Wokół jajecznych potraw narosło przez lata wiele sprzecznych teorii. Niektórzy unikają ich jak ognia, uważając, że są źródłem niezdrowego cholesterolu. Inni wręcz przeciwnie, jedzą po kilka jajek dziennie, twierdząc, iż jest to jeden z najbardziej pożywnych i zdrowych posiłków.
Kto ma rację? Na temat jajecznych przysmaków postanowili wypowiedzieć się ostatnio lekarze z University of Montreal. Niestety, badania specjalistów nie przyniosły dobrych wieści dla wielbicieli jajecznicy.
Okazało się bowiem, że zjedzenie jednego jajka na śniadanie wpływa na nasz organizm tak samo szkodliwie jak... wypalenie papierosa – czytamy w theatlantic.com. Skąd ten kontrowersyjny wniosek?
Naukowcy wysnuli go na podstawie specjalnego eksperymentu. W badaniu wzięło udział ponad tysiąc osób. Wśród chętnych byli zarówno nałogowi palacze, jak i osoby, których dieta opiera się głównie na jajecznych potrawach.
Wyniki testu pokazały jednoznacznie – cholesterol zawarty w żółtkach oraz substancje smoliste obecne w dymie papierosowym powodują w naszych tętnicach bardzo podobne zmiany miażdżycowe. Niebezpieczeństwo wystąpienia poważnych problemów zdrowotnych jest więc naprawdę olbrzymie...
Michalina Żebrowska
Zobacz także:
Kompulsywne objadanie się nie jest normalne i należy je leczyć. W jaki sposób?
Popcorn z mikrofalówki o smaku maślanym groźny dla zdrowia: Poważne efekty uboczne!
Zobacz, czym może skończyć się nałogowe wcinanie prażonej kukurydzy.