym. Jedno- lub dwudniowa kuracja czereśniowa doskonale oczyszcza organizm i sprzyja wydalaniu toksyn. Herbata z ogonków czereśni służy jako środek odchudzający i moczopędny. Warto również wiedzieć, że plaster ze zmiażdżonych czereśni przyłożony do czoła złagodzi migrenę. Taki sam plaster położony na szyję wzmacnia i odmładza skórę.
Uwaga: czereśni nie należy popijać wodą, ponieważ mogą wywołać rozwolnienie. Czereśnie utrudniają także trawienie mięsa.